10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞoc în economia Doljului: 8.000 de firme au conturile blocate

Şoc în economia Doljului: 8.000 de firme au conturile blocate

Trei sferturi dintre firmele active din Dolj sunt executate silit de Finanţe, care le-au blocat toate conturile din bănci. Companiile sunt în imposibilitatea de a avea acces la sumele prezente şi viitoare din conturi până nu-şi plătesc dările către stat. Patronatele ţipă la guvernanţi că în perioada de criză le sufocă activitatea cu blocări de conturi, iar Fiscul răspunde că toţi cei cu datorii la stat păţesc la fel.

Peste 8.000 de firme doljene se află, în prezent, în imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea, după ce Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj le-a blocat zeci de mii de conturi pe care respectivele societăţi le au deschise la băncile comerciale. DGFP anunţă că până pe 31 martie au fost blocate conturile a 8.369 de firme din judeţ, pe motiv că societăţile respective nu şi-au plătit dările către stat la timp. Unele executări silite vin din anii anteriori, dar foarte multe au fost introduse recent, anunţă oficialii Fiscului doljean. Ca şi comparaţie, în judeţ există în jur de 13.000 de firme active. Anul trecut au depus situaţii financiare peste 17.000 de agenţi economici, conform datelor de la DGFP Dolj. Despre blocarea conturilor părerile sunt împărţite: Fiscul susţine că toată lumea trebuie să-şi plătească impozitele, mediul de afaceri spune că fiscalitatea „nu se face cu bâta pe firma muribundă“.

Patronatele acuză statul de rea-intenţie

Mediul de afaceri acuză Fiscul că, în plină criză economică şi financiară, pune pe butuci economia. Organele fiscale ale statului aleargă după bani la buget prin orice mijloace şi în orice condiţii. „Numărul de firme cu conturile blocate este foarte mare. Înseamnă că a crescut numărul societăţilor cu datorii la stat. Noi am cerut şi la nivel central o păsuire de şase luni pentru firmele care au fost bun-platnice până acum, dar, de când a apărut criza, nu mai au posibilitatea să plătească la timp impozitele către stat. Acesta nu trebuie să ne execute imediat, pentru că ne blochează activitatea. O firmă cu conturile blocate nu produce nimic. Şi nu vorbesc despre cele neserioase, care an de an nu plătesc impozite. Acelea trebuie închise de urgenţă, printr-o procedură adoptată de guvern“, a spus Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Acesta a explicat că, dacă o firmă are blocate toate conturile deschise la mai multe bănci, atunci toţi banii care intră în ele merg la Fisc, până când se stinge debitul către stat. Dacă, între timp, firma îşi deschide conturi la alte unităţi, atunci banca anunţă Fiscul şi sunt blocate şi acelea. Pericolul cel mai mare este acela că societăţile aflate în această situaţie nu-şi mai pot achita furnizorii şi nici dobânzile bancare. „Dacă întârzii la bancă mai mult de 30 de zile, atunci eşti considerat rău-platnic şi nu mai primeşti credite. Când o firmă are conturile blocate poate plăti doar salariile, dar din ce bani?“, se întreabă vicepreşedintele CNIPMMR.
Punctul de vedere unanim al patronatului din sectorul IMM-urilor este acela că statul trebuia să lase mai uşor executările silite până în vară, când vin banii de la FMI şi se mai relaxează creditele. Atunci firmele ar putea să acceseze împrumuturi mai ieftine şi să-şi achite datoriile.

800 de milioane de lei, datoria la bugetul consolidat

Directorul Fiscului doljean, Mihai Antonescu, a declarat pentru GdS că suma totală a datoriilor neplătite de cele 8.369 de firme executate se ridică la 800 de milioane de lei. Din aceste restanţe, doar jumătate sunt recuperabile prin popriri pe conturile bancare, susţine şeful finanţiştilor doljeni. O mare parte din cele 800 de milioane de lei reprezintă arierate bugetare din anii anteriori neachitate nici până acum.

Fiscul recunoaşte: a crescut numărul datornicilor

Directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, spune că „în perioada crizei a crescut numărul firmelor care au probleme la plata tuturor sumelor datorate către bugetul consolidat al statului. Societăţile şi-au prelungit termenele de plată către stat cu câteva zile şi dau vina pe blocajul financiar (în sensul că au bani de primit de la terţi) şi pe bănci, că trebuie să plătească dobânzi mari“.
Orice firmă care întârzie plata impozitelor către stat mai mult de 30 de zile trebuie executată silit, spune Codul Fiscal, mai întâi prin somaţie, apoi prin alte forme de executare, dar blocarea conturilor bancare este cea mai productivă pentru stat şi păguboasă pentru mediul de afaceri.  

Firmele cu „impact social deosebit“, păsuite

Mihai Antonescu susţine că există o portiţă legală de păsuire a firmelor care şi-au plătit an de an impozitele la timp, dar acum trec printr-o perioadă de criză: „În Codul de Procedură Fiscală există o prevedere care permite o suspendare a popririi pe conturi înainte să fie emis titlul de poprire pe maximum şase luni, dar numai la firmele cu impact social deosebit. Dacă astfel de societăţi mari, cu mulţi angajaţi, cer o păsuire de două-trei zile, discutăm şi vedem ce putem face. Nu păsuim orice firmă care cere acest lucru. ANAF pregăteşte un pachet de măsuri în care sunt propuse şi astfel de păsuiri pe perioada de criză“, a spus Antonescu. În accepţiunea Fiscului, „firme cu impact social deosebit“ înseamnă societăţi care au un număr important de salariaţi şi care prin acţiuni de executare silită ar produce efecte sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII