3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStrategia energetică, în pauză... electorală

Strategia energetică, în pauză… electorală

Reprezentanţi ai Ministerului Economiei se întâlnesc mâine cu directorii companiilor energetice care vor face parte din cele două structuri energetice care vor rezulta în urma reorganizării sistemului energetic, au declarat surse ministeriale.

„Ministrul Adriean Videanu i-a chemat joi la minister pe toţi directorii companiilor care vor face parte din cele două structuri care vor rezulta din reorganizarea sectorului energetic. La întâlnire vor lua parte şi membrii comisiei care se ocupă de aceasta reorganizare", au mai declarat sursele citate.

Acestea au afirmat că „nu se simte că ministerul s-ar grăbi cu această reorganizare".

În urma reorganizării sectorului energetic, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, urmează să fie „spart" în două, au mai spus sursele citate.

De asemenea, reprezentanţii sindicatelor din energie spun că nu au fost invitaţi la aceste discuţii. Cel mai probabil, structura celor două companii ar putea fi următoarea: prima ar include sucursale Hidroelectrica, Porţile de Fier I şi II, precum şi termocentralele de la Mintia, Paroşeni şi Electrocentrale Bucureşti, iar cea de-a doua companie ar regrupa complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova şi restul sucursalelor Hidroelectrica.

Coaliţia PD-L – PSD a stabilit luni ca pe 25 mai să aibă o întâlnire dedicată strategiei energetice a României, vicepremierul Dan Nica afirmând că relansarea economică depinde şi de acest sector şi că pot fi luate decizii care să ducă la o ieftinire a preţului gazelor naturale. El a afirmat că trebuie găsite modele de funcţionare care să determine o mai bună gestionare a resurselor energetice, care vor face parte din măsurile de relansare economică.

Noua strategie energetică a ţării ar putea cuprinde toate sectoarele energetice, nu doar producătorii de energie electrică, iar decizia privind restructurarea sectorului energetic ar putea fi întârziată, întrucât 2009 este an electoral, a declarat, pe 30 aprilie, Iulian Iancu. Acesta a mai spus că, din cauză că 2009 este an electoral (au loc alegeri europarlamentare, dar şi prezidenţiale – n.r.), decizia privind restructurarea sectorului energetic ar putea fi întârziată, chiar şi până în 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS