8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia României a intrat în recesiune tehnică

Economia României a intrat în recesiune tehnică

PIB-ul României s-a contractat cu 6,4% în trimestrul I din 2009, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a scăzut cu 2,6% faţă de trimestrul IV, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), iar economia a intrat tehnic în recesiune.

Recesiunea tehnică este definită ca fiind scăderea PIB-ului, ajustată sezonier, în două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare. „Produsul intern brut s-a redus în trimestrul I 2009 comparativ cu trimestrul IV 2008 cu 2,6% (date ajustate sezonier) şi cu 6,4% faţă de trimestrul I 2008 (date neajustate)“, se arată în comunicatul INS. Conform estimărilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, în trimestrele II şi III din 2008, PIB a crescut faţă de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. Potrivit INS, în trimestrul IV din 2008 s-a înregistrat o reducere a PIB cu 3,4% faţă de trimestrul III.

Analiştii, surprinşi de evoluţia economiei

Scăderea PIB-ului din primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a depăşit cu mult previziunile analiştilor, care se aşteptau la o contracţie a economiei între 2% şi 4,1%. În trimestrul IV din 2008, economia a crescut cu 2,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. „Noi ne aşteptam la o scădere cu 2,5% în trimestrul I faţă de trimestrul IV, dar contracţia de 6,4% a depăşit cu mult prognozele noastre. Chiar dacă datele indicau o scădere, nu ne aşteptam la o contracţie atât de mare a economiei. Această scădere va conduce, probabil, la o relaxare a politicii monetare, iar de aici se va ajunge la o depreciere a leului“, a declarat Vlad Muscalu, economist ING Bank. Muscalu a menţionat că ING îşi va revizui în scădere estimările pentru sfârşitul anului, în urma datelor publicate de INS, ceea ce indică faptul că vom avea în continuare o cădere majoră a economiei.
Pe de altă parte, Dragoş Cabat a declarat că era de aşteptat o asemenea cădere a economiei şi că surprinderea pieţei vine ca urmare a recentelor declaraţii optimiste ale guvernatorului, dar şi ale analiştilor.
„Era normal să avem o asemenea scădere. Este mare, dar era de aşteptat. Poate această surprindere vine şi în urma mesajelor foarte optimiste din partea guvernatorului BNR, dar şi a unor analişti. Era clar că economia va cădea, şi, ca urmare a acestei scăderi, economia românească a intrat în recesiune tehnică“, a declarat Dragoş Cabat, preşedintele CFA România.

Agricultura nu ne mai poate salva

Economiştii sunt de părere că, pentru ca sectorul agricol să ne ajute şi în acest an, acesta ar trebui să fie peste cel de anul trecut, ceea ce este foarte greu.
„În privinţa sectorului agricol, este foarte greu să ne pronunţăm acum dacă ne mai poate salva. Ultimele date arată că anul acesta ar putea fi un an obişnuit pentru agricultură, adică sub cel de anul trecut, iar pentru a ne putea ajuta şi în acest an, agricultura ar trebui să fie peste cea de anul trecut, ceea ce e foarte greu“, a explicat Vlad Muscalu. Acesta a adăugat că am putea asista la o revenire a industriei în ultimele trimestre, „dar nici aici nimic nu este sigur“.
Cabat a menţionat că singurul sector care ne mai poate ajuta să ieşim din această situaţie sunt IMM-urile.
„Pe acest sector ne mai bazăm, prin servicii şi producţie, dar şi acestora guvernul le-a dat în cap cu impozitul minim. În privinţa agriculturii, ea are o contribuţie mică în PIB şi ne poate aduce doar o stabilitate, nu o salvare. Scăderile vor continua, poate doar în trimestrul II vom mai avea o contracţie la fel de mare, de circa 6%, dar în ultimele trimestre contracţia economiei va fi mai mică de circa 3-4%“, a declarat Dragoş Cabat, adăugând că „acum se văd efectele acelor creşteri nesănătoase de anul trecut, cum ar fi construcţiile“.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că economia a răspuns „foarte bine“ la criza financiară în primele trei luni ale anului, rezultatele fiind cu mult peste aşteptări.
„Ce s-a întâmplat în primele trei luni din acest an este cu mult mai mult decât mă aşteptam. Deci, economia a răspuns foarte bine“, a afirmat Isărescu. În plus, consilierul guvernatorului BNR crede că performanţele economice slabe din primul trimestru nu reprezintă o surpriză şi nu vor avea un impact negativ asupra leului, a declarat vineri consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
„Nu este o surpriză. Dacă media va fi în jur de 4%, este clar că evoluţia trebuie să fie negativă acum decât în trimestrele III şi IV“, a spus oficialul BNR.

Boc vede „partea plină a paharului“

Premierul Emil Boc a declarat vineri, la Cluj, că preferă să vadă „partea plină a paharului“ în ceea ce priveşte recesiunea economică, în condiţiile în care se întrevăd semne de redresare în lunile martie şi aprilie, încasările la buget începând să crească, iar şomajul să se reducă. „Eu văd partea plină a paharului. Era de aşteptat să avem o scădere economică în primul trimestru. Este îmbucurător că, începând cu lunile martie şi aprilie, se întrevăd semne de redresare economică. Acestea îmi dau speranţa că este bine ceea ce facem, că într-un interval nu foarte lung vom depăşi criza economică“, a afirmat Boc. „Avem semnale de redresare economică, iar guvernul va apăsa până la fund pedala investiţiilor pentru salvarea locurilor de muncă ale românilor“, a mai spus primul-ministru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII