10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova, raiul băncilor

Craiova, raiul băncilor

BNR a autorizat 176 de bănci pe teritoriul României, inclusiv pe cele mai mari din lume. În Dolj a crescut numărul unităţilor bancare şi în 2009, ajungându-se la 154 de sucursale şi agenţii. Paradoxal, dezvoltarea reţelelor vine într-o perioadă când unele bănci reduc costurile. Analiştii spun că proiectele de dezvoltare sunt cele începute anul trecut.

Aţi auzit de Merill Lynch, Goldman Sachs, J.P. Morgan sau de Citibank International? Sunt cele mai mari bănci din lume, din SUA şi Europa, care şi-au deschis în ultimul an subsidiare pe teritoriul ţării noastre, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR). Datele de la BNR arată că, în total, sunt 176 de bănci care furnizează direct servicii pe piaţa locală, prin centralele din Capitală şi/sau unităţile din teritoriu. Piaţa financiar-bancară s-a dovedit propice dezvoltării reţelelor bancare şi pe teritoriul Doljului. BNR Dolj informează că în anul 2008 s-au deschis 22 de unităţi teritoriale (sucursale şi agenţii), iar în 2009 s-au mai deschis patru unităţi ale diverselor bănci. În total, s-a ajuns la 154 de sucursale şi agenţii bancare în judeţ, cele mai multe concentrate în Craiova. Ca şi bănci noi, de anul trecut şi până acum patru astfel de entităţi şi-au deschis sucursale în Dolj. Surprinzător este că, până în prezent, BNR Dolj nu a primit notificări de închidere a unor agenţii sau sucursale pe teritoriul judeţului. De la Oficiul Registrului Comerţului Dolj am aflat că, dacă o bancă are deschisă o unitate pe teritoriul judeţului nostru şi vrea să o închidă, atunci operaţiunea se înregistrează în localitatea unde îşi are sediul banca centrală (filiala). Paradoxul din domeniul bancar este acelaşi cu cel din întreaga economie. Cu toate că activitatea bancară nu se mai desfăşoară la cotele de anul trecut, iar unele bănci au trecut la diminuarea costurilor (prin reducerea salariilor), există bănci care şi-au deschis unităţi noi.

Dezvoltarea dinaintea crizei

Oficialii BNR şi analiştii susţin că dezvoltarea actuală a sediilor de bănci reprezintă proiecte stabilite de anul trecut şi care au fost totuşi puse în aplicare, în ciuda crizei. „Extinderea reţelelor de unităţi teritoriale ale instituţiilor de credit s-a realizat înainte de manifestarea efectelor crizei economice şi financiare în ţara noastră“, a spus Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Dolj. Analistul Radu Soviani, realizator TV la The Money Channel, a precizat, pentru GdS, că în Dolj există două explicaţii posibile pentru dezvoltarea reţelelor bancare: „Sunt două elemente: planurile de investiţie au fost demarate mai devreme şi, prin urmare, investiţiile nu au mai fost oprite, mizându-se optimist că în România criza financiară va ajunge pe canale mult mai strâmte. Al doilea element: potenţialul de creditare din Dolj, limitat însă în prezent prin frica de şomaj, dar şi prin scumpirea creditelor. Categoric, anul 2008 a fost cel mai bun din istoria sistemului bancar din România – global, şi probabil şi pentru judeţul Dolj“. Referitor la numărul mare de bănci din ţara noastră şi la prezenţa pe piaţa noastră a marilor „jucători“ mondiali din domeniul bancar, Radu Soviani spune că „băncile vin acolo unde este potenţialul de profit, iar acest potenţial a fost uriaş, în urma sub-bancarizării economiei româneşti“. Analistul mai este de părere că dezvoltarea ameţitoare a băncilor de anul trecut a fost una „nenaturală“, generată de apetitul mare de credite al românilor, dar şi de tentaţia banului ieftin. „Un anumit grad de rudimentaritate al economiei Româneşti a permis băncilor să facă profituri importante prin clasica «vânzare de bani». Iau bani cu împrumut prin linii de credit şi depozite şi îi vând, mult mai scump, mai departe“, este de părere Soviani. În prezent, banul s-a scumpit, activitatea bancară s-a mai redus, iar accentul se pune pe produsele de economisire, nu pe creditare. Rămâne de văzut dacă vor rezista crizei toate unităţile bancare, în special cele de cartier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII