22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRepartitoarele scumpesc factura

Repartitoarele scumpesc factura

Craiovenii care şi-au montat repartitoare în locuinţe au constatat că, în loc de reduceri la plată, factura este mai încărcată decât la pauşal. Pentru a diminua costurile, oamenii au închis caloriferele şi au tremurat de frig.

După plata ultimei facturi la căldură, mulţi craioveni au concluzionat: repartitorul nu este o afacere bună. Oamenii susţin că s-au trezit cu facturi încărcate şi că mai avantajaţi sunt vecinii care au rămas la pauşal. Diferenţa este vizibilă. Proprietarul unui apartament cu două camere care nu s-a grăbit să-şi contorizeze consumul de energie termică a plătit 224,91 lei pentru ultima factură la căldură, în timp ce vecinul care avea montate repartitoare în locuinţă a scos mai mult din buzunar. Pentru aceeaşi suprafaţă, acesta a plătit 292,65 lei. Cerând explicaţii la asociaţie sau direct la firmele care le-au instalat repartitoarele, oamenii nu au primit lămuriri. Ca în mai toate cazurile, vina o poartă altcineva sau chiar consumatorul, care a ţinut repartitorul deschis. „Ne-am confruntat cu o serie de cereri venite din partea locatarilor nemulţumiţi, care ar vrea să renunţe la repartitoare. Am observat că aceia care au ţinut repartitoarele deschise la maximum, poziţia 5, pentru a avea o temperatură de peste 20 de grade Celsius în casă, au avut de plătit o factură mai scumpă. Sunt persoane care au copii mici, alţii vor confort şi normal că au fost taxaţi mai mult. În schimb, cei de la pauşal au avut un total mai mic la plată. Au plătit puţin şi cei care au închis repartitoarele sau le-au dat pe cea mai mică treaptă. Într-adevăr, în condiţiile actuale, repartitorul nu este o afacere bună şi poate nici în viitorul apropiat. Per total, adică pe bloc, este mai economic. De exemplu, pentru aceeaşi suprafaţă utilă, de 931 mp, un bloc cu repartitoare a consumat 13,37 gigacalorii şi a plătit 2.490,30 lei, în timp ce unul fără aparat de măsură a consumat 20,54 gigacalorii, iar preţul a fost de 3.825,78 lei“, a precizat administratorul Asociaţiei nr. 18 Brazdă, Vasile Calciu. În schimb, cuantumul facturii este sub cel de la pauşal numai pentru apartamentele ocupate de vârstnici. Aceştia închid repartitoarele şi tremură de frig. „Există la asociaţie un bloc în care locuiesc bătrâni şi care ţin repartitoarele mai mult închise“, a spus Flori Teică, administrator la Asociaţia nr. 23 Craioviţa Nouă.

Repartitorul face casă bună cu termoizolarea

Preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (UJALP), Dan Remus, a spus că pauşalul este mai avantajos pentru că suma totală este repartizată în mod egal pentru fiecare familie. La blocurile cu repartitoare, cel mai mult plătesc proprietarii apartamentelor care setează pe temperatură maximă şi permanent. În plus, în imobilele cu repartitoare, dacă într-un apartament căldura este închisă, vecinul trebuie să consume mai multă energie termică pentru a avea în locuinţă temperatura dorită. „La pauşal, pereţii, plafonul şi podeaua sunt încălzite în acelaşi mod. Când sunt repartitoare, în cazul în care un proprietar le ţine închise, vecinul trebuie să consume mai mult. Rezultatul? Un consum mai mare şi un cost mai mare. Tocmai acesta este motivul pentru care mulţi locatari sunt nemulţumiţi şi vor să renunţe la aceste aparate. Este mai convenabil în cazul blocurilor izolate termic. Cred că repartitoarele ar fi eficiente dacă blocul ar fi şi termoizolat“, a adăugat Calciu.
Altă cauză care diferenţiază facturile ar fi modificările făcute de craioveni în propriile case. Tehnic vorbind, are loc o modificare a „suprafeţei echivalente termic“, iar amplasarea caloriferelor ar trebui regândită.
De cealaltă parte, reprezentanţii firmelor care au instalat repartitoarele susţin că locatarii nu au dreptate. „Nu se poate face comparaţie cu pauşalul. Repartitoarele nu sunt apometre. În primul rând, cadrul legal îi obligă pe toţi proprietarii de apartamente ca până la 30 septembrie 2009 să-şi instaleze aceste repartitoare. Dacă au nemulţumiri, trebuie să ia legătura cu asociaţia şi firma care citeşte măsurarea energiei termice“, a afirmat Adrian Serghiuţă, reprezentantul Elsaco în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII