Acasă Bani & Afaceri Drumul avizelor se scurtează

Drumul avizelor se scurtează

Modificările strâmbe aduse Legii autorizării în construcţii de guvernul Tăriceanu vor fi îndreptate printr-un ordin al ministrului dezvoltării.

Abrogarea „definiţiei acord unic“ prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 214 din 2008, care a modificat Legea nr. 50 din 1991, a autorizării în construcţii, nu va avea efecte asupra solicitanţilor de autorizaţii de construire, au arătat vineri reprezentanţii Primăriei Craiova. Aceştia susţin că în noile norme de aplicare a Legii nr. 50 vor fi incluse prevederi care obligă instituţia arhitectului-şef să simplifice activitatea de autorizare, astfel încât cetăţeanul să obţină rapid documentul administrativ. Prin OUG nr. 214, au fost desfiinţate birourile de acord unic, care au rămas fără obiectul muncii din cauza „abrogării definiţiei de acord unic“. Acordul unic era documentul prin care contribuabilul primea prin intermediul primăriei avizul de la toţi furnizorii de utilităţi pentru construirea pe un anumit teren. Conform OUG nr. 214, solicitantul actelor de urbanism este obligat să-şi ia singur avizele prevăzute în certificatul de urbanism, făcând poteci pe rute ca Prefabricate (Calea Severinului) – Dezbenzinare (Şimnic) – 1 Mai (sediul Distrigaz), nu neapărat în ordinea asta. Urbaniştii craioveni au considerat această prevedere o idioţenie fără margini, cerând în mai multe rânduri puncte de vedere la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL). „Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a întocmit deja un proiect pentru modificarea anexei la normele de aplicare a Legii nr. 50. Primăria de aceste norme va ţine cont. Am cerut oficial în mai multe rânduri punctul de vedere al MDRL faţă de procedura care trebuie urmată în cazul emiterii avizelor din certificatul de urbanism, fiindcă noi considerăm că este aberant să-i trimitem pe oameni după avize în zece colţuri ale oraşului. Ultima dată ni s-a răspuns că desfiinţarea noţiunii de acord unic nu trebuie să împiedice eliminarea birocraţiei în procesul de autorizare şi că în normele de aplicare vor fi incluse reglementări care chiar ne obligă să grăbim procedurile“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu.
Noile anexe la normele de aplicare a Legii nr. 50 din 1991 vor fi aprobate printr-un ordin al ministrului dezvoltării, Vasile Blaga. Un proiect al acestui ordin poate fi consultat pe portalul MDRL.

Exit mobile version