14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPogea: Rectificarea bugetară este mai mult decât necesară

Pogea: Rectificarea bugetară este mai mult decât necesară

„Rectificarea bugetară este mai mult decât necesară pentru că trebuie să aducă bugetul public în parametrii de stabilitate economică, chiar în perioadă de criză“, a subliniat Pogea, la dezbaterea de către plenul parlamentului a OUG de rectificare bugetară pe 2009. Tot ieri, parlamentul a adoptat proiectul ordonanţei privind rectificarea bugetară.
Astfel, proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2009 privind rectificarea bugetară a fost adoptat ieri de Camerele reunite ale parlamentului, cu 181 de voturi favorabile, 88 „împotrivă“ şi nici o abţinere, toate amendamentele susţinute în plen de liberali fiind respinse. Liberalii şi udemeriştii au susţinut aproape toate cele 51 de amendamente respinse de Comisiile de buget şi introduse în raportul acestora, acestea fiind respinse şi de plenul reunit al celor două Camere. Amendamentele parlamentarilor opoziţiei vizau renunţarea la diminuările bugetare operate la unele ministere, în special cele ale Educaţiei şi Apărării, sau ale sumelor alocate pentru finanţare cu fonduri externe nerambursabile.

„Guvernul trebuie să asigure predictibilitate economică“

Pogea a explicat că o rectificare bugetară se impune de fiecare dată când, în mod obiectiv şi de multe ori independent de guvern, condiţiile economice interne şi externe modifică unul dintre cei doi parametri esenţiali ai unui buget, respectiv veniturile sau cheltuielile.
El a arătat că, din cauza crizei financiare şi economice, respectiv din cauza unor factori externi, unul dintre parametrii bugetului general consolidat – venitul public – s-a modificat.
Pogea a arătat că guvernul trebuie să asigure predictibilitate economică şi a precizat că, în 2005-2008, guvernul Tăriceanu a făcut 13 rectificări bugetare, ceea ce implică faptul că nu a fost capabil de predicţie.
Ministrul finanţelor a precizat că România este al treilea stat din Europa care înregistrează cel mai mare deficit dintre toate ţările membre.
„Guvernul Boc a făcut această rectificare bugetară şi ţine cont de noile condiţii macroeconomice. Ca atare, noi anticipăm pentru 2009 o scădere a activităţii economice, o contracţie economică de 4%, dar suntem convinşi că măsurile propuse de guvern şi ajustările, acordul cu Comisia Europeană şi FMI, vor limita această descreştere economică şi, din 2010, să ne treacă în zona pozitivă“, a mai spus Pogea.
El a adăugat că prin ordonanţa de rectificare bugetară se discută de o ajustare de 1,1 % a bugetului general consolidat şi a dat asigurări că, în continuare, investiţiile publice vor fi prioritare.
„Ajustarea de 1,1% înseamnă 5,9 miliarde de lei şi presupune o reducere a cheltuielilor de 4,5 miliarde, echivalentul a 0,85% din PIB. Se referă la eliminarea indexărilor referitoare la personal, ocuparea unui procent de doar 15% a posturilor vacante prin plecările naturale din sistem, precum şi diminuarea cheltuielilor de deplasare“, a arătat Pogea.
El a subliniat că ordonatorii principali de credite nu au fost afectaţi în ceea ce priveşte cheltuielile de investiţii şi a precizat că Ministerul Agriculturii are 1,87 miliarde de lei suport din trezoreria statului, aşa cum l-a avut şi în 2008, şi nu poate fi vorba de o limitare a cheltuielilor acestui minister.

România nu îşi va permite să rămână cu cel mai mic venit public din UE

Cheltuielile publice viitoare, care vor fi tot mai mari, vor impune şi venituri publice pe măsură, iar România nu îşi va permite să rămână statul UE cu cel mai mic venit public, a mai declarat, în faţa plenului reunit al celor două Camere, Gheorghe Pogea.
„România este statul din UE care are cele mai mici venituri publice. 32,8% din PIB reprezintă resursele naţiunii noastre. Foarte puţine comparativ cu toate celelalte state. Bulgaria are 40%, celelalte state membre au peste 41%, iar cele nordice – până la 55%, dacă vorbim despre nivel de taxare“, a precizat Pogea, la dezbaterea ordonanţei privind rectificarea bugetară pe 2009. El a spus că, în viitor, cheltuielile publice tot mai mari vor impune creşterea veniturilor publice. „Eu ridic problema în faţa dumneavoastră, în plenul parlamentului, şi vreau să fie un semnal că nevoia de cheltuieli publice viitoare tot mai mari şi obiectivele pe care trebuie să le îndeplinim, la nivel de investiţii, impun venituri publice tot mai mari. România nu-şi va putea permite în viitor să stea la acest nivel de 32,9% venituri publice“, a conchis Pogea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU