10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIMM-urile atacă impozitul forfetar

IMM-urile atacă impozitul forfetar

CNIPMMR cere Ministerului de Finanţe să consulte şi partenerii sociali atunci când se iau măsuri fiscale. Impozitul forfetar, în forma propusă de Finanţe, „ar împinge în faliment mii de firme şi ar genera zeci de mii de şomeri“.

Consiliul Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), susţinut de Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), a luat atitudine faţă de impozitul forfetar pe care guvernul vrea să-l impună inclusiv firmelor cu pierderi. CNIPMMR cere guvernului să fie consultaţi şi partenerii sociali, în speţă patronatele, atunci câd se iau decizii de ordin fiscal. Patronatul propune exceptarea de la plata impozitului forfetar pe pierdere a microîntreprinderilor care au avut şi profit, şi un bun comportament fiscal în anii anteriori (2007, 2008) şi şi-au achitat la timp impozitele.
De asemenea, mediul de afaceri a propus ieri guvernului să fie limitată obligaţia de a plăti impozit pe profit sau pe venit în sumă fixă la un anumit grad al cifrei de afaceri a microîntreprinderii şi acesta să fie de minimum 12.000 de euro (cu excepţia imobiliarelor şi a celor care activează în domeniul restaurantelor şi producerii de băuturi alcoolice). Adică să plătească impozit pe profit firmele mici abia după ce au atins o cifră de afaceri de 12.000 de euro.
În urmă cu o săptămână au răzbătut către mass-media primele discuţii despre impozitul forfetar. Ministerul Finanţelor vrea să încaseze, încă din acest an, impozit de 1.300 de euro anual de la firmele cu pierderi. Din 2010, acesta ar urma să fie de 6.500 de lei. În prezent, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este de 3% din acestea. Dacă se adoptă propunerea Finanţelor, atunci o microîntreprindere ar plăti o sumă fixă, indiferent de veniturile realizate şi chiar dacă a înregistrat pierdere, ceea ce va „cerne“ companiile mici.
Reprezentanţii CNIPMMR declarau zilele trecute, pentru GdS, că 50% dintre IMM-urile din România îşi vor închide porţile dacă se adoptă impozitul forfetar în forma actuală. Statisticile arată că IMM-urile produc circa 75% din PIB-ul ţării. Dacă atunci când decide măsuri fiscale statul nu ia în calcul elemente cu impact strategic în economie, atunci „vor fi «împinse în faliment» câteva zeci de mii de firme, generându-se zeci de mii de şomeri, cu efecte negative asupra veniturilor la bugetul statului şi dezvoltării locale“, se arată în comunicatul CNIPMMR, transmis către GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS