11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriParcări cu plată în centrul Craiovei

Parcări cu plată în centrul Craiovei

 Accesul nerezidenţilor în parcările din zona centrală a Băniei va fi permis numai contra cost. Primăria Craiova lucrează la elaborarea unui regulament, însă ecuaţia are deja prea multe necunoscute.

Parcările din centrul Craiovei ar putea fi împărţite între rezidenţi şi nerezidenţi, după un sistem la care municipalitatea lucrează din noiembrie 2008. Edilii sunt hotărâţi să scoată un ban din cele câteva mii de locuri de parcare. „Vrem cât mai curând parcări cu plată, dar în administrarea primăriei sau a Regiei Autonome de Transport sau a Regiei de Administrare a Domeniului Public. Aceşti bani îi vom putea folosi apoi pentru realizarea altor parcări, fiindcă, să ştiţi, se scot bani frumoşi“, a declarat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon, în timpul şedinţei consiliului local. Specialiştii primăriei nu au rezolvat însă ecuaţia din cauza nenumăratelor necunoscute. Funcţionarii au gândit ca într-un anumit perimetru, de pildă între Piaţa Centrală şi Agronomie, să fie stabilit un număr de parcaje care, între orele 9.00 şi 18.00, de luni până vineri, să poată fi ocupate de nerezidenţi numai contra unei taxe orare. În restul timpului, locurile ar trebui să le revină rezidenţilor, în baza unor înţelegeri cu primăria, concretizate, eventual, în abonamente. Asta presupune însă o determinare exactă a parcărilor care pot fi incluse în acest proiect. „Nu-i putem lăsa pe craiovenii care locuiesc în centrul oraşului fără locuri de parcare, nu aceasta este intenţia. Însă, pornim de la premisa că sunt mulţi locatari care pleacă dimineaţa la serviciu şi se întorc seara. Parcările ar putea fi exploatate în această perioadă, cât ei sunt la serviciu, în folosul public, prin perceperea taxei“, a mai arătat primarul Antonie Solomon.

Cum e la alţii

Sisteme de parcare contra cost sunt practicate şi în alte oraşe ale ţării. La Arad, de pildă, rezidenţii plătesc pentru parcarea pe strada lor abonamente mult mai ieftine decât taxa pe care o achită nerezidenţii pentru a-şi lăsa maşina pe acea stradă. Taxele practicate în Arad sunt stabilite pe facţiuni de timp, de la 15 minute la 600 de minute, iar cuantumul se încadrează între 20 de bani pentru 15 minute şi 30 de lei pentru 600 de minute. Administraţia arădeană oferă şi gratuităţi pentru diverse categorii de persoane, proprietari de autovehicule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII