5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljchim nu mai poate exporta

Doljchim nu mai poate exporta

Preţurile prea mici de pe piaţa externă şi concurenţa acerbă au scos din joc producătorul de îngrăşăminte din Dolj. Practic, Doljchim anunţă că vinde îngrăşăminte românilor la preţuri mai mari decât în Vest. Dacă acum fabricile combinatului merg din plin, în ajunul Paştelui acţionariatul va decide dacă mai trimite sau nu oamenii acasă.

Combinatul din Craiova şi-a restrâns aria de desfacere a produselor numai la piaţa internă, dar şi aceasta va stagna în săptămânile viitoare. Doljchim, la care acţionar majoritar este Petrom, a sistat exporturile de îngrăşăminte din cauza concurenţei acerbe de pe piaţa externă. Managementul companiei a preferat vânzarea pe piaţa locală şi datorită faptului că aici tranzacţiile se perfectează la preţuri mai mari decât dincolo de graniţă. „În prezent producem la întreaga capacitate şi toate fabricile de îngrăşăminte lucrează. Piaţa noastră de desfacere este doar în România, pentru că la export preţurile au coborât atât de jos, încât nu este convenabil. Cererea a scăzut atât de mult, încât şi ţări care au gazul la discreţie – ca materie primă – au limitat producţia de îngrăşăminte“, a spus directorul general al Doljchim, Dumitru Ungureanu.
Marii jucători pe piaţa mondială de îngrăşăminte sunt ţări precum Ucraina, Rusia, Libia şi alte state arabe, în special cele care au posibilitatea obţinerii gazului natural la preţuri infime. „75% din preţul îngrăşămintelor este dictat de costul gazului natural folosit în procesul de producţie. Ţările care au gaz ieftin produc ieftin îngrăşăminte“, a mai spus directorul Ungureanu. Şeful de la Doljchim preciza în urmă cu câteva luni că gazele livrate de Petrom combinatului din Craiova sunt la preţul pieţei, fără discounturi speciale pentru combinat. În iarna care tocmai s-a încheiat, Doljchim a oprit producţia de amoniac timp de mai bine de o lună, după ce s-a închis robinetul gazelor naturale de la Petrom. Combinatul consumă un milion de metri cubi de gaz pe zi, iar în luna ianuarie, în plină criză a gazului rusesc, statul a decis închiderea producţiei de amoniac, pentru a fi suficient gaz pentru consumul casnic. Aproximativ 600 de angajaţi au fost trimişi acasă în ianuarie şi rechemaţi la lucru la începutul lui februarie.

Angajaţii, în aşteptare până la Paşte

Perioada propice pentru vânzarea îngrăşămintelor pentru agricultura locală dă semne că este pe sfârşite, aşa că producţia se va diminua simţitor săptămânile viitoare. „Dacă vânzările nu vor mai merge pe piaţa internă, şi avem semnale că vor scădea în curând, în perioada 10-15 aprilie, înainte de sărbătorile de Paşte vom decide ce vom face cu personalul: dacă vor mai fi trimişi oameni sau nu în şomaj tehnic“, a precizat directorul.
Liderul sindical de la Doljchim, Gheorghe Băiaşu, spune că nu au existat discuţii despre un nou şomaj tehnic, dar „să vedem cu ce propuneri vin. Nimănui nu-i place să stea acasă pe bani mai puţini, mai ales înainte de sărbători. Doljchim nu este o activitate prioritară pentru acţionarul majoritar, aşa că ne aşteptăm la orice. Să sperăm că merg vânzările în continuare şi combinatul se susţine singur“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII