Acasă Bani & Afaceri Bugetarii au pichetat prefectura

Bugetarii au pichetat prefectura

Sute de sindicalişti afiliaţi la CNS „Cartel Alfa“ au pichetat ieri sediul Prefecturii Dolj, timp de două ore. Aceştia au protestat, printre altele, împotriva adoptării anumitor reglementări referitoare la salarizarea bugetarilor.

Proiectul de Ordonanţă iniţiat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), prin care se diminuează salariile lucrătorilor din sectorul bugetar, a generat ieri o serie de proteste la nivel naţional. Aproape 300 de sindicaliştii doljeni ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ai Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală (DADR), ai Sindicatului Liber „Mediul“ şi ai Uniunii Sindicatelor Universitare din Universitatea Craiova, afiliaţi la Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) „Cartel Alfa“ au pichetat, între orele 11.00 şi 13.00, sediul Prefecturii Dolj. „Această acţiune este rezultatul politicii proaste a guvernului, care doreşte desfiinţarea sectorului bugetar prin reduceri salariale masive, diminuări de personal şi descentralizare. Din această criză nu vom ieşi până când nu scăpăm de evaziune fiscală“, a declarat Iulian Vătau, preşedintele CNS „Cartel Alfa“, filiala Dolj.

„Ministerul Muncii încearcă în mod abuziv să ne umble la salarii“

Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt referitoare la propunerile care vizează salarizarea. „Ne-am strâns pentru că Ministerul Muncii încearcă în mod abuziv să ne umble la salarii. La APIA, volumul de muncă este foarte mare, iar noi suntem puţini angajaţi“, a precizat Monica Enescu, lider sindical APIA Craiova. Afirmaţia a fost completată de alţi sindicalişti prezenţi. „Protestăm împotriva adoptării articolelor referitoare la reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar. Ne deranjează că se încearcă transformarea unei majorări salariale de 75%, acordată de la înfiinţarea APIA, într-un spor care poate fi acordat în mod diferenţiat şi asupra căruia pot interveni modificări semestriale, în funcţie de o evaluare lăsată la aprecierea şefului“, a precizat Ecaterina Buşu, secretarul executiv al APIA Dolj. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de propunerile prin care se desfiinţează salariile de merit şi primele acordate funcţionarilor publici.  

Universitarii ameninţă cu greva generală

Şi profesorii universitari afiliaţi la Uniunea Sindicatelor Universitare şi Sindicatul Univers TESA din Universitatea din Craiova au pichetat ieri Prefectura Dolj. Peste 50 de cadre universitare, afiliate la acest sindicat, au ieşit în stradă, în semn de protest împotriva „măsurilor arbitrare, inumane pe care guvernul le adoptă fără consultarea sindicatelor“. „Concret, unele dintre măsurile acestui guvern ne diminuează salariile de încadrare, iar altele au în vedere desfiinţarea sistemului de apreciere şi departajare prin salarii de merit şi premii anuale. Solicităm ca în cadrul negocierilor care se vor desfăşura azi după-amiază (ieri – n.r.) la nivel central să se realizeze urgent următoarele aspecte: anularea din ordonanţă a articolului 6 privind salariul de merit, care, de fapt, este un salariu anual şi nu un spor, anularea din ordonanţă a articolului cu privire la premiile anuale şi anularea din ordonanţă a articolului 20, care dă puteri sporite ordonatorilor de credite de a hotărî asupra sorţii personalului angajat“, a spus Romulus Mocanu, preşedintele Sindicatului „Alma Mater“ din Universitatea din Craiova. Sindicaliştii din învăţământul universitar doljean sunt hotărâţi să îşi retragă semnătura de pe „Pactul naţional pentru educaţie“, precum şi de pe documentul privind strategia în domeniile „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii“. În cazul în care revendicările universitarilor nu vor fi soluţionate, aceştia ameninţă cu continuarea protestelor, totul culminând cu o grevă generală pe o perioadă nedeterminată.

Preuniversitarii nu au ieşit în stradă

Deşi nu au ieşit ieri în stradă pentru pichetarea prefecturii alături de colegii lor de la Confederaţia Naţională „Cartel Alfa“, sindicaliştii preuniversitari doljeni şi-au anunţat şi ei nemulţumirile. Sindicaliştii de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au ameninţat că îşi vor retrage semnătura de pe strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii“ şi chiar sunt hotărâţi să dezgroape securea războiului. La fel ca şi colegii lor de la FSLI, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar afiliaţi la Federaţia „Spiru Haret“ nu au pichetat Prefectura Dolj, însă şi-au arătat nemulţumirea privind descentralizarea anunţată în unităţile şcolare care, conform noilor reglementări, vor fi conduse de un manager, numit de primar la propunerea consiliului local. În plus, acelaşi manager va fi cel care angajează întregul personal din unitate – didactic de predare şi instruire/pregătire practică, didactic auxiliar şi nedidactic (în măsura în care aceste ultime două categorii vor mai exista) – motivat de faptul că primarii nu doresc să mai fie simpli „casieri“. Preuniversitarii doljeni aşteaptă rezultatul negocierilor, urmând să decidă dacă vor redeschide protestele.

„Acesta este doar începutul“

Acţiuni similare cu cea din Craiova au fost organizate în toate cele 42 de judeţe din ţară şi în Capitală. În plus, la Bucureşti, sindicaliştii afiliaţi la CNS „Cartel Alfa“ au pichetat, în intervalul orar 12.00-14.00 şi sediile Ministerului Muncii, al PSD şi al PD-L, iar începând cu ora 14.00 au intrat la negocieri cu ministrul muncii. „Acesta este doar începutul. În funcţie de deciziile care se vor lua în urma negocierii, vom hotărî dacă vom duce la capăt proiectele de mişcări sindicale“, a spus Iulian Vătau.

Exit mobile version