Acasă Bani & Afaceri Ford ar putea investi în Bănie peste 675 de milioane de euro

Ford ar putea investi în Bănie peste 675 de milioane de euro

Compania americană poate susţine în ţara noastră investiţii mai mari de 675 de milioane de euro, în condiţiile în care guvernul român garantează credite de 400 de milioa-ne de euro şi nu va percepe taxe pe profitul reinvestit.

Gigantul american Ford va investi în România împrumutul în valoare de 400 de milioane de euro pe care divizia din Europa al companiei îl va solicita Băncii Europene de Investiţii (BEI), dar nu comentează intenţia statului român de a condiţiona acordarea unei garanţii guvernamentale pentru obţinerea acestui credit de reinvestire în ţara noastră a profiturilor obţinute de fabrica de la Craiova. Reprezentanţii companiei McGuireWoods, firma de comunicare a Ford România, evită un punct de vedere în problema delicată a profiturilor. „Nu avem informaţii în acest sens“, susţine Nadia Crişan, reprezentant Ford România. Profiturile Ford au fost o problemă delicată până de curând, dar guvernul român vine cu o propunere interesantă pentru compania americană şi o să vedem şi de ce. La sfârşitul lunii ianuarie, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, după o întâlnire cu premierul Emil Boc, făcea o dezvăluire. „Premierul Emil Boc ne-a spus că toate ajutoarele care vor fi acordate industriei auto vor fi condiţionate de reinvestirea profitului realizat de companiile de profil şi a dividendelor obţinute în România“, spunea Hossu, citat de agenţia NewsIn. În urmă cu câteva zile, Senatul României a aprobat acordarea unui ajutor de stat regional pentru Ford în valoare de 143 de milioane de euro pentru perioada 2008 – 2012.

Problemă rezolvată

Autorităţile române şi oficialii Ford lucrează acum la alt proiect: cel prin care guvernul va garanta un împrumut de 400 de milioane de euro al Ford la BEI, bani care vor fi investiţi la Craiova. Garanţia guvernamentală înseamnă că, dacă firma americană va intra în colaps, împrumutul va fi returnat de statul român. Altă măsură interesantă a fost anunţată de Emil Boc la începutul acestei săptămâni: statul va scuti de impozitare profitul reinvestit în România nu din 2010, cum era programat, ci din trimestrul doi al lui 2009. În aceste condiţii, propunerea guvernului Boc către Ford este de bun-simţ. Practic, România devine mai profitabilă pentru Ford decât un paradis fiscal. La prima vedere, vestea mai proastă era că profitul va fi scutit de taxare dacă va fi reinvestit în România.
Numai la prima vedere este o veste proastă, pentru că, prin programul de investiţii, Ford s-a angajat că va investi în România 675 de milioane de euro. Va avea deci de câştigat de două ori: îşi va realiza investiţiile asumate prin contractul de privatizare şi va avea taxare zero la profituri. Cel mai permisiv paradis fiscal nu percepe taxe zero la profituri. În acest fel, o parte din creditul de la BEI poate fi folosit în alte scopuri, asta dacă americanii nu vor dori să investească în România mai mult decât au promis.
În altă ordine de idei, Ford Capital BV, firma offshore din Olanda subsidiară a gigantului american, a făcut deja majorarea de capital la Ford România. La cotaţiile actuale, aportul la capitalul social este de 245,49 milioane de euro – obţinând 97,5% din capitalul social, restul de 2,43% fiind deţinut de Automobile Craiova SA (ACSA).

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version