Acasă Bani & Afaceri Fraudă de aproape 3,5 milioane de euro la DGFP Vâlcea

Fraudă de aproape 3,5 milioane de euro la DGFP Vâlcea

Dan Mihai, asociat şi administrator al SC SILCONTAB SRL Râmnicu Vâlcea şi administrator procurator al SC TUBINOX SRL Râmnicu Vâlcea, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti, în acest dosar au mai fost trimişi în judecată Grigore Sîrbu, contabil al SC TUBINOX SRL şi SC SILCONTAB SRL, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată, şi Ioan Ovidiu Giurgi, asociat al SC PIGMAL AGRO SRL Târgu Lăpuş, pentru infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. De asemenea, Gheorghe Sabou, asociat şi administrator al SC MAX FOREST SRL Hida, judeţul Sălaj, va trebui să răspundă pentru complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.
Conform rechizitoriului, în perioada 2003-2005, Dan Mihai, Ovidiu Ioan Giurgi şi Gheorghe Sabou, pe căi ilegale, au obţinut în intervale mici de timp venituri consistente folosind societăţi comerciale, însă nu în scopul în care acestea au fost constituite, ci al obţinerii unor avantaje personale prin fraudarea statului şi a altor parteneri de afaceri. Pentru ca activitatea „economică“ derulată să fie greu de identificat şi reconstituit, cei trei au folosit în circuitele lor documente financiar-fiscale ale unor societăţi de tip „fantomă“ ori sustrase sau falsificate.

Complicitate pentru înşelarea statului

În perioada 20 ianuarie 2003 – 5 august 2005, Dan Mihai, în calitate de administrator al SC SILCONTAB SRL şi SC TUBINOX SRL, a înregistrat în evidenţele contabile ale celor două societăţi facturi fiscale nereale, aparent emise de 15 societăţi comerciale, în scopul sustragerii de la plata unor taxe şi impozite datorate statului (TVA şi impozit pe profit). El a ascuns şi disimulat adevărata natură a provenienţei banilor rezultaţi în modalitatea descrisă mai sus (prin neevidenţierea în contabilitate a banilor intraţi în conturile bancare, prin înregistrarea unor cheltuieli fictive sau transferarea banilor, fără documente justificative, din contul SC SILCONTAB SRL în cel al SC TUBINOX SRL) şi a utilizat aceste sume de bani în interes personal, retrăgându-le din societate în baza unor documente care atestă operaţiuni financiare nereale (achiziţii, plata în avans a salariilor, restituire aport patron).
În demersul său, Dan Mihai a fost ajutat de Ovidiu Ioan Giurgi şi Gheorghe Sabou, care i-au pus la dispoziţie, în mod nelegal, mai multe documente contabile (facturi şi chitanţe) aparţinând firmelor lor şi altor două societăţi comerciale, acte care îi erau necesare lui Dan Mihai pentru a-şi acoperi actele de comerţ efectuate în mod nelegal şi pentru a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului. Unele acte contabile cu regim special au fost completate cu date nereale de Ovidiu Ioan Giurgi, conform indicaţiilor lui Dan Mihai şi Grigore Sîrbu, acte pe care ulterior le-a înmânat lui Dan Mihai.  
La rândul său, Grigore Sîrbu, în calitate de contabil al SC SILCONTAB SRL şi SC TUBINOX SRL, l-a ajutat pe Dan Mihai în identificarea şi procurarea de facturi fiscale în care personal a consemnat date nereale, în vederea acoperirii vânzărilor efectuate de acesta fără documente legale. Aceste documente au fost înregistrate în evidenţele contabile ale SC TUBINOX SRL şi SC SILCONTAB SRL Râmnicu Vâlcea, pentru ca administratorul celor două societăţi să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului. O parte din aceste documente false au fost întocmite de Grigore Sîrbu.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea s-a constituit parte civilă cu suma de 3.387.606,93 euro. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Dan Mihai şi Ovidiu Ioan Giurgi. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

Click News
Exit mobile version