12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Codaşi la inovare

Performanţa ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) a fost măsurată în a opta ediţie a raportului publicat de European Innovation Scoreboard, realizat de Maastricht Economic and Social Research and Training Centre on Innovation and Technology. Potrivit acestuia, diferenţele de performanţă în inovare împart ţările din UE în patru grupe. În prima, lideri în materie de inovare, cu performanţe mult peste media europeană, sunt: Elveţia, Suedia, Finlanda, Germania, Danemarca şi Regatul Unit. Pe următorul loc, cu performanţe deosebite în inovare sunt: Austria, Irlanda, Luxemburg, Belgia, Franţa şi Ţările de Jos. Grupa a treia este formată din ţări precum Cipru, Islanda, Estonia, Slovenia, Cehia, Norvegia, Spania, Portugalia, Grecia şi Italia, care sunt considerate „inovatori moderaţi“, însă cu performanţe în materie de inovare sub media UE. În grupa a patra a clasamentului se află şi România, alături de Malta, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Croaţia, Letonia, Bulgaria şi Turcia, care sunt considerate ţări în curs de recuperare, cu performanţe în materie de inovare mult sub media UE. Este specificat faptul că atât Bulgaria, cât şi România sunt ţările cu cel mai rapid ritm de îmbunătăţire a performanţelor.
Raportul european nu a specificat însă ce fonduri au primit ţările UE pentru inovare şi cercetare în comparaţie cu România, care în acest an a primit sume infime din partea Ministerului Educaţiei (ME), pentru proiecte de cercetare.
Potrivit capitolului din buget dedicat ME, România dispune de un număr total de personal, angrenat în activităţi de cercetare – dezvoltare, de circa 42.220, din care 30.122 sunt cercetători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS