24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJoburi în UE, remunerate cu mii de euro

Joburi în UE, remunerate cu mii de euro

Uniunea Europeană îşi deschide tot mai mult porţile către românii intelectuali pentru care scoate la concurs anumite posturi. În prezent, cei mai căutaţi sunt lingviştii care pot lucra ca interpreţi de conferinţă sau traducători.

Selecţia personalului necesar structurilor Uniunii Europene tinde să se simplifice, în aşa fel încât intervalul de timp între depunerea candidaturii iniţiale şi încadrarea în muncă să fie de numai cinci-nouă luni. Înainte, perioada de timp până la momentul angajării putea ajunge la doi ani.
Începând cu luna martie a anului curent, anunţurile de concurs se publică în toate cele 23 de limbi oficiale. Salariile oferite variază între 3.000 şi 14.000 de euro lunar, în funcţie de responsabilitate, experienţă, dar şi de competenţa profesională. Cei care vor să urmeze o carieră într-o astfel de instituţie trebuie să cunoască paşii pe care îi au de urmat pentru a ajunge la jobul visat. Oficiul European pentru Selecţia de Personal (EPSO) este instrumentul cel mai la îndemână pentru un astfel de demers. Accesând site-ul http://europa.eu/epso sau www.eu-carrers.eu, cei interesaţi pot afla datele legate de competiţiile care urmează să aibă loc. În acest mod se pot înscrie electronic la concurs pentru a susţine un prim test compus din trei probe: logică verbală, logică numerică şi cunoştinţe despre Uniunea Europeană. De cele mai multe ori, testarea se face pe calculator, în altă limbă decât cea maternă, respectiv engleza, franceza sau germana. În general, candidaţii trebuie să răspundă, în 20 de minute, la 30 de întrebări despre UE şi în 50 de minute la 30 de întrebări de logică şi numerică.

Cunoştinţele despre UE facilitează obţinerea jobului

Cei care trec de acest pas sunt invitaţi să trimită o aplicaţie completă prin poştă, la care vor ataşa documentele care să ateste studiile efectuate şi experienţa profesională. Urmează o nouă testare scrisă, care durează trei ore, formată din trei probe. Prima dintre ele constă în redactarea unui eseu pe o temă dată, iar a doua conţine o serie de întrebări cu trimitere directă la UE. La ultima probă, candidatul trebuie să facă un rezumat al eseului de la prima probă. Primele două probe se desfăşoară în altă limbă decât cea maternă. Acest test fiind trecut, promovaţii sunt invitaţi la Bruxelles pentru un interviu care evaluează abilităţile lingvistice, dar şi cunoştinţele de specialitate şi despre Uniunea Europeană. Persoanele care iau acest interviu sunt incluse pe o listă de laureaţi ai competiţiei, instituţiile europene urmând să-şi aleagă viitorii funcţionari de aici.

Sursa: www.europa.eu/epso

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII