14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLecţiile de supravieţuire ale lui Isărescu

Lecţiile de supravieţuire ale lui Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că din actuala criză financiară avem de învăţat nouă lecţii importante: de la gestionarea corectă a riscurilor în firmele private şi până la trecerea treptată la euro.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat într-un discurs la Academia Română, transmis de BNR şi către GdS, că România are de învăţat nouă lecţii importante din criza financiară pe care o parcurge. El a spus că nu este suficient să ai o inflaţie scăzută pentru a asigura o stabilitate financiară pe termen lung, având în vedere că politica BNR din ultimii ani de stabilitate macroeconomică s-a bazat, în principal, pe ţintirea inflaţiei. Guvernatorul mai consideră că tendinţele pieţelor au depăşit reglementările impuse, exemplificând cu măsurile de înăsprire a creditului în valută, care nu au avut efect, din cauză că piaţa creditelor era în plină expansiune.
Practic, măsura introdusă de BNR de limitare a creditelor în valută a avut mai mult „efecte secundare decât beneficii“, a recunoscut Isărescu. Altă lecţie a guvernatorului se referă la faptul că UE ar trebui să creeze instituţiii care să prevină crizele financiare în rândul statelor membre. O astfel de instituţie ar fi Consiliul European de Risc Sistemic (instituţie deja programată să apară în UE), care „ar trebui să colecteze informaţii despre riscurile şi vulnerabilităţile macroprudenţiale din toate sectoarele financiare din UE. Consiliul va emite avertizări despre riscuri şi va adopta recomandări de politică economică“.

Atenţie, manageri privaţi!

Mugur Isărescu atrage atenţia companiilor private că stimulentele de natură salarială nu sunt corelate proporţional cu gestionarea riscului. Unele firme şi-au crescut rapid profiturile, asumându-şi riscuri uriaşe. Guvernatorul BNR sfătuieşte patronii să plătească salarii şi premii managerilor, condiţionat de  obţinerea de profit pe termen mediu şi lung. Până acum, nu exista această corelaţie şi managerii erau tentaţi să expună firma la riscuri doar pentru a obţine profitul pentru care erau plătiţi. „Acesta a fost un stimulent pentru manageri să îşi asume riscuri pe care fie nu le-au înţeles, fie le-au neglijat pentru a mări profitabilitatea de care erau legate premiile“, se arată în disertaţia lui Isărescu.

Trecerea bruscă la euro ar fi o greşeală

Guvernatorul BNR este de părere că nu trebuie să ne grăbim cu trecerea la euro, ci trebuie să urmăm paşii stabiliţi împreună cu UE. În caz contrar, trecerea la moneda europeană ne-ar face mai mult rău, pentru că nu suntem pregătiţi, a lăsat să se înţeleagă şeful BNR. Potrivit lui Isărescu, cel mai probabil de la începutul lui 2015, România ar putea trece la moneda europeană, după ce din 2012 intrăm în zona de monitorizare UE pe evoluţia indicatorilor macroeconomici.
„Adoptarea euro astăzi ar însemna să renunţăm la politica monetară înainte de a fi asigurat sustenabilitatea convergenţei. Adică înainte de a fi eliminat dezechilibrele cu care ne confruntăm astăzi“, a spus Isărescu.

Ce-am învăţat din criză

1. Nivelul scăzut al inflaţiei nu reprezintă o condiţie suficientă pentru asigurarea stabilităţii financiare pe termen lung.
2. La anumite perioade, reglementarea şi supravegherea rămân în urma pieţelor.
3. În UE lipsesc unele instituţii.
4. Stimulentele de natură salarială în companiile private nu sunt adecvat corelate cu gestionarea riscului.
5. Oamenii uită de apariţia crizelor în perioadele de prosperitate şi neglijează conceperea de mecanisme de gestionare a crizei.
6. FMI a căpătat un rol sporit după ce a fost criticat că nu a prevăzut criza asiatică.
7. Măsurile expansioniste trebuie acompaniate de la început de strategii de ieşire.
8. Sunt importante evitarea dezechilibrelor macroeconomice şi urmărirea unei pante de creştere sustenabile, sprijinită de un grad substanţial de reforme structurale.
9. Adoptarea euro nu se poate substitui politicilor de ajustare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII