9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Chetă pentru Avioane

Conducerea societăţii face colectă la firmele de pe platforma parcului industrial pentru a plăti restanţele către furnizorul de apă, la care are o datorie de 275.000 de lei. Până ieri, conducerea strânsese jumătate din prima tranşă necesară pentru deblocarea situaţiei.

Compania de Apă Oltenia SA a sistat de luni furnizarea apei către Avioane Craiova SA, din cauza unei datorii de 275.000 de lei, reprezentând contravaloarea facturilor şi a penalităţilor de întârziere aferente perioadei mai 2008 – februarie 2009. La data sistării, societatea olteană a achitat 3.000 de lei şi a cerut o eşalonare a datoriilor, prima tranşă fiind de 90.000 de lei – pe care societatea nu a avut de unde să-i plătească. La reţeaua de apă a Avioane Craiova SA sunt conectate două obiective importante: supermarketul Metro şi Parcul Industrial Craiova – unitate în care sunt locate 23 de firme cu 864 de salariaţi. Până acum, unităţile dependente de reţea s-au aprovizionat dintr-un rezervor al Avioane SA.

„De acum nu mai depinde de noi“

Ieri, unităţile afectate încercau să deblocheze situaţia prin cheta beneficiarilor la reţea. Administratorul Parcului Industrial Craiova, Marin Nicoli, umbla cu colecta pe la societăţi ca acestea să plătească mai devreme facturile lunii martie. „Societăţile puteau plăti facturile până în luna mai, însă le-am rugat să facă acest lucru mai devreme pentru a debloca situaţia. Le-am solicitat să achite azi (ieri-n.r.) ceea ce puteau plăti mâine. Noi suntem proprietarii conductelor de apă, dar Avioane SA este operatorul nostru, are contract de furnizare, nu am vrut să modificăm asta pentru a nu periclita procesul de privatizare“, a precizat Marin Nicoli. La rândul său, directorul general al Avioane Craiova SA, Radu Costaşuc, spune că situaţia este puţin mai complicată şi că nu mai depinde în totalitate de societate. „Am discutat cu reprezentanţii Regiei de Apă, care au fost de acord să emită toate facturile pe luna martie. Eu le-am distribuit. Metro a plătit pe loc, iar Centrul de Încercări în Zbor (CIZ) a spus că plăteşte azi (ieri-n.r.). A rămas parcul industrial, unde unele firme au fost de acord să plătească, iar altele nu. Pe unii nu îi deranjează lipsa apei. Regia şi primarul Antonie Solomon au fost de acord să scadă prima tranşă de plată de la 90.000 de lei la 40.000 de lei, însă nu-i avem nici pe aceştia. Până acum am strâns 22.000 de lei şi aşteptăm să contribuie şi ceilalţi. De acum nu mai depinde de noi“, a precizat Radu Costaşuc. Directorul spune că furnizorii de utilităţi trebuie să aibă mai multă înţelegere, pentru că oricum facturile vor fi plătite de italienii de la Alenia Aeronautica – după ce aceştia vor prelua societatea. Şi CEZ are de recuperat de la societate facturi la curent în valoare de 390.000 de lei. Potrivit directorului Costaşuc, miercuri, societatea va plăti o parte din banii restanţi salariaţilor. De asemenea, în curând, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va demara negocierile cu italienii de la Alenia Aeronautica pentru privatizarea societăţii. „Negocierile trebuia să demareze pe 8 aprilie, însă au fost amânate pentru că este Paştele catolic. În consecinţă, se va negocia după 15 aprilie. Sper să nu ne întârzie şi Paştele ortodox“, a mai spus Costaşuc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII