13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSydney Hotel, o afacere cu voinţă

Sydney Hotel, o afacere cu voinţă

Să te adaptezi permanent cerinţelor pieţei, să-ţi asumi responsabilitatea pentru acţiunile tale şi să treci peste eşecuri. Aceasta pare să fie reţeta succesului doamnei Catrinel Trică-Miriţă, care imediat după Revoluţie înregistra cea de-a 42-a firmă din ţară şi care acum este patroana hotelului Sydney din Craiova.

R: Când v-aţi lansat în afaceri şi în ce domeniu?
Catrinel Trică-Miriţă: Am început în ianuarie 1990, având ca domeniu de activitate croitoria (făceam rochii de mireasă). La momentul respectiv lucram ca proiectant la Avioane.

R: Cum a evoluat afacerea în timp?
Catrinel Trică-Miriţă: În 1991 începuseră să aducă rochii de mireasă din Turcia, aşa că m-am reorientat către produse de marochinărie. Doi ani mai târziu, ne-am reprofilat pe încălţăminte – am fost la contractări la Herculane şi am observat că la cei cu pantofi era buluc. Decizia am luat-o foarte repede. Când am venit acasă, le-am spus angajaţilor că vom produce pantofi. Şi de atunci până acum am învăţat să fac pantofi. Este un domeniu în care în permanenţă a trebuit să ne perfecţionăm. Cred că orice lucru care pare simplu se complică pe parcurs.

R: Ce v-a determinat să vă reorientaţi?
Catrinel Trică-Miriţă: Tot brusc m-am hotărât să fac hotel. La un moment dat, proprietarul clădirii unde aveam fabrica mi-a mărit chiria de 25 de ori. Cu banii pe o lună puteam să torn fundaţia la propria clădire. Un an mai târziu, în 2001, ne-am mutat de acolo (în clădirea în care s-a deschis hotelul). De atunci am tot zis că nu mai fac încălţăminte şi că vreau să deschid un hotel. Şi am reuşit (în curând vor fi gata restaurantul şi sala de conferinţe), după ce acum doi ani mă gândeam dacă ar trebui să fac hotel sau garsoniere şi apartamente.

R: Majoritatea managerilor se plâng de faptul că în Craiova se găseşte destul de greu forţă de muncă. În cazul dumneavoastră, cum a fost, mai ales că aţi schimbat atâtea domenii de activitate?
Catrinel Trică-Miriţă: Sunt oameni şi oameni. Nu toţi sunt cum ne aşteptăm. Se plâng cei care vor muncitori formaţi. Eu nu am luat de la nimeni lucrători formaţi, ci i-am format aici. Cei mai mulţi dintre cei 14 angajaţi sunt oameni cu care lucrez de 18 ani (cel mai nou angajat are şase ani vechime în firmă). Pe parcursul timpului am schimbat activitatea cu ei.

R: Care au fost ingredientele succesului afacerii dumneavoastră, indiferent de domeniul ei de activitate?
Catrinel Trică-Miriţă: Poate faptul că nu m-am lăsat intimidată de primul „pumn“. Am ştiut să îmi asum toate înfrângerile şi toate responsabilităţile. De altfel, nu poţi ajunge om de afaceri dacă nu-ţi asumi responsabilitatea şi dacă eşti orgolios. În plus, m-am bucurat de sprijinul celor doi fii ai mei şi sunt o persoană optimistă. De asemenea, am ştiut să spun stop unor relaţii de afaceri atunci când mi-a fost trădată încrederea. Alt secret este că, chiar dacă deleg anumite responsabilităţi, verific constant omul respectiv (unul dintre motivele pentru care multe persoane au avut un eşec în afaceri este că nu-şi verifică constant angajaţii). Când am început eu, indiferent ce făceai, mergea, acum însă e nevoie de o idee pentru că ideile fac bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII