17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPatronatele au discutat cu ANAF despre combaterea evaziunii fiscale

Patronatele au discutat cu ANAF despre combaterea evaziunii fiscale

Agenţia va organiza controlul operativ într-o singură structură. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, vrea să elimine incoerenţele şi abuzurile săvârşite de organele fiscale.

Pentru prima oară în decursul acestui an, reprezentanţii patronatelor din mediul de afaceri s-au întâlnit cu cei ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a discuta pe tema prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale. După prezentarea strategiei de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a orientării politicii de administrare fiscală, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a cerut suportul patronatelor. „Orice act de evaziune fiscală duce la o concurenţă neloială în domeniul în care este descoperit, creând prejudicii mari contribuabililor corecţi. ANAF are nevoie de sprijinul Patronatelor în vederea diminuării fenomenului de evaziune fiscală. De asemenea, suntem deschişi sugestiilor de modificare a legislaţiei în vigoare, astfel încât să eliminăm incoerenţele şi abuzurile săvârşite de organele fiscale în exercitarea atribuţiilor de serviciu“, a mai spus Sorin Blejnar.
La dezbatere au participat confederaţiile patronale reprezentative ale mediului de afaceri: Patronatul Român, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Uniunea Naţională a Patronatelor cu Capital Privat din România, Consiliul Naţional al Patronilor din România, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România etc. Astfel de întâlniri cu reprezentanţii patronatelor vor fi organizate periodic, pe tot parcursul anului 2009.

Intensificarea controalelor

Printre priorităţile anului în curs, anunţate de ANAF, se află întărirea acţiunilor de control care vor fi declanşate în urma efectuării unei analize de risc pe fiecare sector de activitate. Totodată, ANAF accentuează lupta cu reţelele evazioniste organizate în materie de TVA intracomunitar, intensifică verificările în domeniile care privesc destinaţia mărfurilor importate şi în cel al organizării jocurilor de noroc, monitorizează antrepozitele fiscale de producţie şi depozit al produselor accizabile – tutun, alcool, produse energetice, sistemul de leasing etc. şi va diminua comerţul ilicit care afectează acţiunile de import-export. Munca la negru – forma de evaziune fiscală răspândită în special în construcţii, comerţ, servicii – şi evaziunea fiscală la TVA, foarte frecventă, reprezintă pierderi importante de venituri bugetare. „Dispariţia graniţelor interne în UE a provocat apariţia fraudelor organizate, al căror punct de plecare se află în scutirea aplicabilă livrărilor intracomunitare de bunuri, ceea ce permite introducerea de bunuri în ţara de destinaţie fără plata TVA şi fără control administrativ“, susţine ANAF într-un comunicat.
Agenţia se preocupă tot mai mult de evaziunile din unele sectoare cum sunt reţelele organizate de fraudare a TVA, care, de cele mai multe ori, au caracter intracomunitar sau internaţional, spălarea banilor, frauda prin preţuri de transfer practicată de companiile multinaţionale, operaţiunile cu paradisuri fiscale etc.

Evaziunea fiscală, estimată la 21% din PIB

ANAF îşi va întări în următoarea perioadă coordonarea acţiunilor de verificare, astfel că va organiza mai bine controlul operativ, într-o singură structură, urmând ca, în funcţie de constatări, să se efectueze controalele de fond sau tematice. Pentru reprimarea evaziunii, Garda Financiară va intensifica acţiunile de verificare pe mai multe categorii de contribuabili: atât a celor care încep activităţi economice, cât şi a celor (aparent) inactivi, creaţi deseori special pentru utilizarea în lanţuri evazioniste.
De asemenea, se va pune accent pe agenţii economici care prezintă risc crescut de evaziune. Vor fi controlaţi şi posibilii evazionişti care, deşi nu fac parte din zone de risc sau din reţele organizate, declară sistematic venituri mult mai mici decât cele reale. „ANAF pune accentul pe combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a ponderii ridicate a fenomenului în PIB şi a previziunilor că în acest an sume importante vor fi sustrase impozitării (în 2008, conform raportului Ministerului Finanţelor Publice din 31.12.2008, evaziunea fiscală era apreciată la un nivel de 21% din PIB)“, se arată în comunicat.
Potrivit acestuia, evaziunea fiscală determină erodarea bazei de impozitare, ceea ce conduce la scăderea încasărilor fiscale şi la privarea statului de veniturile cuvenite, generând dezechilibre bugetare sau agravându-le pe cele deja existente. „De asemenea, evaziunea fiscală creează condiţii pentru practicarea unei concurenţe neloiale ce adesea subminează domenii de activitate în ansamblul lor sau activitatea unor contribuabili corecţi, plătitori de impozite şi taxe“, susţine Agenţia.

Economia neobservată şi-a majorat ponderea

Potrivit unui raport al Ministerului Finanţelor, evaziunea fiscală la plata TVA a ajuns în 2008 la aproape 24 de miliarde de lei, respectiv la 4,6% din PIB, fiind de peste trei ori mai mare decât valoarea de 7,4 miliarde de lei din anul 2004.
Totodată, economia „neobservată“ şi-a majorat ponderea, în perioada 2004-2008, de la 14,5% din PIB la peste 21%, iar impozitarea acestui segment ar fi adus, anul trecut, venituri bugetare de 58,116 miliarde de lei, reprezentând 11,3% din PIB. Munca la negru constituie cea mai importantă parte a economiei neobservate, reprezentând 50,8% din aceasta în primele nouă luni din 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII