10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMicroîntreprinderile vor scăpa de forfetar devenind PFA

Microîntreprinderile vor scăpa de forfetar devenind PFA

Peste 20% din microîntreprinderi se vor transforma în persoane fizice autorizate (PFA). Ele vor plăti statului 16% din profit, dar îşi vor putea deduce din cheltuieli. Astfel, vor fi afectate doar de costurile cu autoturismele.

Noile măsuri de impozitare impuse de guvern determină microîntreprinderile să-şi schimbe regimul juridic, pentru a nu plăti taxa minimă, a declarat miercuri Luminiţa Ristea, managing partner al firmei de consultanţă Nexia International. Potrivit acesteia, aproximativ 100.000 de astfel de unităţi vor deveni persoane fizice autorizate, ceea ce le va da dreptul să-şi deducă anumite cheltuieli. „Persoanele fizice autorizate vor fi impozitate cu 16% din profit, dar vor avea dreptul la deducerea unor cheltuieli“, a spus Ristea. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în 2007, existau în România 478.173 de microîntreprinderi. Ristea a arătat că introducerea impozitului minim ar putea determina experţii contabili, auditorii, consultanţii fiscali, lichidatorii, avocaţii sau arhitecţii să îşi închidă firmele şi să devină persoane fizice autorizate. Ea a precizat că, dintre noile măsuri fiscale, persoanele fizice autorizate vor fi afectate doar de costurile cu autoturismele. „Deducerea cu cheltuielile de reparaţii şi combustibil nu se poate face“, a spus Ristea.

Firmele inactive vor fi eliminate

În schimbarea regimului juridic există însă şi unele avantaje, cum ar fi dinamizarea activităţii de reorganizare pentru că firmele inactive vor fi eliminate. Potrivit avocatului Dinu Petre, partener al Nexia, introducerea impozitului minim va pune presiune fiscală pe companii şi va determina unele firme să-şi transfere activitatea în state precum Bulgaria sau Cipru. „Se vor reorienta către astfel de relocări cei care vor fi nevoiţi să plătească un impozit mare. Dacă firmele mari vor începe, din cauza presiunii fiscale, să se mute, efectul va fi invers decât cel prevăzut prin ordonanţa de urgenţă a guvernului“, a afirmat Petre.
Acesta a indicat ca soluţii la situaţia actuală, pentru firmele mici, realizarea de fuziuni sau apelarea la servicii de consultanţă fiscală ori preluarea acestora de către companii mari. „Cred că va urma o tendinţă de coagulare a micilor comercianţi pentru că este mult mai uşor să suporţi un impozit în doi sau în trei“, a afirmat Petre.

500 de euro, birul minim anual

Guvernul a aprobat sâmbătă o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte că firmele vor plăti, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro), pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.
Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.
Astfel, cele care înregistrează la 31 decembrie venituri cuprinse între 52.001 şi 215.000 de lei vor plăti un impozit minim anual de 4.300 de lei (aproximativ 1.000 de euro), iar cele cu venituri de până la 430.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro) vor achita anual cel puţin 6.500 de lei.
Un impozit minim anual de 8.600 de lei (aproximativ 2.000 de euro) va fi datorat la venituri cuprinse între 430.001 lei şi 4,3 milioane de lei (un milion de euro), firmele cu venituri peste acest interval, dar sub 21,5 milioane de lei (cinci milioane de euro), urmând să plătească minimum 11.000 de lei (2.500 de euro).
Societăţile ale căror venituri anuale se încadrează în intervalul 21,5 milioane de lei şi 129 milioane de lei (30 de milioane de euro) vor achita un impozit pe profit de minimum 22.000 de lei (5.000 de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII