6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiaţa de muncă românească - vizată de străini

Piaţa de muncă românească – vizată de străini

Muncitorii din sectoarele auto, textil, mobilier şi construcţii vor fi cei mai afectaţi de criză.

Muncitorii din industriile auto, textilă, prelucrarea lemnului, precum şi cei din construcţii vor fi cei mai afectaţi de criza economică actuală, în timp ce cererea de personal calificat, specialişti şi manageri se va menţine la un nivel ridicat, estimează compania germană de consultanţă Kienbaum.
Criza economică mondială a atras restrângerea activităţii sau chiar închiderea unor companii inclusiv din România, care au renunţat astfel la personal.
„Cele mai afectate domenii sunt cel auto, al textilelor, prelucrarea lemnului şi construcţiile. Pe de altă parte, cererea pentru persoane calificate, cu studii şi experienţă internaţională, se va menţine ridicată, iar salariile vor creşte cu 12-13%, deoarece există o ofertă scăzută de personal de acest fel“, a explicat Maria Smid, de la firma de consultanţă şi recrutare Kienbaum, autoare a studiului privind salarizarea în România în 2008-2009.

Salariile din România ar putea creşte

Autorii studiului se aşteaptă ca salariile din România să aibă o creştere anuală medie de 12,8% – cea mai mare din zona Europei Centrale şi de Est – şi prognozează o inflaţie de 5,5% în acest an. Pe poziţia a doua în privinţa creşterii salariale s-ar putea situa Rusia, cu 12,5%, la o rată a inflaţiei de 10%, iar pe locul al treilea – Cehia, cu o creştere salarială de 8,5% în 2009 şi o inflaţie estimată la 3%, potrivit companiei Kienbaum.
Maria Smid a adăugat că în Germania şi Austria există companii interesate să-şi transfere activitatea în România, ca urmare a costurilor mai reduse cu forţa de muncă. Ea a spus că firmele respective provin din industria lemnului, sectorul de ambalare şi din activitatea de asamblare, dar a evitat să dea nume.
„Mai multe companii din Austria şi Germania iau în calcul mutarea activităţii în România, pentru a-şi diminua cheltuielile, ţinând cont de faptul că în România costurile cu salariile sunt mult mai reduse. De exemplu, un director general are un venit anual brut, în medie, de 280.000 de euro, în Germania, de peste 5,5 ori mai mare decât în România“, a explicat Smid.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS