Acasă Bani & Afaceri Sectorul IT&C ar putea produce din 2013 chiar şi 20 la sută...

Sectorul IT&C ar putea produce din 2013 chiar şi 20 la sută din PIB

Managerul general al companiei Brinel, Marcel Borodi, a declarat că sectorul de IT&C poate produce peste patru ani chiar şi 20% din PIB. Acesta a încurajat Guvernul României să finanţeze sectorul de soluţii IT deoarece costurile sunt mici, iar profitul şi reducerile de cheltuieli pot fi importante în perioada crizei economice. „Avem printre cele mai mari rate de informaticieni şi specialişti certificaţi pe cap de locuitor. Dacă toată această capacitate a ţării este folosită inteligent mai ales în perioadele acestea, se va ajunge la o creştere a PIB-ului, aferent IT&C-ului, care deja este de aproximativ 10 la sută. Acesta ar putea ajunge, într-un ciclu de planificare europeană, până în 2013, la 15-16%, iar investiţiile pe un loc de muncă în IT sunt mai mici decât în alte domenii“, a afirmat Borodi, citat de NewsIn. Managerul general al Brinel a mai afirmat că investiţia pe un loc de muncă în domeniul IT este de 2.500-3.000 de euro, iar „return-ul“ poate să fie peste 50-60.000 de euro pe an.

Autorităţile locale şi centrale trebuie să demareze proiectele din domeniu

Reprezentantul firmei de IT clujene susţine că autorităţile locale şi centrale ar putea ajuta sectorul de servicii informatice dând drumul la proiecte. „Noi credem că administraţia locală sau centrală ne-ar putea ajuta dând drumul la proiecte“, a precizat managerul Brinel. „Avem nevoie de investiţii tangibile, drumuri, infrastructură, aeroport şi toate celelalte, dar cu o investiţie mai mică şi mai rapid făcută în partea de soluţii informatice, se reduc costurile, cele din administraţia publică, din viaţa companiilor şi, reducându-se acestea, mai ales în perioada de criză economică, creşte eficienţa“, a mai spus reprezentantul Brinel. O investiţie în IT poate reduce cu mult costurile administraţiei locale, susţine Borodi. Videoconferinţele scad costurile deplasării, se pot face economii la licitaţii, la partea de comunicare sau, în general, a costurilor unor administraţii publice locale, prin externalizarea serviciilor IT, a spus el.

Borodi: Firmele din vestul Europei preferă România ca partener de soluţii IT

Acesta a adăugat că şi firmele din vestul Europei preferă România ca partener de soluţii IT. „Am discutat cu un partener din Anglia care consideră că suntem mai potriviţi pentru ei decât cei din India. A spus că dacă o firmă vrea volum merge în India, dar pentru serviciile IT, dezvoltarea soft şi pentru suportul pe care firmele româneşti îl pot oferi activităţii, preferă să lucreze cu ele“, a explicat Marcel Borodi. El susţine că România încă nu ştie să îşi valorifice potenţialul din IT. Brinel şi-a început activitatea în anul 1991 în Cluj-Napoca şi este în prezent unul dintre principalii furnizori români de soluţii informatice la cheie, prin integrarea de software, hardware şi comunicaţii şi oferirea unui pachet complet de servicii. Compania s-a impus pe piaţa locală şi ca producător de calculatoare, dezvoltator şi implementator de aplicaţii software pentru managementul afacerilor. Compania îşi desfăşoară activitatea în sediul central din Cluj-Napoca şi în birourile din Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi Oradea, având o echipă formată din profesionişti în diverse tehnologii.

Exit mobile version