10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVideanu contează pe Manţog

Videanu contează pe Manţog

Ministrul economiei, Adriean Videanu, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu directorii din sectoarele minier şi energetic din Gorj şi a făcut public faptul că ministerul va anunţa la sfârşitul lunii mai înfiinţarea mai multor companii energetice.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a efectuat sâmbătă o vizită de lucru la Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni, precum şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. El a fost însoţit de secretarul de stat Alexandru Pătruţi, precum şi de Marcel Hoară, preşedintele Agenţiei pentru Dezvoltarea Zonelor Industriale. Şeful Ministerului Economiei a declarat că a dorit să se informeze personal de situaţia economică a unităţilor din minerit şi energie, înainte de a demara procesul de restructurare a sistemului energetic. „Avem în evaluare restructurarea întregului sistem energetic din România şi pentru aceasta avem fundamentate câteva principii. Primul se referă la valorificarea tuturor resurselor: cărbune, apă, uraniu, ţiţei, gaz, în vederea asigurării securităţii energetice. Al doilea se referă la constituirea unor companii naţionale producătoare de energie electrică. România este singura ţară din UE în care producţia de energie electrică este rigidă: pe cărbune, pe hidro etc. Niciodată nu poţi să pui în balanţă comercială energia produsă pe bază de cărbune cu cea hidro. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este o companie importantă în acest sistem şi am realizat atât la SNLO, cât şi la complexurile energetice un schimb de informaţii pentru a vedea modul în care vom realiza restructurarea sistemului“, a menţionat Adriean Videanu.  

Companiile, gata până la sfârşitul lunii mai

Potrivit ministrului economiei, până la sfârşitul lunii mai va fi gata planul de restructurare a sistemului energetic şi vor fi anunţate numele companiilor energetice din care vor face parte şi SNLO, şi Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni. „Mi s-a recomandat să realizez un studiu asupra sistemului energetic, dar avem foarte multe făcute la nivelul ministerului. Ceea ce lipseşte este decizia. Există şi o strategie energetică pe care o dezbatem în prezent cu sindicatele şi administraţiile unităţilor energetice şi cu toţi partenerii ce operează pe piaţa românească. Dacă acum nu facem investiţiile necesare, situaţia este gravă. Trebuie să facem această restructurare, încât să avem una, două, trei sau patru companii profitabile. Nu am venit în Gorj să fac analiza fiecărei companii, ci să am o imagine de ansamblu. În prezent situaţia este îngrijorătoare, dacă nu se face restructurarea sistemului energetic. La sfârşitul lunii mai vom avea clar structura acestor companii“, a precizat Videanu.

Îl aşteaptă pe Manţog la minister

La conferinţa de presă pe care a organizat-o la sediul PD-L Gorj, ministrul economiei a declarat că directorii numiţi cu sprijinul democrat-liberalilor gorjeni la complexurile energetice şi la SNLO nu vor fi schimbaţi „la cererea“ PSD. În urmă cu două luni, social-democraţii au blocat negocierile cu PD-L, cerând ca directorul SNLO să fie un pesedist. În plus, Adriean Videanu a avut numai cuvinte de laudă la adresa fostului său consilier Ionel Manţog, ex-preşedinte al PD-L Gorj, fost director al Complexului Energetic de la Turceni, trimis în prezent în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul vilei de strămutat de lux. Adriean Videanu a declarat că Ionel Manţog îşi va regăsi oricând locul la Ministerul Economiei. „Eu am făcut aceste numiri de directori şi nu revin la ele cum se trezeşte unul sau altul. PSD a fost de acord cu aceste numiri. Eu sper să se detensioneze relaţiile PD-L – PSD de la Gorj. La PSD este vorba de orgolii. În ceea ce îl priveşte pe Ionel Manţog, eu am apreciat gestul său de a face un pas înapoi, când a demisionat de la Turceni, până îşi rezolvă problemele pe care le are cu justiţia. Eu contez pe el ca pe un specialist foarte bun. Este un om pe care contez oricând. E un membru important al PD-L şi un profesionist care şi-ar găsi un loc la minister“, a menţionat ministrul economiei despre Manţog, trecut „în linia a doua“ de şefii săi de partid, pentru a nu strica imaginea PD-L.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII