9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum refuzaţi o sarcină fără să vă supăraţi şeful

Cum refuzaţi o sarcină fără să vă supăraţi şeful

Fie că este vorba de o sarcină complicată sau de un proiect pe care nu-l puteţi prelua din lipsă de timp, uneori e nevoie să vă refuzaţi şeful. În acest caz trebuie să veniţi cu argumente solide şi să fiţi cât mai diplomat.

Pentru a vă asigura că nu o ia ca pe un afront atunci când refuzaţi cerinţele şefului, trebuie să fiţi foarte atent. „Găsiţi locul şi momentul potrivite pentru a discuta cu el. Nu vă certaţi niciodată cu şeful în prezenţa altcuiva şi nu îl întrebaţi despre sarcinile pe care doriţi să le refuzaţi în timp ce vă aflaţi în compania altei persoane. Acest lucru îl va face să creadă că îi ştirbiţi autoritatea“ este sfatul specialiştilor în resurse umane de la www.ehow.com. În plus, trebuie să fiţi calm, diplomat şi să aveţi motive întemeiate pentru acest refuz. „Nu-l refuzaţi niciodată pe motiv că vi se pare prea complicat sau că nu face parte din fişa postului ori tocmai vă planificaţi nişte activităţi personale şi nu vă puteţi concentra la nimic altceva. Imaginea dumneavoastră profesională ar avea mult de suferit!“, notează specialiştii www.myjob.ro.

Motive întemeiate pentru refuzul unei sarcini

Aceştia vă sugerează să aflaţi dacă şeful este o persoană rezonabilă, care să înţeleagă următoarele motive: pur şi simplu, ziua nu are suficiente ore ca să vă ocupaţi şi de acest proiect, chiar dacă veniţi  mai devreme la serviciu şi plecaţi târziu; celelalte proiecte de care vă ocupaţi vor avea de suferit dacă preluaţi şi acest task; nu aveţi abilităţile cerute de respectivul task şi nici nu puteţi să le dezvoltaţi în timp util. În caz contrar, nu are sens să începeţi discuţia.

Veniţi cu o soluţie

În cazul în care credeţi că ar putea înţelege, explicaţi-i că, oricât de mult l-aţi respecta, nu aveţi cum să rezolvaţi ceea ce vă cere. Încercaţi, în acelaşi timp, să-i oferiţi o soluţie. Puteţi chiar să-l informaţi că, dacă veţi prelua şi această sarcină, veţi avea nevoie de câţiva colegi care să vă ajute. „Dacă nu vreţi să lucraţi la acea problemă, îi puteţi ruga pe colegii capabili să o rezolve“, notează hotnews.ro. Altă problemă este atunci când sarcina pe care trebuie să o îndepliniţi ridică o problemă de etică (de exemplu, să vă minţiţi clienţii, colaboratorii sau investitorii). Partea bună este însă că în ziua de astăzi multe companii au un cod moral care permite refuzul sarcinilor ce ridică o problemă de etică.
Totuşi, înainte de a refuza un nou proiect, este bine să-i oferiţi şefului posibilitatea de a vă explica motivele pentru care vi s-a trasat acea sarcină şi ce importanţă avea aceasta pentru el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII