10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAvioane Craiova, negociată contra cronometru

Avioane Craiova, negociată contra cronometru

Oficialii Avioane Craiova spun că statul demarează astăzi negocierile cu italienii de la Alenia Aeronautica, pentru vânzarea societăţii. Pe 17 aprilie expiră oferta de vânzare.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) demarează astăzi negocierile pentru privatizarea Avioane Craiova SA, au anunţat ieri reprezentanţii societăţii oltene. Societatea se află în pragul insolvenţei din cauza datoriilor către creditori şi a lipsei de contracte.
„Statul va începe negocierile cu Alenia Aeronautica, societatea italiană care a depus ofertă de preluare pentru Avioane SA. O delegaţie italiană a fost recent în vizită, inventariind capacităţile de producţie, dar nu s-a discutat nimic despre privatizare“, a declarat directorul societăţii, Radu Costaşuc. În 2008, statul a fost la un pas să vândă societatea cehilor de la Aero Vodochody, dar negocierile au eşuat. AVAS a susţinut atunci că Aero Vodochody ceruse condiţii considerate „inacceptabile“ de către statul român. Compania cehă avansase o ofertă în valoare totală de 16,3 milioane de euro, din care 4,1 milioane de euro reprezentau preţul pentru pachetul majoritar de 80,9% din acţiunile societăţii, 3,3 milioane de euro – asigurarea capitalului de lucru şi alte 8,8 milioane de euro – realizarea de investiţii, din care jumătate la preluarea fabricii.

„Aş termina de negociat într-o oră“

La procesul de privatizare din 2008 a participat şi Alenia Aeronautica – societatea italiană pierzând intrarea la negocieri pentru că ar fi făcut o ofertă cu 106.000 de euro mai mică decât cehii, susţin surse apropiate procesului de privatizare. În consecinţă, privatizarea a fost reluată în octombrie 2008, prin publicarea anunţului de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut de AVAS. La vremea respectivă au fost cumpărate patru oferte de prezentare, iar după mai multe prelungiri succesive termenul-limită de depunere a ofertelor a fost 30 ianuarie 2009. Până la data-limită, s-a depus o singură ofertă de cumpărare, din partea Alenia Aeronautica SpA Italia.Termenul de valabilitate a ofertei de privatizare este 17 aprilie 2009. Potrivit art. 7, alin (2), din Legea nr. 137/2002 privind accelerarea privatizării, „instituţia publică implicată poate decide justificat prelungirea termenului de valabilitate a ofertei de vânzare pentru perioade succesive ce nu pot depăşi 30 de zile, dar nu mai mult de 180 de zile“ de la data publicării anunţului de vânzare. Cu alte cuvinte, statul are la dispoziţie două zile să negocieze contractul cu italienii, altfel trebuie să reia procesul. „Ştim că expiră oferta, dar ne-au asigurat de la guvern că există soluţii, că se mai poate prelungi. Dacă ar negocia italienii cu mine, într-o oră aş termina. Aş negocia doar partea care ţine de investiţii, că altceva nu aş avea ce“, a declarat Radu Costaşuc. Aşteptăm poziţia AVAS, care nu a mai făcut în ultima perioadă precizări cu privire la termenul de privatizare a societăţii oltene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII