5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProblemele financiare afundă marii producători auto

Problemele financiare afundă marii producători auto

În încercarea de a scăpa de problemele financiare cu care se confruntă, mai multe companii au anunţat în cursul acestei săptămâni o serie de măsuri. Este vorba de închiderea unor uzine pentru reducerea cheltuielilor.

Constructorul de automobile General Motors (GM), grav afectat de problemele financiare, ar putea opri producţia la o parte dintre uzinele din SUA în această vară, timp de cel mult nouă săptămâni, pentru a reduce stocurile de maşini nevândute, potrivit publicaţiei Washington Post.
GM, cel mai mare constructor auto american, îşi închide, de obicei, uzinele pentru două săptămâni în iulie, pentru a adapta liniile de producţie ale unor modele noi. În această vară însă, constructorul auto ar putea extinde perioada de inactivitate la fabricile neproductive pentru a reduce stocurile nevândute, mai ales dacă piaţa de automobile nu-şi va reveni. Agenţia Associated Press menţionează că GM intenţionează să oprească temporar activitatea majorităţii uzinelor din SUA. Publicaţia Detroit News, citată de AFP, arată că închiderea uzinelor face parte dintr-un program prin care constructorul auto vizează reducerea producţiei cu 170.000 de unităţi. Un purtător de cuvânt al grupului a refuzat să comenteze informaţiile apărute în presă, catalogându-le ca speculaţii. GM a primit deja ajutoare financiare guvernamentale de 13,4 miliarde de dolari, iar autorităţile din SUA vor aloca alte cinci miliarde de dolari pentru a permite grupului să funcţioneze până la 1 iulie. La această dată, GM va trebui să prezinte un plan viabil de restructurare, altfel va risca să intre în faliment. Grupul a anunţat, deja, că va renunţa la 1.600 de angajaţi până pe 1 mai.

Fiat va trimite în şomaj tehnic 1.100 de angajaţi

O măsură oarecum similară va lua şi Fiat, care va trimite în şomaj tehnic 1.100 de angajaţi din Italia, ca urmare a sistării pentru două săptămâni a activităţii diviziei care produce motoare pentru camioanele Iveco, parte a unui program de reducere a costurilor, transmite Reuters. Sistarea activităţii va afecta fabrica Fiat din Torino în perioada 18-30 mai, potrivit unor surse apropiate constructorului auto. Grupul italian a anunţat, anterior, că va concedia 5.000 de angajaţi ai fabricii de autovehicule din Torino în perioada 27 aprilie-3 mai.
Fiat a suspendat producţia la mai multe fabrici în ultimele săptămâni pentru a reduce costurile şi stocurile de maşini. Vânzările Fiat în Italia au crecut cu 6,1% în luna martie, faţă de un avans al pieţei de 0,24%, ca urmare a programului guvernului de susţinere a industriei prin introducerea unei prime de casare.

Profitul net al VW a scăzut cu 74%

Cel mai mare constructor german, Volkswagen, a anunţat scăderea dramatică a vânzărilor, tendinţă întâlnită inclusiv la brandul de lux Audi. Profitul net al VW, cel mai mare producător auto din Europa, a scăzut cu 74% în primul trimestru, la 243 de milioane de euro, în condiţiile în care recesiunea a erodat vânzările companiei, inclusiv în cazul brandului de lux Audi, transmite Bloomberg.
În intervalul similar din 2008, VW a raportat un profit net de 929 de milioane de euro. Constructorul a beneficiat în primele trei luni de un câştig excepţional de 600 de milioane de euro din vânzarea diviziei de camioane şi autobuze din Brazilia. Vânzările au scăzut cu 11%, la 24 de miliarde de euro, fiind peste estimările analiştilor. Potrivit Reuters, lichidităţile nete ale grupului german au urcat cu 34%, la 10,7 miliarde de euro, la sfârşitul lunii martie, de la opt miliarde de euro la finalul lunii decembrie, în condiţiile în care VW a redus investiţiile. „Nu există altă companie din industria auto care să obţină performanţe mai bune ca VW. Consider că VW ar trebui să îşi folosească lichidităţile pentru a cumpăra brandul de automobile sport Porsche“, a declarat Arndt Ellinghorst, analist la Credit Suisse. Pentru 2009, Volkswagen anticipează un declin al veniturilor, ca urmare a reducerii volumului vânzărilor.

Curierul Naţional 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII