Acasă Bani & Afaceri Mediere pentru fonduri europene

Mediere pentru fonduri europene

Toate băncile, firmele de consultanţă şi organismele de intermediere regionale pentru absorbţia fondurilor europene s-au aşezat ieri la aceeaşi masă pentru a-şi spune păsurile şi a găsi soluţii în vederea obţinerii cât mai multor finanţări comunitare. Întâlnirea a fost organizată şi mediată de Prefectura Dolj.
„Întâlnirea face parte dintr-o campanie a noastră, prin care încercăm să creştem gradul de absorbţie a fondurilor europene în judeţul Dolj. Am sesizat că sunt probleme de funcţionare, sunt rotiţe lipsă, mai ales în comunicarea dintre factorii implicaţi, şi vorbim aici despre mediul bancar, firmele de consultanţă şi de organismele intermediare regionale. De aceea ne-am asumat rolul de a media o discuţie între ele, pentru a găsi soluţii şi a înainta eventuale propuneri către autorităţile competente să le rezolve“, a explicat prefectul de Dolj, Florin Stancu.

Discuţii pe subiecte concrete

Una dintre problemele discutate la această întâlnire se referă la cercul vicios al obţinerii creditelor. Solicitanţii de fonduri europene cer băncilor finanţări pentru contribuţia lor la proiecte, iar băncile cer mai departe organismelor de intermediere date despre aceste proiecte. Aceste organisme nu pot da însă date despre eligibilitatea proiectelor pentru că s-ar antepronunţa, dar nu pot nici să sprijine proiectele pentru care nu există cofinanţare din partea solicitantului de fonduri europene.
Altă problemă s-a referit la finanţările pentru acoperirea diferenţelor de curs valutar. „Cursul a crescut, iar beneficiarii finanţărilor trebuie să vină cu contribuţii suplimentare, pe care însă nu le au, pentru că nu le-au estimat. Şi atunci băncile ar trebui să vină cu un produs de finanţare exact pe această chestiune. Noi considerăm mediul bancar ceva mai flexibil, astfel încât el poate crea produse pentru nevoile concrete ale beneficiarilor“, a susţinut prefectul Stancu.
Întâlnirile de acest gen între bănci, firmele de consultanţă şi organismele de intermediere vor continua, cu o frecvenţă cel puţin trimestrială, a promis prefectul de Dolj.

Exit mobile version