16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTerenurile, mai ieftine cu până la 40 la sută

Terenurile, mai ieftine cu până la 40 la sută

Preţurile terenurilor au cunoscut în ultima perioadă o depreciere considerabilă. Agenţii imobiliari spun însă că, în Craiova, valoarea lor nu va ajunge să scadă cu 90%.

Din dorinţa de a obţine un profit cât mai mare, în ultimii ani, mulţi proprietari de teren au speculat orice oportunitate pentru a supraevalua suprafeţele şi a creşte preţurile.
Situaţia s-a schimbat însă începând cu toamna anului trecut, când, ca replică la micşorarea preţului locuinţelor, dar şi la politica restrictivă a băncilor privind acordarea creditelor, costul terenurilor din zona Craiovei a înregistrat o uşoară scădere. Tendinţa s-a menţinut până în prezent, criza financiară făcând ca terenurile să ajungă să coste, în unele zone, cu până la 40% mai puţin. Potrivit unor specialişti din domeniul imobiliar, prăbuşirea preţurilor pe acest segment era inevitabilă, mai ales că unele atinseseră un nivel mult prea mare. „Preţul terenurilor a mai scăzut, în special în zonele unde se spunea că vor fi ridicate cartiere rezidenţiale, dar nu s-au concretizat – în zona Troaca, de exemplu (la ieşire din Cernele). Acolo, preţurile ajunseseră la 50 de euro metrul pătrat, dar acum au revenit la normal (30-35 de euro)“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic. Potrivit acestuia, şi în zona Peugeot preţurile au mai scăzut. Parcelele care înainte costau 10.000 de euro se vând acum cu 6.500.

„Terenurile nu vor fi mai ieftine cu 90%“

Cât de mult vor mai scădea preţurile este greu de estimat. Totuşi, reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că în Craiova este imposibil ca terenurile să înregistreze scăderi de preţ de până la 90%, aşa cum estimează, potrivit standard.ro, oficialii Darian (principalul jucător de pe piaţa românească de evaluare din real estate). „Preţurile terenurilor au mai scăzut. În nici un caz acestea nu vor ajunge să fie cu 90% mai ieftine“, susţine Bogdan Buzatu, director la General Imobiliare. Părerea este împărtăşită şi de alţi reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare. „Nu se va ajunge la o scădere de 90% pe acest segment“, a precizat Nicu Răduţ.

În zona centrală, preţurile nu au scăzut

În centrul Craiovei, preţurile terenurilor se menţin la un nivel ridicat, suprafeţele disponibile pentru construcţie în zonele respective fiind foarte mici. „În zona centrală, unde oferta este foarte mică, preţurile nu au scăzut“, a spus Nicu Răduţ.
În aceeaşi situaţie sunt şi terenurile situate la marginea oraşului, care au utilităţi. „În general, scad terenurile din extravilan, fără prea mare valoare, dar care anul trecut erau cumpărate în masă. Cele cu utilităţi pentru construcţii vor avea o tendinţă de stagnare sau de scădere foarte mică“, a spus Cosmin Truică, directorul CDC Imobiliare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII