Acasă Bani & Afaceri Povestea unui craiovean de succes în Canada

Povestea unui craiovean de succes în Canada

În timp ce unora le este greu să-şi facă o carieră în România, un craiovean a înfiinţat în Canada o firmă de talie mondială.

După ce a absolvit Facultatea de Mecanică din Craiova, Sorin Busuioc a studiat managementul general în industria britanică sub egidă British Council, pentru ca în 1995 să facă un stagiu la Institutul Naţional American de Telecomunicaţii, University of San Francisco şi IBM-Raleigh. Acesta a fost primul pas către o carieră de succes peste ocean. În perioada 1996-1998 a urmat un master în ingineria aerospaţială, program interuniversitar în Montreal, la Universităţile Mcgill, Concordia şi Ecole Polytechnique. După formarea profesională, în următorii trei ani a dezvoltat şi a predat cursul de „Sisteme software pentru simulare şi control“, la Concordia University din Montreal. În paralel cu aceste activităţi, în perioada 1997-2004, a ocupat funcţia de Visiting Reasercher şi Simulation System Architect la CAE – Canadian Aviation Electronics (lider mondial în concepţia şi fabricarea stimulatoarelor de zbor).

„A fost greu, dar nu m-am simţit nici o clipă imigrant“

Între timp, în 2003, a înfiinţat SCDS PRO Inc. Montreal, companie  recunoscută ca lider internaţional în modelizarea multidimensională, crearea de geometrii complexe şi analiza discretă a structurilor de dimensiuni mari. Compania a derulat 70 de proiecte-program privind tehnologiile de digitizare prin scanare laser 3D, în aproape 20 de domenii industriale şi neindustriale, în Canada, Dubai, Bahrain şi Arabia Saudită. „În 2008 am creat o soră a companiei din Montreal la Craiova, unde vrem să transferăm tot ce înseamnă procesare de date. În prezent, mai avem centre tehnologice în Dubai şi Arabia Saudită“, a declarat Sorin Busuioc, care a explicat că a plecat în Canada pentru deschiderea profesională oferită în această ţară. „A fost greu. La 36 de ani nu-i uşor să te aşezi să studiezi. Nu m-am simţit însă nici o clipă imigrant, nici în relaţia cu autorităţile, nici în cea cu oamenii“, a adăugat Sorin Busuioc.

Cercetarea presupune multă muncă

Meseria de cercetător nu e simplă. „E greu şi simţi asta pentru că e o slujbă care consumă neuroni. Un cercetător adevărat este cel care nu are linişte până nu găseşte soluţia optimă a unei probleme“, a spus Busuioc. În cazul său, reţeta succesului pe plan profesional a constat în muncă, determinare, ambiţie şi dorinţa de a reuşi. La acestea s-a adăugat însă un ingredient special. „Eu mă simt un om normal care face ce-i place. Am fost condamnat să reuşesc. E greu de spus dacă aş fi avut aceeaşi evoluţie dacă aş fi rămas în Craiova. Nu ştiu ce înseamnă să faci carieră aici, aşa că nu aş putea spune ce înseamnă să reuşeşti în România“, a adăugat Sorin Busuioc.

„Secretul“ succesului afacerii

În ceea ce priveşte afacerea, pentru a avea succes, el a trebuit, în primul rând, să renunţe la restul activităţilor. Asta deoarece, potrivit lui Sorin, nu poţi face un business decât dacă te implici 100%, 24 de ore pe zi. „Am fost ajutat şi de soţia mea“, a mai spus Busuioc. El a găsit o soluţie revoluţionară. „Avem un concept-biroul virtual (office web), care va fi soluţia viitorului. Nu am nevoie de oameni care să vină să semneze condica. Ei lucrează de acasă“, a mai spus Busuioc. Esenţiale în succesul afacerii au fost comunicarea, onestitatea şi seriozitatea, comunitatea care activează în acest domeniu fiind destul de mică.

Exit mobile version