Acasă Bani & Afaceri Scurte ştiri

Scurte ştiri

Subvenţii pentru fermieri
La Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Vâlcea şi-au depus cererile pentru a intra în posesia subvenţiilor de la stat pentru sectorul vegetal şi cel zootehnic 26.614 fermieri. Conform situaţiei APIA Vâlcea, s-au efectuat în anul 2008, până pe 15 mai, plăţi în valoare de 980.120 de lei. Cei care cresc bovine au primit 22.500 de lei, cei care au familii de albine – 13.340 de lei, crescătorii de pui de carne şi ouă – 517.110 lei şi pentru lapte – 427.170 de lei. Cu privire la plăţile aferente anului 2007, perioada 25 martie – 15 mai, 13.359 de fermieri au primit subvenţii totale de 2.864.584,5 euro.

Alina STATE-FULGER

„Casa Simian“ are nevoie de 1,5 milioane de lei
Muzeul de Artă „Casa Simian“ din Râmnicu Vâlcea are nevoie de 1,5 milioane de lei pentru refacerea acoperişului. Clădirea adăposteşte mii de lucrări de pictură, grafică şi sculptură din secolele XIX şi XX. În muzeu poate fi văzut şi un tablou din Şcoala veneţiană din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Tot aici sunt adăpostite şi obiecte de artă veche românească, icoane şi obiecte de cult din colecţia Muzeului Judeţean, din secolele XVI-XIX. „Acoperişul «Casei Simian» costă 1,5 milioane de lei. Am întocmit proiectul pentru obţinerea fondurilor şi aşteptăm avizele“, a spus Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea. „Casa Simian“ aparţine Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, dar instituţia nu poate să aloce toţi banii necesari pentru acoperiş. „O să trimitem proiectul la Ministerul Culturii ca să ne aloce bani pentru lucrări. Vom interveni şi la Ministerul Finanţelor ca să ne aloce fonduri. Noi nu avem posibilităţi să dăm întreaga sumă pentru că e criză, iar bugetul e redus“, a spus Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.

Alina STATE-FULGER

Cotă unică şi la tranzacţiile persoanelor
Tranzacţiile imobiliare în scop comercial făcute de persoanele fizice ar putea fi impozitate cu 16%, această măsură fiind avută în vedere la elaborarea noului Cod Fiscal, a declarat marţi Paul Coman, consilier superior în cadrul ANAF.
„Finanţele analizează în prezent o propunere ce vizează impozitarea cu 16% a veniturilor obţinute de persoanele fizice din tranzacţiile comerciale cu terenuri şi apartamente. Nu s-a luat încă o decizie în prezent, întrucât se analizează impactul pe care l-ar putea avea introducerea acestei măsuri“, a spus Coman.
Reprezentantul ANAF a precizat că prin introducerea acestei prevederi ar putea fi redusă activitatea speculatorilor din domeniul imobiliar.
Noul Cod Fiscal ar putea cuprinde şi o măsură ce vizează vânzarea creanţelor fiscale deţinute de contribuabilii ce se află în situaţia de insolvenţă, pentru a atrage bani la buget, a adăugat Paul Coman.

NewsIn

Campanie de colectare de deşeuri
O nouă ediţie a campaniei „Marea Debarasare“, de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de la populaţie, se va desfăşura sâmbătă, 14 martie. Ea se va derula în judeţul Olt în oraşe precum Slatina, Caracal, Corabia şi Balş. Cetăţenii vor putea depune în faţa locuinţei sau a blocului aceste deşeuri, urmând ca, în aceeaşi zi, ele să fie ridicate de operatorii de salubritate sau de alţi operatori economici.
Această campanie continuă să transmită populaţiei un mesaj, creând astfel obişnuinţa de a debarasa într-un mod organizat astfel de deşeuri. În categoria DEEE intră aparatele de uz casnic de mici sau mari dimensiuni, echipamentele informatice, de iluminat, uneltele electrice sau electronice etc.

Claudia CHELU
Exit mobile version