Firmele deduc TVA la contractele de leasing

Autori


Piaţa leasingului a căpătat o gură de oxigen după ce executivul a lăsat deductibilitatea taxei pe valoarea adăugată la contractele de leasing auto deja existente, la cele pentru agenţii de vânzări, pentru taximetrie etc. De la 1 mai, TVA nu se mai deduce la achiziţia de maşini pe firmă, dar folosite în scop personal de patroni.

Companiile de leasing şi firmele care deţin autoturisme au răsuflat uşurate săptămâna aceasta după ce guvernul a adoptat pachetul de măsuri anticriză sub forma unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal. Proiectul de act normativ iniţial propunea ca taxa pe valoarea adăugată (TVA) aferentă ratelor de leasing la autoturismele astfel cumpărate să nu mai fie deductibilă pentru egenţii economici. TVA nu s-ar mai fi dedus la autoturismele sub 3,5 tone şi care aveau ca destinaţie transportul de persoane (cu cel mult nouă scaune). Ministerul Finanţelor – iniţiatorul actului normativ – dorea ca măsura de nedeductibilitate a TVA să se aplice şi contractelor de leasing în curs. În plus, firmele care le ofereau angajaţilor maşini de serviciu ar fi trebuit să nu mai deducă acele cheltuieli pentru combustibil şi pentru service, aspecte care au creat reacţii dure în mediul de afaceri. „Nu putea să rămână cum propusese Ministerul Finanţelor. Era o bătaie de joc la adresa companiilor private. Cum să nu deduci TVA la ratele la leasing sau la combustibilul pentru maşini?! Era o chestiune aberantă, care bloca activitatea multor firme. Şi nici de la 1 mai nu este foarte bine, dar măcar s-a scos leasingul“, a spus un om de afaceri craiovean. Problema nu este total rezolvată. Clientul de leasing poate să-şi deducă TVA-ul la ratele lunare, pentru că nu este proprietarul maşinii. Dar după ce se face transferul de proprietate „nu se va deduce valoarea reziduală“, a spus Ionuţ Oprescu, reprezentant al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România.

Leasingul nu se predă!


În forma finală adoptată de guvern, ordonanţa de urgenţă scapă de probleme în plus companiile care au contracte de leasing în derulare. Nu vor putea deduce TVA firmele care îşi cumpără maşini după 1 mai, cu cash sau în rate. Potrivit unor surse din piaţă, textul actului normativ amintit spune că nu se deduce TVA la maşinile sub 3,5 tone, cu cel mult nouă scaune, cu excepţia autoturismelor utilizate „pentru transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional“. De asemenea, TVA-ul plătit la achiziţia maşinilor pentru transportul cu plată, inclusiv pentru taximetrie şi combustibilul cumpărat pentru funcţionarea tuturor acestora este deductibil din punct de vedere fiscal. Mai sunt exceptate (adică deduc TVA) maşinile care sunt utilizate pentru transportul angajaţilor la şi de la locul de muncă, autoturismele folosite de agenţii de vânzări, de intervenţie, de pază şi protecţie etc. Recent, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat că a fost introdusă măsura cu nedeductibilitatea TVA pentru maşinile cumpărate pe firmă şi folosite în scop personal de mai-marii companiei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 17 aprilie 2009

Actualitate

» Centura de Sud, croită din bretele
» Scurte stiri
» Patroni săraci cu maşini de lux
» Boc desfiinţează birurile baronilor guvernamentali
» PASTORALĂ LA ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS

Local

» Banii de la FMI ar putea fi folosiţi pentru pensii şi salarii
» Boc vrea să taie din privilegiile parlamentarilor
» Scurte stiri
» Depăşire încheiată în pom
» Cadouri pentru nevoiaşi
» Maşina parlamentului, în gropile Craiovei
» Impact mortal
» Voronin se duelează frăţeşte cu Băsescu
» Penescu, arestat pentru că are relaţii
» Angajaţii DSP, lăsaţi fără sporuri
» Oul roşu şi împistriţat
» Carne confiscată de la comercianţi
» Tradiţii şi credinţe pascale

Dolj

» Numiri politice la deconcentrate
» Pensionari fără bani de Sărbători

Sport

» Platini inspectează Ucraina şi Polonia
» Laudrup, demis de la Spartak Moscova
» Kaka s-a săturat de veteranii milanezi
» Moratti îl eliberează pe Adriano
» Olăroiu a semnat cu Al-Sadd
» Arsenal s-a calificat
» Abramovici investeşte la Chelsea
» Delegările arbitrilor, prin tragere la sorţi
» Meci de şase puncte pentru Vâlcea
» Ronaldo a dus-o pe Manchester în semifinale
» Doar victoria contează
» Încep finalele
» Baldini, suspendat
» Cârstea, în semifinale la dublu
» Carte despre viaţa lui Nadal
» Şarapova ar putea participa la Roland Garros
» Alpinistul Horia Colibăşanu, premiat

Bani & Afaceri

» Mai puţine documente pentru proiectele de dezvoltare rurală
» Helmat – succesul vine dintr-o echipă puternică
» Microîntreprinderile vor scăpa de forfetar devenind PFA
» Firmele deduc TVA la contractele de leasing
» Repartitoarele scumpesc factura

Magazin

» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Întreruperi energie electrică
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top