24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn fost poliţist s-a dedicat lui Dumnezeu

Un fost poliţist s-a dedicat lui Dumnezeu

Vreme de nouă ani a fost angajat al poliţiei, dar a renunţat la haina albastră pentru a duce o viaţă smerită, în slujba lui Dumnezeu.

Drumul spre casa lui Vasile Bucălete este umbrit de pomi înfloriţi, care împrăştie în jur miresmele primăverii. Mai sunt doar câteva zile până la cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii şi toată lumea este ocupată să-şi primenească gospodăriile. L-am găsit pe Vasile Bucălete vopsind câteva giurgiuvele. În curtea casei stă tolănit la soare un câine ciobănesc, alb şi blând. Pe lângă el, câteva găini se plimbă ciugulind iarba abia răsărită. Povestea lui Vasile Bucălete din satul Dobriţa, comuna gorjeană Runcu, este plină de învăţăminte. Bărbatul are 41 de ani şi se consideră împlinit: cu ani în urmă, l-a descoperit, „spontan şi radical“ – după cum el însuşi spune – pe Dumnezeu. Era poliţist în vremea aceea, căci Vasile Bucălete a purtat haina albastră mai bine de nouă ani. În 1993, bărbatul, care avea atunci doar 25 de ani, l-a descoperit pe Dumnezeu: „Eram poliţist şi ne duceau la Mănăstirea Lainici, pe 6 august, când este hram şi trebuia să asigurăm ordinea. Eu nu prea eram cu biserica, nu-l cunoşteam pe Dumnezeu, dar, în anul acela, am mers la schit, la Lainici, şi m-am spovedit. După spovedanie, mi-am schimbat radical modul de viaţă. Am aflat ce trebuie să facă un creştin ca să urmeze calea mântuirii şi am ales această cale“, a povestit Vasile Bucălete.

Şapte ani s-a gândit dacă să plece sau nu din poliţie

Meseria de poliţist nu era pentru Vasile, dar a avut nevoie de şapte ani ca să se hotărască să plece. „Nu îmi plăcea faptul că sistemul, conducerea îmi cereau lucruri care nu erau în folosul populaţiei. De asemenea, aveam foarte des contact cu persoane care au o stare morală jalnică. Nu prea aveam cum să sporesc alături de astfel de oameni. Am constatat că de la teorie la practică este cale lungă. Am renunţat în anul 2000 la poliţie şi am mers la Mănăstirea Lainici, unde m-am angajat paznic. Acolo este mediul meu propice. Am vrut să mă călugăresc, dar nu cred că am vocaţie. Am ales să mă căsătoresc pentru că a te căsători şi a te călugări sunt singurele căi acceptate şi binecuvântate de Dumnezeu. Când începi să comunici cu El, să-I afli bunătatea, să te rogi, să guşti din iubirea Lui, nu îţi mai doreşti să faci voia ta, nici nu o mai cauţi, te laşi în voia Lui. Îmi fac treburile, dar în ceea ce priveşte stabilirea idealurilor de viaţă, mă las în voia Domnului. Îl las pe Dumnezeu să-mi rânduiască viaţa, iar eu mă ţin aproape de El. Mănăstirea Lainici îmi oferă un mediu cu mult mai propice pentru sufletul meu decât cel din societate“, a spus Vasile Bucălete.

„Trebuie să-ţi iubeşti semenii“

Punctul central al credinţei ortodoxe este iubirea. „Trebuie să-ţi iubeşti semenii, căci altfel nu Îl iubeşti pe Dumnezeu. Dacă îl faci pe aproapele tău să sufere, nici Dumnezeu nu te mai are la suflet. Indiferent de ceea ce se întâmplă în lume, mă las în seama Lui. Nu am nici un plan pentru viitor, din sfera materială nimic nu îmi face plăcere, le folosesc pentru că am trebuinţă. Oamenii aleargă acum după bani, păcat… Ce-mi doresc este una, iar voia lui Dumnezeu poate fi alta. Aş vrea ca şi cei trei copii ai mei să îl aleagă pe Dumnezeu, să-L cunoască, să Îl iubească. Să se dăruiască Lui, chiar până la jertfa supremă. Le insuflu credinţa şi iubirea de Dumnezeu de pe acum, dar dacă vor dori să facă altceva va fi dorinţa lor, care trebuie respectată“, a afirmat bărbatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII