10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBursa proiectelor de finanţare, cu ONG-uri rurale

Bursa proiectelor de finanţare, cu ONG-uri rurale

20 de organizaţii nonguvernamentale din Oltenia vor căuta finanţare de la companii locale pentru proiecte simple, de dezvoltare a comunităţilor. ONG-urile pot face locuri de joacă pentru copii, pot repara podeţe, gardul cimitirului etc.

Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Nonprofit din Oltenia (CRONO) a lansat ieri, la Craiova, proiectul „Reţeaua de organizaţii rurale din Oltenia – ROCO“ şi care presupune sprijin pentru 20 de ONG-uri din Oltenia pentru a întocmi proiecte de finanţare pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Au fost prezenţi la eveniment reprezentanţi ai unor astfel de structuri din Dolj (Ostroveni, Castranova, Urzicuţa, Malu Mare, Călăraşi), din Olt (Iancu Jianu şi Grădinari), Gorj (Peştişani), Mehedinţi (Eşelniţa) şi altele. Practic, 20 de ONG-uri dintre cele mai active din zonele rurale ale Olteniei sunt sprijinite să întocmească proiecte pentru comunităţile pe care le reprezintă.
„Li se oferă gratuit servicii de contabilitate şi sprijin pentru colectarea de fonduri“, a spus coordonatorul proiectului, Nicolae Cuţă, care este şi director executiv al CRONO. Proiectul are o valoare de 105.000 de dolari (din care grantul este de 85.000 de dolari), este finanţat de CEE Trust – o organizaţie americană a societăţii civile pentru Europa Centrală şi de Est şi va fi implementat în perioada aprilie 2009 – iulie 2010.
Practic, un ONG dintr-o comună doreşte să realizeze ceva necesar comunităţii rurale din zonă. Atunci, organizaţia nonprofit va întocmi un proiect de finanţare cu care trebuie să convingă firmele locale să doneze fonduri pentru a fi pus în practică respectivul proiect. Reprezentanţii organizaţiilor nonprofit se vor „lupta“ pentru proiecte. „Încurajăm iniţiativa CRONO şi ne vom mobiliza în vederea scrierii şi implementării unor proiecte la nivel de comună. Noi am mai atras fonduri pentru trei proiecte şi, în general, primăria acceptă cofinanţările pe care le solicităm pentru proiecte comunitare“, a spus George Duţă, director executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Rurală Castranova, totodată şi directorul şcolii din localitate.

Prima bursă a comunităţilor rurale, în plină criză
 
La începutul lui 2010 „va avea loc prima bursă a proiectelor întocmite de comunităţile locale. Fiecare ONG dezvoltă câte un proiect şi îl prezintă finanţatorului privat. Firma poate să-şi aleagă un proiect pe care să-l finanţeze parţial sau integral. Noi propunem ONG-urilor să întocmească proiectele mici, de 2.000-3.000 de euro, care să găsească rapid finanţare şi să fie sponsorizate chiar de un singur finanţator. Din experienţa de acum doi ani de la Bucureşti, unde a fost organizată o astfel de bursă, au existat proiecte de valoare prea mare care nu şi-au găsit finanţare totală şi nu au putut fi puse în practică“, a spus Cuţă. Iniţial, responsabilii CRONO au recunoscut că este dificil să obţii astfel de finanţări şi pe perioade de normalitate, cu atât mai mult în perioada de criză. Membrii Reţelei de Organizaţii Rurale din Oltenia (ROCO) speră totuşi că în vremuri de contracţie economică există companii locale care au programe de responsabilitate socială, iar bursa de proiecte ale comunităţilor locale este un prilej pentru a-şi fideliza clienţii.

Ce pot face ONG-urile pentru societatea civilă

Organizaţiile nonprofit nu au rolul să preia atribuţiile primăriilor, ci pot face alte proiecte utile comunităţii, spun specialiştii de la CRONO: amenajarea de locuri de joacă pentru copii, repararea unui podeţ din comună, a gardului de la cimitir etc. Sunt acceptate acele proiecte pe care le cere comunitatea.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU