20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStudiul Manpower privind perspectivele angajării forţei de muncă

Studiul Manpower privind perspectivele angajării forţei de muncă

19% dintre angajatorii români aşteaptă să scadă volumul angajărilor în trimestrul doi din 2009.

Conform studiului Manpower, angajatorii previzionează un climat nefavorabil angajărilor pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă pentru următoarele trei luni. Mai mult, este raportată o perspectivă pesimistă, de la începerea studiului – martie 2008 – pe teritoriul ţării noastre, Previziunea Netă de Angajare atingând valoarea de -4%.
Angajatorii din şapte sectoare de activitate din cele zece analizate raportează o perspectivă de angajare negativă pentru următoarele trei luni. Cele mai importante modificări provocate de aceste încetiniri ale ritmului de angajare, comparativ cu trei luni în urmă, sunt în sectoarele: finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde perspectiva este cu 36 de puncte procentuale mai scăzută, transport, depozitare şi comunicaţii, cu o diferenţă de 35 la sută, şi comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, care prezintă o descreştere de 26 de puncte procentuale. Cei mai optimişti angajatori în această perioadă sumbră sunt în sectorul de activitate agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit şi în domeniul administraţie publică şi servicii sociale, amândouă raportând o previziune de +2%.
La nivel regional, majoritatea perspectivelor sunt pesimiste, singura Previziune Netă de Angajare care prezintă o notă optimistă fiind înregistrată în regiunea de Nord-Est (+7%), iar în regiunea de Sud-Vest, unde angajatorii raportează o stagnare a ritmului de angajare, previziunea are o valoare de 0% pentru trimestrul doi din anul 2009. Previziunea pesimistă şi cu cea mai abruptă scădere a planurilor de angajare este raportată de către angajatorii din regiunea de Vest, unde perspectiva este cu 27 de puncte procentuale mai scăzută, comparativ cu trimestrul anterior.
„Anul 2009 ne va aduce multe modificări în mediul de business. Piaţa forţei de muncă nu poate fi o excepţie, aşadar putem observa o creştere a gradului de prudenţă venit din partea angajatorilor din România. Este pentru prima dată, de la începerea studiului pe teritoriul nostru, din trimestrul doi al anului 2008, când sunt raportate intenţii de angajare negative. Cea mai bună soluţie pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă în această perioadă sumbră este de a-şi menţine la un nivel ridicat abilităţile şi cunoştinţele deţinute şi de a înţelege faptul că angajatorii se vor axa mai mult pe strategii de maximizare a productivităţii“, a afirmat Camelia Stănculescu, general manager Manpower România.
• Zece agenţii asigură acoperirea la nivel naţional a proiectelor prezente şi viitoare: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj, Iaşi, Craiova şi Ploieşti.
• Manpower Professional oferă servicii de HR pentru candidaţii cu un nivel înalt de educaţie, abilităţi şi experienţă.

 
Agenţia Craiova:
Sorin Diulescu – Branch Manager
[email protected]
Bd. Nicolae Titulescu, Nr. 35, Craiova
Material realizat în colaborare cu Manpower Professional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS