16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFMI ne vrea în zona Euro

FMI ne vrea în zona Euro

Statele Uniunii Europene, din Europa Centrală şi de Est, care se confruntă cu probleme, ar trebui să treacă la euro chiar dacă nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei Euro, arată Fondul Monetar Internaţional într-un raport, citat de Financial Times (FT), scrie Reuters.
Cele 16 state membre ale zonei Euro ar putea să relaxeze condiţiile de intrare, astfel încât aceste ţări să devină membre cu drepturi restrânse, fără drept de reprezentare în cadrul Băncii Centrale Europene, scrie FT. „Pentru ţările din UE, trecerea la euro oferă cele mai mari beneficii în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor cum ar fi acumularea de datorii în valută străină, eliminarea incertitudinilor şi restabilirea încrederii“, se arată în raportul ce a fost scris aproximativ acum o lună. În document se subliniază că, fără trecerea la euro, rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii în valută străină ar necesita o reducere masivă a cheltuielilor, pe fondul opoziţiei clasei politice.
Raportul, care se referă la Europa de Est, fostele state comuniste şi Turcia, mizează pe o scădere cu 2,5% a Produsului Intern Brut în Europa emergentă, în 2009, comparativ cu o estimare privind o creştere de 4,25%, în toamna lui 2008. Documentul mai arată că regiunea ar trebui să extindă termenul de plată a unor datorii externe de 413 miliarde de dolari, cu scadenţa în 2009, şi să finanţeze deficite de cont curent de 84 de miliarde de dolari.
În ultimele şase luni, FMI a încheiat acorduri în valoare totală de peste 60 de miliarde de dolari cu mai multe state din regiune, Ungaria, Letonia, România, Serbia şi Ucraina beneficiind de aceste fonduri.
Ţara noastră a finalizat recent negocierile cu FMI, Comisia Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, pentru un pachet de finanţare de aproximativ 20 de miliarde de euro. Acesta cuprinde 12,95 miliarde de euro de la FMI, cinci de la UE, 1,2-1,5 de la Banca Mondială şi un miliard de euro de la alte instituţii internaţionale.
De asemenea, criza mondială a făcut ca multe state din Uniunea Europeană să fie mai nerăbdătoare să adopte moneda unică, utilizată în prezent de 16 ţări, datorită stabilităţii valutare pe care o oferă.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII