11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRestanţele la credite au explodat în februarie

Restanţele la credite au explodat în februarie

Într-o singură lună, doljenii au acumulat restanţe la creditele bancare în plus cu 16 milioane de lei faţă de ianuarie, deţinând supremaţia între judeţele Olteniei. Rău-platnici au fost şi debitorii din Olt, cu credite neplătite în februarie mai mari cu 7,7 milioane de lei decât luna anterioară, la un volum total de împrumuturi la jumătate faţă de cel din Dolj.
 
Banca Naţională a României (BNR) a dat publicităţii zilele trecute comportamentul teritorial al împrumutaţilor la bănci în luna februarie a acestui an. Doljenilor le-au crescut spectaculos restanţele la creditele bancare contractate anterior. Într-o singură lună, populaţia şi agenţii economici au cumulat restanţe de peste 16 milioane de lei la toate creditele de pe piaţă. Cele mai multe restanţe în februarie se înregistrează la împrumuturile în moneda naţională, cu nouă milioane de lei mai mult decât în ianuarie. Situaţia este sumbră şi la creditele în valută, unde, de regulă, debitorii erau bun-platnici. Restanţele doljenilor în valută (exprimate în lei) au crescut într-o singură lună cu şapte milioane de lei. Concret, în Dolj, volumul total al creditelor în lei era la sfârşitul lunii februarie de 2,488 miliarde de lei, dintre care restanţele erau de 67 de milioane de lei, în creştere cu nouă milioane faţă de luna ianuarie. Cele în valută totalizau 2,487 miliarde de lei, dar restanţele erau de 23,4 milioane de lei, în creştere cu şapte milioane. Faţă de numărul total al creditelor contractate, datoriile neplătite în termen reprezintă un procent infim, însă ritmul de creştere faţă de lunile anterioare este galopant la împrumuturile în valută. La creditele în lei, restanţele au crescut şi în ianuarie faţă de decembrie 2008, cu opt milioane de lei, însă la împrumuturile în valută creditele neplătite în ianuarie au fost cu trei milioane de lei mai mari decât luna anterioară. Bancherii recunosc faptul că s-au majorat restanţele populaţiei, din cauză că a crescut numărul şomerilor sau pentru că s-au diminuat veniturile celor care au contractat împrumuturi bancare. „Cele mai multe restanţe sunt la creditele de nevoi personale negarantate, de regulă la creditele la care debitorul nu specifică pentru ce se împrumută. Se simte o creştere a restanţelor în ultima perioadă din cauza scăderii veniturilor persoanelor împrumutate, dar nu este îngrijorătoare, ci este un procent infim“, a spus un bancher craiovean. Pe toată ţara, procentul creditelor neperformante a ajuns la 7,6% din totalul lor.

Oltul vine din urmă

Deşi judeţul Olt este mult mai mic decât Doljul, atât ca suprafaţă, cât şi ca număr de locuitori, restanţele la creditele bancare cresc vertiginos până aproape de nivelul celor din Dolj. În Olt, cele mai multe credite neperformante au fost cele exprimate în moneda naţională. BNR anunţă că în februarie datornicii din Olt şi-au sporit restanţele la creditele în moneda naţională cu şapte milioane de lei, iar la cele în valută cu numai 0,7 milioane de lei. În cifre absolute, restanţele oltenilor la împrumuturile în lei au ajuns la 76 de milioane, dar la un volum total de credite de 1,35 miliarde, la jumătate faţă de cele din Dolj (şi 800.000 de lei volum total de credite în valută).  

Vâlcea, probleme la împrumuturile în valută

În judeţul Vâlcea, totalul restanţelor este de aproape patru milioane de lei, dar 99% din ele provin de la creditele în valută. La împrumuturile în lei, vâlcenii au fost bun-platnici în luna februarie, comparativ cu ianuarie. Şi gorjenilor le-au crescut creditele neplătite la timp, dar cu 2,6 milioane de lei, la un volum total de împrumuturi de 1,7 miliarde de lei (total în lei şi valută, exprimată în lei). Şi în Mehedinţi restanţele bancare s-au majorat, dar numai cu 0,9 milioane de lei, la un volum total de credite de 1,8 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII