Acasă Bani & Afaceri Creditul ipotecar, spaima debitorilor

Creditul ipotecar, spaima debitorilor

Multe bănci doljene susţin că dintre cre-ditele acordate cele mai bune sunt acelea garantate cu ipotecă, pentru că oamenii se comportă bine în relaţia cu banca atunci când au casa pusă gaj.

Persoanele cu credite ipotecare sau împrumuturi de nevoi personale garantate cu ipotecă fac tot posibilul să-şi achite ratele bancare. În acelaşi timp, dacă un astfel de debitor nu mai poate să plătească rata, banca încearcă să-l refinanţeze şi nu îl execută silit. Mai multe bănci mari din Craiova au arătat că împrumuturile ipotecare sunt cele mai sigure şi cu cea mai mică rată a eşecurilor. Cel puţin aşa stau lucrurile la creditele pentru persoanele fizice. Reprezentantul BRD pentru relaţia cu presa, Traian Traicu, a declarat pentru GdS că „în general, creditele ipotecare sunt mai bine rambursate. Noi nu avem probleme deosebite cu restanţierii“. La Raiffeisen Bank nu au existat executări silite la creditele garantate cu ipotecă nici în 2008 şi nici anul acesta. „În general, comportamentul persoanelor care au credit ipotecar este diferit de al celor care au credite de nevoi personale. Cei care şi-au pus casa garanţie la bancă, de regulă, îşi plătesc întotdeauna rata la timp şi tratează cu seriozitate situaţia. Acelaşi lucru se observă şi la creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă“, a spus un specialist din cadrul băncii. BCR nu a răspuns clar dacă are sau nu apartamente executate silit pentru neplata creditului ipotecar. În schimb, a dat de înţeles că nu vrea să se ajungă la executarea casei: „Scopul BCR este să îşi ajute clienţii să nu ajungă să îşi piardă locuinţa“. Încă o bancă din Craiova spune că nu a avut nici un credit ipotecar neperformant în ultimii ani. Un reprezentant al instituţiei a declarat că „persoanele cu împrumuturi garantate cu ipotecă sunt bun-platnice“. Pe de altă parte, intenţia băncii nu este aceea de a executa silit debitorul, pentru că pe o piaţă imobiliară în care tranzacţiile se numără pe degete, cu greu se va găsi un cumpărător pentru apartamentul scos la licitaţie.

Încă îşi permit achitarea ratelor

Analiştii sunt de părere că împrumutaţii încă îşi permit să achite ratele la creditele garantate cu ipotecă. Radu Soviani, realizator la The Money Channel, prezent ieri în redacţia GdS, este de părere că acest comportament al populaţiei are două aspecte: populaţia a dat avansuri mari la credite şi a cumpărat când piaţa era mai jos şi nu atinsese cotele maximale de anul trecut. „La noi, situaţia ipotecarelor nu este la fel de gravă ca în alte ţări, pentru că până în 2007 se achita un avans de 40% la contractarea creditului, deci suma împrumutată a fost mai mică decât valoarea apartamentului. Acest lucru a presupus un efort financiar mai mic din partea persoanei care se împrumuta şi o expunere a veniturilor mai mică, raportată la rată“, a spus Soviani. Analistul economic a adăugat că puţini au contractat credite ipotecare în 2008, când a fost vârful maxim al preţurilor la imobiliare, ceea ce arată că din nou presiunea financiară nu este prea mare pe debitor.  

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version