Acasă Bani & Afaceri Nababii de la stat au ajuns şomeri

Nababii de la stat au ajuns şomeri

Criza economică a început să facă victime şi în rândul privilegiaţilor. Condiţiile economice drastice au lovit în rândul salariaţilor cu venituri foarte mari din judeţul Olt.

În Olt, există patru persoane a căror indemnizaţie de şomaj depăşeşte 1.200 de lei. Criza financiară a lovit şi în rândul favorizaţilor. Potrivit evidenţelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, în judeţ există şi şomeri care provin din rândul angajaţilor cu vechime de peste 20 de ani şi din conducerile unor firme private, specializate în domeniul telecomunicaţiilor. Potrivit informaţiilor AJOFM, „şomerii de lux“ câştigau lunar salarii de zeci de mii de lei.

De la salariu la şomaj, doar un pas

Drumul de la un salariu consistent la ajutorul de şomaj poate fi mult mai scurt decât mulţi şi-ar putea imagina. Au simţit-o pe pielea lor patru slătineni, care au câştigat de-a lungul timpului salarii de ordinul miilor de euro. Pentru că au lucrat în domeniul telecomunicaţiilor, aceştia au trecut de la încasări ce reprezentau în jur de zece salarii medii nete pe economie la venituri care depăşesc cu puţin dublul salariului minim brut pe ţară.
Conform datelor statistice ale Agenţiei, în prezent, în bazele instituţiei există patru slătineni care primesc indemnizaţii de şomaj cuprinse între 1.241 şi 1.326 de lei. „În baza noastră de date figurează patru şomeri care primesc indemnizaţii de şomaj a căror valoare depăşeşte suma de 1.200 de lei. Aceştia provin din cadrul unei firme cu obiect de activitate – telecomunicaţiile. Cei patru figurează în evidenţele noastre din august 2008“, a spus purtătoarea de cuvânt a AJOFM Olt, Elena Iordache.

1.326 de lei, cea mai mare indemnizaţie de şomaj în Olt

Cel mai mare ajutor de şomaj îl primeşte un slătinean care a lucrat mai mult de 20 de ani în domeniul comunicaţiilor şi a ocupat funcţia de inginer, având un salariu de 8.760 de lei. În prezent, acesta primeşte de la stat ajutor de şomaj în cuantum de 1.326 de lei pe lună. Ceilalţi trei slătineni care au cele mai mari indemnizaţii din Olt au trecut de la salarii de 8.660 de lei, 8.210 lei şi de la 7.960 la ajutor de şomaj în valoare de 1.316 lei, 1.271 de lei, respectiv 1.246 de lei. Potrivit purtătoarei de cuvânt a instituţiei, ceilalţi trei „şomeri de lux“ au lucrat la aceeaşi firmă de telecomunicaţii şi au ocupat posturi de ingineri şi tehnicieni.  

Cum se calculează indemnizaţia

Indemnizaţia de şomaj se calculează după o anumită formulă. O importanţă deosebită la stabilirea cuantumului indemnizaţiei îl constituie vechimea în câmpul muncii. Indemnizaţia lunară primită de un şomer se compune din 75% din salariul minim brut pe ţară la care se adună, în funcţie de vechime, o cotă procentuală de „X“% din media veniturilor realizate de persoana în cauză în ultimele 12 luni.
Cotele procentuale sunt diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Pentru persoanele care care au un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani, indemnizaţia de şomaj se va calcula în funcţie de 3% din media veniturilor realizate în ultimul an anterior pierderii locului de muncă. Pentru cel puţin cinci ani de stagiu de cotizare, cota va fi de 5% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, pentru cel puţin zece ani de stagiu de cotizare, cota este de 7%, iar cota de 10% din media veniturilor pe ultimul an lucrat se va lua în calcul în cazul persoanelor care au avut un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.  
Indemnizaţia de şomaj se acordă diferenţiat. În cazul în care o persoană a acumulat cel puţin un an stagiu de cotizare va primi şomaj timp de şase luni. Vor primi indemnizaţie de şomaj timp de nouă luni acele persoane care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani. Cei care au lucrat mai mult de zece ani vor primi ajutor de şomaj timp de un an. În prezent, salariul minim brut pe ţară este de 600 de lei.

Exit mobile version