15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProprietatea, cu bani de acasă

Proprietatea, cu bani de acasă

Foştii proprietari au fost „despăgubiţi“ cu o pierdere de 3,42 miliarde de lei, sumă care a depăşit orice aşteptări. Petrom, Transelectrica şi Alro sunt principalele societăţi care au „contribuit“ la pierderile Fondului.
 
Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat pierderi de 3,42 miliarde de lei anul trecut, faţă de un profit net de 313,1 milioane de lei în 2007, pe fondul unor ajustări pentru pierdere de valoare a imobilizărilor financiare, potrivit rezultatelor financiare preliminate şi neauditate ale societăţii. Fondul Proprietatea este societatea de investiţii de tip închis creată cu scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi care nu mai pot fi retrocedate în natură. Întrebarea pe care şi-o pun toţi acum este cum poate o societate să dea despăgubiri în condiţiile în care ea înregistrează pierderi? Capitalurile proprii ale Fondului au scăzut anul trecut cu 3,41 miliarde de lei, de la 14,4 miliarde de lei în 2007 la 11 miliarde de lei, pe fondul unor ajustări pentru pierdere de valoare a imobilizărilor financiare. „În ciuda unui rezultat operaţional peste aşteptări, rezultatul brut preliminat pentru exerciţiul financiar 2008 este pierdere. Aceasta este generată, în primul rând, de necesitatea constituirii de ajustări suplimentare pentru pierderea de valoare a imobilizărilor financiare“, se arată într-un comunicat al Fondului. Principalele participaţii pentru care s-au constituit ajustări suplimentare pentru pierdere de valoare sunt Petrom (3,652 miliarde de lei), Transelectrica (153,7 milioane de lei) şi Alro (79,6 milioane de lei).

Operaţional, Fondul merge foarte bine

Rezultatul operaţional brut înainte de impactul ajustărilor pentru pierderea de valoare a imobilizărilor financiare, provizioane şi alte elemente a fost de 472,6 milioane de lei, în creştere cu 191,7% faţă de 2007. „Bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2008 nu a inclus şi aceste elemente (influenţa ajustărilor pentru pierderea de valoare a imobilizărilor financiare, a provizioanelor şi a altor elemente nonmonetare – n.r.), având în vedere că evaluarea lor se face la finalul anului şi, prin urmare, nu pot fi anticipate. Din punct de vedere operaţional, rezultatele FP au fost peste aşteptări“, se precizează în comunicat.
Veniturile curente nete ale Fondului Proprietatea în anul 2008 s-au ridicat la 488,8 milioane de lei, aproape dublu faţă de valoarea înregistrată în anul 2007, de 252,1 milioane de lei. Veniturile din dividende realizate de Fond în 2008 au urcat cu 89%, de la 203 milioane de lei la 384  de milioane de lei. FP a înregistrat anul trecut venituri din dobânzi de 84,5 milioane de lei, în urcare cu 174%, faţă de 30,9 milioane de lei la finalul anului 2007.
Veniturile nete din diferenţele de curs valutar au urcat în 2008 cu 9%, de la 18 milioane de lei la 19,5 milioane de lei. Cheltuielile curente, excluzând diferenţele de curs valutar, au fost anul trecut de 16,2 milioane de lei, faţă de 5,6 milioane de lei în 2007. Activele totale ale Fondului au fost la sfârşitul anului trecut de 11,03 miliarde de lei.

Chişu: Întotdeauna aşteptările privind FP au fost hiperoptimiste şi lipsite de orice fundament

„Este evident că Fondul Proprietatea, aşa cum este el acum, reprezintă o entitate cu totul de neînţeles, începând cu cei care îl administrează şi terminând cu acţionarii“, a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, subliniind lipsa totală de transparenţă şi predictibilitate a Fondului. Acesta a amintit că, pe 15 decembrie 2008, preşedinta Fondului, Daniela Lulache, afirma că Fondul Proprietatea va avea profituri peste aşteptări, iar în noiembrie Mircea Ursache estima că profitul urma să urce în 2008 la 150 de milioane de euro, faţă de 100 de milioane de euro în 2007. „Pierderile raportate au fost peste orice aşteptări. Înţeleg că acestea ar putea fi logice ca urmare a constituirii unor provizioane în condiţiile în care multe dintre activele financiare din portofoliul Fondului s-au depreciat faţă de valorile la care au fost încărcate. Dar oare provizionul acesta a fost gândit de pe o zi pe alta? În decembrie, când s-au aruncat respectivele afirmaţii, nu se ştia de acest lucru? Mă gândesc la cei care au cumpărat unităţi de fond la sfârşitul anului trecut în baza unor proiecţii optimiste şi care acum au toate motivele să fie nemulţumiţi“, a mai comentat Mihai Chişu.
Brokerul de la IFB Finwest a evidenţiat faptul că întotdeauna aşteptările privind FP au fost hiperoptimiste şi lipsite de orice fundament. „Îmi amintesc o declaraţie a lui Bogdan Olteanu, din 2005, care spunea că Fondul Proprietatea urma să fie la cota Bursei încă din 2006. S-au făcut numai afirmaţii fără acoperire care denotă amatorismul şi lipsa de seriozitate a celor care s-au ocupat de această chestiune“, a mai zis Chişu.
Valoarea contabilă pe acţiune (capitaluri proprii raportat la numărul de acţiuni emise) s-a redus de la 1,02 lei pe 31 decembrie 2007, la 0,77 lei la finalul anului trecut.
Potrivit comunicatului, FP avea, la sfârşitul lui 2008, lichidităţi de 969,8 milioane de lei, în creştere cu 63,7% faţă de sfârşitul lui 2007, cea mai mare parte reprezentând depozitele bancare, a anunţat vineri instituţia. Fondul a înregistrat lichidităţi în creştere cu 63,7%, de la 592,2 milioane de lei la sfârşitul lui 2007, la 969,8 milioane de lei la sfârşitul lui 2008. „Lichidităţile înregistrate la finalul lui 2008 de Fondul Proprietatea sunt compuse din 572,2 milioane de lei, care reprezintă în principal depozite bancare în lei şi valută, şi 397,6 milioane de lei, care reprezintă titluri de stat (certificate de trezorerie cu scadenţă sub un an). Fondul a plasat în titluri de stat 397,6 milioane de lei, iar randamentul mediu obţinut a fost de 13,6%, în timp ce randamentul maxim a ajuns la 14,25%“, se arată în raportul financiar.

„Fondul Proprietatea se va transforma într-un fiasco“

„În prezent, acţiunea asta este zero barat. Cred că Fondul Proprietatea se va transforma într-un fiasco, aşa cum a fost, de altfel, de la început. Problema listării FP s-a pus pentru a-i oferi o valoare de piaţă transparentă, dar acum unităţile de fond se tranzacţionează la 8% din valoarea iniţială. Chiar dacă ar intra în ringul bursier, este greu de presupus că vor veni investitori care să ridice preţul acţiunii de la nivelul la care se află acum“, a spus Mihai Chişu. Acesta consideră că proprietarii au pierdut a doua oară pentru că, dacă au avut o casă de un milion de euro, acum, vânzând o unitate de fond, ar primi doar 100.000 de euro.
„După părerea mea, Fondul Proprietatea nu are nici un viitor. Va mai dura doar atâţia ani cât să moară proprietarii, iar moştenitorii să se lase păgubaşi. Vorbesc în cunoştinţă de cauză, pentru că am rude care ar trebui despăgubite prin Fond. Mai uşor ajungi la miniştri decât la cei din conducerea FP“, a conchis Mihai Chişu.

Dividende restante de 14,3 milioane de lei, recuperate

Fondul Proprietatea a recuperat dividende restante, în litigiu, de 14,3 milioane de lei, aferente anilor 2005 şi 2006, şi a încasat 1,35 milioane de lei din vânzarea pachetului minoritar de 3% din Petrom Aviation, a declarat directoarea Fondului, Daniela Lulache. „În urma procedurilor de conciliere derulate de Fondul Proprietatea, au fost recuperate, în ultimul trimestru din 2008, dividende restante aferente anilor 2005 şi 2006 în cuantum total de 11,7 milioane de lei, iar pe parcursul întregului an 2008 au fost recuperate 14,3 milioane de lei, dividende restante aferente aceleiaşi perioade“, a spus Lulache.
Ea a adăugat că, în decembrie 2008, Fondul a vândut pachetul minoritar deţinut la Petrom Aviation, de 3%, în cadrul ofertei publice de preluare lansate de Petrom SA. În urma vânzării, preţul net încasat pentru întregul pachet a fost de 1,349 milioane de lei, însă participaţia era înregistrată la un cost de 672.000 de lei în evidenţele Fondului, ceea ce a adus un profit net de 677.000 de lei.

Doar 12 norocoşi

Fondul Proprietatea a înregistrat un profit net, preliminar şi neauditat de 465,6 milioane de lei în 2008 şi nu este necesară reducerea salariilor celor 12 angajaţi ai instituţiei, a mai spus directoarea generală a Fondului, Daniela Lulache. FP a avut, în primele nouă luni din 2008, cheltuieli de trei milioane de lei (824.200 de euro) cu salariile celor zece angajaţi de la momentul respectiv. În prezent, instituţia are 12 salariaţi.
„Nu avem de gând să reducem salariile la Fondul Proprietatea. Această măsură nu este necesară, în condiţiile în care am obţinut un profit de aproximativ 466 de milioane de lei anul trecut“, a spus Lulache.
În 2007, FP a avut cheltuieli operaţionale curente de 5,37 milioane de lei, dintre care cheltuielile cu salariile pentru angajaţi au fost de 2,3-2,4 milioane de lei (circa 700.000 de euro).
La nivelul sectorului bugetar, guvernul a anunţat, pentru acest an, măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu personalul, printre care se numără tăierea de sporuri care nu sunt incluse în Codul Muncii.
Pierderea înregistrată de Fondul Proprietatea este mai mult contabilă. Situaţia actuală a bursei, cât şi scăderea valorii activelor pe fondul crizei financiare au contribuit în mare parte la această pierdere. Aşa cum am mai spus, este o nouă dovadă a faptului că trebuie găsită o nouă instituţie care să gestioneze activitatea Fondului şi, mai mult decât atât, este necesar să se constituie o comisie care să evalueze activitatea FP. Sigur că nu este vina Fondului pentru pierderile înregistrate, dar cum poate o societate să dea despăgubiri altor proprietari dacă ea însăşi merge pe pierderi?“, a spus Liviu Voinea, director executiv al GEA.

Fondul vrea restul de bani de la MFP

Următorul termen în procesul pe care Fondul l-a intentat MFP pentru restul de 160 de milioane de euro pe care le mai are de primit în urma privatizării BCR este la sfârşitul lunii martie, a declarat Daniela Lulache. „Fondul se judecă în continuare cu Ministerul de Finanţe pentru obţinerea restului de bani din privatizarea BCR, după ce negocierile purtate până în toamna anului trecut cu Finanţele au eşuat, iar următorul termen este în martie“, a spus Lulache. FP trebuie să mai primească de la stat, din banii încasaţi din privatizarea BCR, încă 160 de milioane de euro, care reprezintă diferenţa dintre valoarea pachetului de 4% din capitalul băncii şi suma încasată. Fondul a primit 88 de milioane de euro în urma privatizării BCR, adică 4% din cât a obţinut statul român, însă FP trebuie să primească 4% din valoarea BCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU