Impozitul pe pierdere sau pe „firma moartă“

Autori


Ministerul Finanţelor vrea să impoziteze cu o sumă fixă firmele care înregistrează pierderi, microîntreprinderile, hotelurile, restaurantele etc. În plus, dacă o microîntreprindere plăteşte impozit pe venit, dar suma este mai mică de 1.300 de euro, atunci patronul va trebui să achite din buzunar diferenţa. Mediul de afaceri craiovean a luat foc la auzul veştilor.

Ministerul Finanţelor intenţionează să introducă în noul Cod Fiscal un plafon minim pentru impozitul pe profit plătit de firme şi pentru impozitul pe cifra de afaceri achitat de microîntreprinderi, precizează NewsIn, citând surse guvernamentale. Plafonul minim al impozitului ar fi de 1.300 de lei şi ar urma să fie achitat chiar şi de companiile care înregistrează pierderi, de restaurante, hoteluri, de firme din domeniile transporturilor şi imobiliar. Potrivit aceleiaşi surse, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, declara recent că aproape 80% din societăţile din România declară pierderi duble faţă de profit, eschivându-se de la plata datoriilor către stat, şi fac, astfel, concurenţă neloială celorlalte firme din piaţă. El susţinea luna trecută că nu este posibil ca un agent economic să aibă cifre de afaceri impresionante şi să meargă pe pierdere ani de-a rândul. „Înseamnă că firma aceea trăieşte din ceva“, spunea ministrul într-o emisiune TV, lăsând să se înţeleagă că în acest fel se duc bani în economia subterană.

„Este ca şi cum ai pune impozit pe mort“

Mediul de afaceri din Craiova dezaprobă modul în care guvernul stabileşte politica fiscală viitoare. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, consideră că ideea de a impozita firmele cu pierderi „este total deplasată. Înseamnă că guvernanţii nu ştiu pe ce lume trăiesc. Este ca şi cum ai pune impozit pe mort. Ei trebuie să găsească soluţii să stimuleze economia, consumul, nu să ne impoziteze suplimentar. Există multe firme care au fost pe profit ani de-a rândul şi şi-au achitat impozitele la timp, dar acum au probleme din cauza crizei. Nu este corect să plătească impozit pe pierdere“. Valentin Cristea a mai spus că la societăţile care an de an înregistrează pierderi şi au impozitele neplătite ani la rând statul nu trebuie să aibă clemenţă şi „să le grăbească falimentul, dar firmele bun-platnice, care acum nu mai au posibilitate, ar trebui să fie păsuite până trece criza“. Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, este împotriva impozitării firmelor care merg pe pierdere: „Domeniul imobiliar este şi aşa destul de afectat de criza aceasta. Dacă mai pui o agenţie imobiliară să plătească şi impozit pe pierdere înseamnă că o distrugi. Este o aberaţie ce propun guvernanţii. Nu vor face altceva decât să închidă firmele din domeniul imobiliarelor. Înţeleg să impoziteze în plus hoteluri şi restaurante, pentru că e un teren propice pentru bani negri, dar nu imobiliarele“.

Constantin Răducănoiu, manager al unui complex hotelier din Craiova, spune că pentru o firmă mijlocie impozitul pe pierdere de 1.300 de euro „nu ar însemna mare lucru. În fond, este vorba despre 5.000 de lei care se plătesc pe an. În schimb, pentru microîntreprinderi ar fi un dezastru. Cele cu doi-trei angajaţi se vor închide. Dar să vedem forma finală a Codului Fiscal“.


Patronii plătesc din buzunar?

În ceea ce priveşte microîntreprinderile, proiectul de Cod Fiscal prevede ca patronii lor să achite anual la stat diferenţa de până la 1.300 de euro, dacă suma rezultată din plata impozitului pe cifra de afaceri de 3% este mai mică decât acest plafon. Cu alte cuvinte, dacă din activitatea firmei rezultă un impozit (pe cifra de afaceri) de 1.000 de euro, atunci patronul va fi obligat să plătească din buzunar diferenţa de 300 de euro. „Poate că sunt unii patroni care vor plăti, dar cei mai mulţi vor ataca în instanţă statul, pentru această aberaţie“, a precizat Valentin Cristea, vicepreşedintele CNIPMMR.

Mai multe firme cu pierderi decât cu profit

Datele solicitate de GdS la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj arată că la ultima raportare din 2009 (depunerea bilanţurilor contabile pe 2007) numărul firmelor din judeţ care au raportat pierderi a fost mai mare decât al celor care au înregistrat profit. Din totalul de 17.481 de societăţi care au depus bilanţ la DGFP Dolj, numărul celor care au avut profit în 2007 a fost de 6.562. Alţi 7.428 de agenţi economici au raportat pierdere în acelaşi an fiscal şi 3.491 s-au declarat pe zero. DGFP Dolj mai informează că profitul total înregistrat în judeţ pe anul 2007 a fost de 345,47 milioane de lei, iar pierderea raportată a fost de 164,62 milioane de lei.Comenteaza acum

13 Comentarii

 1. Ziaristul neatent said:

  D-ra Ramona hotaraste-te o data euro sau lei. Ati facut “varza” ziarul asta. Incercati cu mai multa competenta.

 2. bibanu said:

  Nu se mai poate;dupa 1990,toate firmele camarilei celor de la conducerea tarii au beneficiat de “clementa’ prin anularea datoriilor si a majorarilor si penalitatilor de intarziere,dar la IMM-uri nu s-a uitat nimeni.Mai nou s-au desfiintat AF-urile si alte forme de asociere fiind trecute obligatoriu la categoria srl(tot o forma de a scoate cat mai multi bani de la amarati)Dar oare se intreaba cineva daca aceste IMM-ri pot scoate cu adevarat profit?La intrebarea autoritatilor”nu poti merge ani de zile pe pierderi”eu le raspund ca da ptr.ca altceva de munca nu gasesti,in somaj nu te primeste ca esti asociat unic si atunci singura solutie necesara si obligatorie este aceea de a supravietui cu bruma aia de bani pe care o castigi din amaratul ala de IMM-u,nemaiavand de unde sa-i mai dai statului taxe si impozite.In concluzie,eu as dispune ca toate IMM-urile sa nu mai fie impozitate pana la o cifra de afaceri de 100.000.eu(putand astfel sa se capitalizeze ,sa -si dezvolte afacerile si sa faca angajari.O sugestie ar fi aceea de a anula toate majorarile si penalitatile de intarziere ptr.datoriile istorice si cele curente LA TOATE SOCIETATILE CARE PANA LA 31 DEC.2009 VOR PLATI LA ZI ACESTE DATORII.

 3. elena said:

  este incredibil ce se intampla in tara asta. Eu am 2 firme, dintre care una este pe pierdere si daca vin astia cu impozitul lor, cu siguranta o inchid. Nu am luat un ban acasa din ea in aproape 2 ani, cum sa muncesc doar pt stat. Prefer sa ma duc la tara si sa dau cu sapa. Cu ce m-a ajutat pe mine statul ca sa fac afacerea asta? Cu nimic, din contra, im da in cap. Cu toate ca sunt pe pierdere, platesc impozit 3 % + cass-uri si alte alea. Nu va e de ajuns hotilor? Pacat de munca mea si a altora, ca incercam sa facem ceva, sa cream locuri de munca……tara de hoti si de camatari ! Rusineeee ! Inteleg ca sunt firme care desi au o cifra mare de afaceri, raporteaza pierderi…..dar nici asa nu e ok sa vii in perioada de criza sa faci asta. Dar la o firma care are cifra de afaceri de 30.000 pe an, cum sa ii ceri 1300 euro impozit?

 4. papillon said:

  Bine fac:sa le ia banii la fraieri;dupa ce au schimbat Legea contraventiei aplicata de GFRin sensul ca nu se mai aplica sanctiunile la Legea contabilitatii ci la Legea Soc.comerciale(ptr.c a valoarea contraventiei este mai mare-minima fiimd de 2.00 ron)…s-au scos;2, amenzi de cate 2000 ron/an=4.000 ron+1.300 ron=5.300 ron/an.Nu le pasa daca amaratii aia de “patroni”(ca si cum i-ar incalzi denumirea)au sau nu ce sa puna pe masa copiilor.Vai mama noastra

 5. balance said:

  In alte tari oamenii sunt ajutati pe timp de criza, la noi tot sa ne jupoaie se uita

 6. alessandra said:

  Oameni buni , eu nu inteleg , de ce stau ei in funcii , de ce nu pleca in mediul privat , de ce nu-si fac afaceri , sa vada adunci cum este in mediul privat ,sa treaca prin toate necazurile prin care trece un amarat de intreprinzator , Am ajuns sa traim in stres , din cauza unor functionari publici , Ei au salarii mari , foarte mari , sporuri si mai mari decat salariile , Traim in doua tari distncte , Una a functionarilor cu salarii foarte mari , care ne sfideaza pur si simplu , care vor prin toate mijloacele posibile sa ne termine pe noi agentii economoci ,Suntem in viziunea lor inamicii lor , Nu au capacitatea sa inteleaga ca sunt in slujba cetateanului , si ca ceea ce fac prin munca lor trebuie sa faca in numele cetateanului indiferent ca este persoana juridica sau fizica , Parca sunt indoctrinati impotriva noastra , si prin toate mijloacele pe care le au la indemana vor sa aduca tara asta la ruina ,Aici ne-au adus toti , Toti incapabilii ,din parlament , care nu stiu decat sa dea legi speciale pentru ei , Sa-si mareasca salariile , sa -si dea legi [pt pensii de lux , Merita pensii de lux ???Cei care au distrus tara ?? cei care ne-au adus in faliment tara , si pe noi , ????
  Oameni buni , nu mai putem continua asa .

 7. impozit said:

  controale sa faca o statistica cu principalele investitii si cheltuielile care nu privesc obiectul de activitate al firmei si atunci sa traga concluzia daca sa se impoziteze pierderea sau sa se scoata ac cheltuieli sa sa se imoziteze dublu.in fond statul prin politica fiscala trebuie sa gaseasca sursele si uite ca sa prins.

 8. ioooo said:

  legile initiale sunt varza trebuie reformat sistemul fiscal de la radacina cu astfel de masuri se mai drege muratura de primavara insa in nici un caz nu se ajunge la cascaval ca sa zic asa ,in momentul de fata se intampla o nenorocire dpv fiscal la impozitul pe profit se incaseaza la buget mai putin decat la impozitul pe venit ,pai se stie ca in orice tara cu o ec de piata 20% din populatie detine peste 50% din avere ,deci ar trebui sa se incaseze invers ,apropo de patronii care se plang pai daca nu scoateti 1300 de euro pe an profit la ce dreaq mai tineti firmele? peste jumatate din firmele inregistrate in Romania sunt fantoma ,apropo un prestator de servicii gen cabinet medical se poate inregistra ca platitor de tva pai ce marfa intra si ce marfa iese?,cum se poate determina nr pacientilor? ce-l opreste pe posesor sa-si cumpere masina ,casa pe firma? logic termina cu profit 0 si cere si tva deci automat si-a luat casa , masina si cheltuieli de intretinere la costuri net mai mici ,doar un ex ,nu mai vb de fraude cu firme cu activitati fictive ca e o intreaga poveste,impozitul forfetar si definirea clara a platitorilor de tva ar trebui avute in vedere serios ,plus impozitul diferentiat pe imobiliare platit anual ,actualmente bugetul de stat e format din cotizatiile salariatiilor care sunt taxati la sange si direct si indirect si de cateva firme mari care nu-si pot ascunde integral profiturile sau sunt listate pe bursa ,cu alte cuvinte se face protectie sociala luand de la oameni normali si dand la politicieni functionari si la cativa sarmani ce mai ramane.

 9. niko said:

  Asa e oameni buni! si ne mai miram de ce nu merge nimic in tara asta daca putem sa o mai numim asa pentru ca mi-am permis sa iau un citat de la un “antevorbitor” care m-a impresionat ” Traim in doua tari distncte , Una a functionarilor cu salarii foarte mari , care ne sfideaza pur si simplu , care vor prin toate mijloacele posibile sa ne termine pe noi agentii economoci ,Suntem in viziunea lor inamicii lor “si asa este suntem tratati ca niste cersitori de TOTI FUNCTIONARI PUBLICI cu toate ca sunt platiti de noi contribuabili ….mi-e greata

 10. nervos said:

  Am doua firme, ambele in domeniile conexe constructiilor, si nici una nu mai are activitate, ca e criza. Am achitat intotdeauna toate impozitele la timp, nu am datorii, acum nu mai activitate, nu mai am venit, daramite profit, daca or sa ma puna sa platesc pentru cele doua firme zeci de milioane pus si simplu o sa intru in greva foamei. M-am saturat sa fiu bataia de joc a guvernantilor nostri de doi bani. Rusine!

 11. alessandra said:

  Da D-le NICO , suntem considerati cersetorii lor , adica noi, noi muncim pana nu mai putem , nu mai avem zi nu avem noapte , nu am facut un concediu de nu stiu cati ani , stiu nu ma crede nimeni , dar asta este adevarul , nu am de ce sa scriu daca nu ar fi asa , Noi firmele mici nu trebuie sa fim privite prin prisama “BAIETILOR DESTEPTI” care castiga milioane de euro , Nu oameni buni , nu suntem “BAIETII DESTEPTI ” cu energia , cu furturile la facturile de gaze , de curent electric , Noi cautam sa fim corecti cu statul nostru , sa ne platim impozotele si taxele , EI functionarii publici ne vad inamicii lor , In ochii lor suntem inamici , Si de aceea ne trateaza ca pe niste inamici , Am impresia ca cei de la miniasterul de finante daca ar putea ne-ar inchide pe toti , Nu au nevoie de noi , Politica a fost de terminare a noastra , Au vrut numai investitori straini , multinationale , noi am inceput sa-i deranjam prin simplul fapt ca existam , Au vrut ca romanii sa lucreze la straini , De asta au dat totul strainilor , Nu au incurajat capitalul autohton , Pe roman l-au terminat , Pe straini i-au incurajat , De asta ne pleaca tinerii afara oameni buni , Ei inteleg cel mai bine acest lucru , Au inteles ca statul nu are nevoie de ei , si ia calea strainatatii , O sa ajungem sa fim straini in tara noastra , sa fim slugile strainilor , Si acesti funcionari publici cu sporuri grase contribie din plin la aceasta stare de fapt , Vor avea si pensii foarte mari , trebuie rasplatiti se stat ca ne-au distrus , Daca asta se vrea , ei isi fasc treaba , Asta am vrut noi in decembrie 1989 ????? , sa ne impartim ca populatie in tabere diferite , ???? Pana cand mai suportam ??? Sau sa ne gandim sa plecam , noi sau pe copii sa_i crestem pentru a pleca , Nici afara nu-i usor , dar suporti mai usor povara , care apasa pe umerii tai , Vai de noi ,

 12. jean valjan said:

  Asta este ultima gaselnita, pentru ca sa-si acopere gaurile facute de infractorii care ne conduc pentru campaniile lor, penultima actiune, care este concetata f bine pana acum inca din vara anului trecut, este cea cu TVA-ul din tranzactiile imobiliare, unde se grabesc sa impoziteze persoana fizica si sa o faca platitoare de TVA, netinand cont ca vor distruge piata imobiliara pe termen destul de lung iar odata cu asta expansiunea.
  In concluzie este o tara facuta de ai nostrii inpotriva noastra si a urmasilor nostrii.
  Ultima solutie…………. ……………….. , pana la urama tot acolo se va ajunge, inevitabil

 13. simona said:

  dragi romani, stiati ca statul german ajuta initiatorii in ale afacerilor cu SCUTIRI de taxe in primii doi ani de activitate?… stiati ca tot statul german mai ajuta cu o suma de cateva sute de Euro lunar si la deschiderea noilor firme, pe patronasi?!?!?eeee, de ce la romanica nu se poate?!?!?ba cica sa platim taxe pe pirderi, bai fratilor!!!!!!!!!!!! !! treziti-va ca ne mananca DOBITOCII de functionari din ministerele lui peshte BOC si BAseeee, ce ziceti de nu stiu care procurori care au pensie de 106.000 ron si un salariu de 140.000 Ron??!?aia baieti dashtepti….or putea dormi noaptea?si pana cand or mai putea?!?!? Maaaare e gradina ta Doamne de nu mai poti vedea ce intra in ea….

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 1 aprilie 2009

Actualitate

» Căsătoria, o afacere în noul Cod civil
» 590 de milioane de lei din majorarea accizelor la tutun şi alcool
» Cârpeli după Compania de Apă
» Pogea spune că măsurile anticriză nu sunt „bătute în cuie“
» Prefectura Dolj are manager public
» Magistrala de gaze Craiova – Calafat, funcţională în 2013
» Poliţia, slugă la firma cu radaru’
» Bănia se împrumută pentru turci
» Mii de firme din Dolj au conturile blocate
» Guvernul a făcut public preţul exproprierilor pentru podul Vidin-Calafat
» CE Rovinari a cumpărat energie electrică de 4,6 milioane de lei
» Organizaţiile studenţeşti anunţă proteste în stradă
» CE solicită taxă de drum pentru Coridorul IV PanEuropean

Local

» Craiovean condamnat în SUA pentru phishing
» Coaliţia „Opriţi codurile“ a înregistrat o primă victorie
» Autorităţile din domeniul protecţiei copilului cer modificarea legii
» Summit la Strasbourg şi Kehl
» 60 de ani de la înfiinţarea NATO
» O scumpete de sănătate!
» Militarii craioveni au participat la inaugurarea Şcolii Generale din Ur

Dolj

» Scurte ştiri
» HIV-SIDA nu-i o păcăleală
» Liceeni fără logică
» Medicii renunţă la proteste

Gorj

» Scurte ştiri

Sport

» România, investigată de EHF
» Gorjenii, în vacanţă
» Meciuri la Sibiu pentru SCM-U
» Craiovenii, primii în Serbia
» Theo Evans conduce Sudul în All Star Game
» Diaconu nu mai boxează cu Branco
» Regulile lui Artimon
» Alex Piţurcă, iertat de Cîrţu
» Mihai Costea este în top
» Constantini nu este presat de rezultate
» Favoriţi la pariuri

Bani & Afaceri

» Drive test: noul Ford Fiesta
» Impozitul pe pierdere sau pe „firma moartă“

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte stiri
» Ţinute primăvăratice pentru birou
» Rochia neagră, ieri şi azi

Opinii

» Românul cetăţean şi Românul istoric
» Dorel şi Cosmin

Top