Acasă Bani & Afaceri Finanţări pentru cooperarea româno-bulgară

Finanţări pentru cooperarea româno-bulgară

Zeci de reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai serviciilor deconcentrate şi ai unor ONG-uri s-au arătat ieri interesaţi de accesarea fondurilor europene prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a găzduit ieri un seminar de informare privind Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria din Călăraşi.

Şapte judeţe româneşti şi nouă districte bulgăreşti

Programul sprijină dezvoltarea zonelor de graniţă eligibile, atât din România, cât şi din Bulgaria. El urmăreşte să creeze o „punte“ între cele două ţări, cu scopul de a sprijini regiunile de graniţă în rezolvarea problemelor similare de dezvoltare, prin colaborare şi promovarea unor soluţii comune. Astfel, graniţa va uni regiunile de pe ambele maluri ale Dunării, în loc să le despartă.
Prin intermediul programului, românii şi bulgarii din zonele de frontieră vor fi încurajaţi să dezvolte noi afaceri, să schimbe informaţii şi să profite de pe urma îmbunătăţirii accesului peste graniţă. Ei vor colabora pentru a preveni inundaţiile, pentru a conserva resursele naturale şi pentru a promova turismul. În acest fel, zonele de frontieră vor deveni locuri mai atractive pentru oamenii care trăiesc şi muncesc acolo, dar şi pentru investitori.
Potenţialii solicitanţi de finanţare sunt consiliile locale şi judeţene, asociaţii ale autorităţilor publice locale, camerele de comerţ, asociaţii ale IMM-urilor, universităţi, inspectoratele şcolare şi instituţiile de cercetare nonprofit, toate cu sediul central în zona eligibilă a programului. Aria eligibilă cuprinde şapte judeţe din România (Dolj, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Constanţa) şi nouă districte din Bulgaria (Vidin, Montana, Vraţa, Pleven, Veliko-Târnovo, Ruse, Razgrad, Silistra, Dobrich).
Pentru a putea obţine finanţare prin acest program, instituţiile eligibile trebuie mai întâi să-şi găsească măcar un partener din celălalt stat. Proiectul trebuie să fie dezvoltat în comun, de la idee până la depunere, de toţi partenerii.

Finanţări pentru infrastructură, mediu şi dezvoltare

Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 acoperă trei mari domenii, denumite „Axe prioritare“, plus o axă prioritară adiţională, dedicată asigurării asistenţei organismelor de implementare şi activităţilor programului. Fiecare dintre aceste axe prioritare tematice are alocat un buget prestabilit şi este divizată în secţiuni specifice, denumite Domenii majore de intervenţie.
Axa prioritară 1, denumită „Accesibilitate“, primeşte 37 de procente din bugetul UE alocat programului şi vizează îmbunătăţirea condiţiilor pentru trecerea graniţei şi dezvoltarea infrastructurii de transport şi comunicaţii în zona transfrontalieră.
Axa prioritară 2 – „Mediu“ – primeşte 35% din bugetul programului şi vizează protecţia mediului, prin gestionarea eficientă a riscurilor naturale şi tehnologice (inundaţiile, poluarea apei şi a aerului) şi servicii rapide de intervenţie comună în caz de urgenţă.
Axa prioritară 3 – „Dezvoltare economică şi socială“ – are alocate 22 de procente din buget şi are drept obiectiv consolidarea dezvoltării economice a ariilor eligibile prin sprijinirea infrastructurii de afaceri, cursuri de instruire a resurselor umane, cooperarea între comunităţi şi instituţii.
Gestionarea eficientă a fondurilor şi monitorizarea programului este asigurată de Axa prioritară 4 – „Asistenţă Tehnică“ – pentru care s-a alocat 6% din bugetul programului.

Din 262 de milioane, doar zece milioane de euro accesate

Potrivit Aidei Catană, directoarea Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria din Călăraşi, Doljul e în fruntea judeţelor transfrontaliere, de aici provenind foarte multe dintre aplicaţiile depuse în cadrul acestui program. „Aş vrea ca exemplul CJ Dolj, care a depus aplicaţii la noi, să fie urmat şi de administraţiile publice locale, mai ales de cele din mediul rural, pentru că, din păcate, în afara proiectelor consiliului judeţean şi ale câtorva ONG-uri, nu am mai primit nimic din aceste judeţe. Au fost organizate până acum două apeluri de proiecte, însă, din păcate, au fost selectate aplicaţii în valoare de numai zece milioane de euro, în condiţiile în care fondurile puse la dispoziţie pentru perioada 2007-2013 sunt de 262 de milioane de euro“, a precizat Aida Catană.
Programul este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) – fondul structural creat pentru a sprijini reducerea dezechilibrelor dintre regiunile UE. Contribuţia UE reprezintă 83% din bugetul alocat programului (217,8 milioane de euro), restul de 17% (44,2 milioane de euro) reprezentând contribuţii naţionale (din bugete de stat, în funcţie de naţionalitatea partenerului lider de proiect, şi din sursele proprii ale partenerilor care iau parte la proiecte).

Exit mobile version