22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSărac sau bogat, vezi cum eşti tratat!

Sărac sau bogat, vezi cum eşti tratat!

În Dolj există multe persoane cu venituri de peste 3.000 de euro pe lună, dar şi nevoiaşi cu pensii umilitoare. Câştigurile cele mai mari provin din intermedieri financiare, industria extractivă, administraţie publică şi armată, iar la polul opus se situează cei din agricultură. Banul dictează modul cum eşti perceput în societate.

„Client de top“ cu carduri „Gold“ sau chiar „Platinum“. Acestea sunt apelativele pe care băncile le aplică acelor clienţi cu venituri mari şi foarte mari. Modul cum este abordat un client depinde de culoarea cardului. Un sondaj neoficial printre marile bănci din Craiova arată că zeci de persoane fizice din Bănie au salarii de peste 3.000 de euro pe lună. Întrebarea adresată de GdS a fost „Câţi clienţi cu carduri de debit de peste 3.000 de euro pe lună are unitatea bancară?“. Răspunsurile au fost dintre cele mai interesante: „Până în 10“, „De ordinul zecilor“, „Destul de mulţi“ sau „Avem clienţi Gold de ordinul sutelor, dar nu putem să spunem câţi au venituri peste 3.000 de euro“.
Clienţii „de top“ ai băncilor sunt trataţi în mod individual, prin sistemul de „private banking“, unde unitatea este la dispoziţia persoanei cu disponibilităţi băneşti importante. Clientului îi sunt gestionate plasamentele, în funcţie de gradul de risc stabilit de solicitant, a explicat directorul de comunicare al unei bănci comerciale. Aceste instituţii îi răsfaţă pe cei cu venituri mari cu carduri „Gold“ sau „Platinum“, pe cele din urmă primindu-le exclusiv persoanele cu salarii de peste 3.000 de euro. „Avantajul unor astfel de carduri de clienţi de top este acela că limita maximă la descoperit de card este de 30.000 de euro. În plus, clientului «Platinum» i se oferă anumite facilităţi de rang: un pachet de reduceri la comercianţi, reduceri la hoteluri şi restaurante în străinătate“, a spus un bancher craiovean. „Clienţii noştri au salarii, de regulă, de trei ori mai mari decât media pe ţară, conform unui studiu, dar nu este un tratament discriminatoriu, ci reprezintă o capacitate mai mare de rambursare a împrumuturilor. Astfel, avem un grad de siguranţă sporită“, a precizat pentru GdS Corneliu Cojocaru, director de comunicare al unei bănci comerciale.
În acelaşi timp, secţiunea de „private banking“ a altei bănci primeşte clienţii doar cu recomandare din mediul de afaceri sau de la alţi clienţi. Persoanele care folosesc acest sistem, de regulă, nu apelează la credite decât dacă doresc să-şi cumpere vreo casă în străinătate.

3.000 de euro vs. 300 de lei… pe lună

Dacă unii craioveni înregistrează venituri de peste 3.000 de euro, mii de oameni trăiesc în sărăcie. Casa Judeţeană de Pensii (CJP) informează că în Dolj sunt multe persoane care primesc de la stat pensia minimă de 300 de lei, introdusă în plată luna aceasta. „După ce am comparat datele, a rezultat că 16.323 de persoane din Dolj beneficiază de pensia minimă de 300 de lei“, a precizat Ileana Ciutan, directoarea CJP Dolj.

Venituri mari, venituri mici

Ultima statistică oficială pe Dolj, pe anul 2007, efectuată de Direcţia Regională de Statistică, arată că salariile cele mai mari s-au înregistrat în domeniul intermedierilor financiare, cu un câştig mediu net de 2.146 de lei la începutul lui 2008. Urmează industria extractivă, cu salariu mediu net de 2.118 lei şi administraţia publică şi armata, cu 1.745 de lei. Cei care lucrează în energie electrică, termică, gaze şi apă au o medie a salariului de 1.546 de lei pe lună. La polul opus se situează activităţi care aduc venituri mari patronilor, dar angajaţilor, nu. Este vorba despre hoteluri şi restaurante (563 de lei pe lună), comerţ (651 de lei), agricultură (727 de lei) şi construcţii (865 de lei). Pe la mijlocul clasamentului se situează învăţământul (1.232 de lei), tras în sus de cel universitar, şi sănătatea (1.036 de lei).  

Card negru la englezi
Dacă la români nu au apărut decât cardurile Gold (aur) şi cele Platinum (platină), englezii au inventat o treaptă superioară: cardul negru (Black card), destinat clienţilor „de milioane“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII