Conducerea Alro, cu tunul pe sindicate

Autori


După ce, la începutul acestui an, Vimetco, acţionarul majoritar al societăţii Alro, a decis reducerea capacităţii de producţie, închizând hala 9, acum face presiuni asupra sindicatelor pentru a tăia din drepturile salariaţilor.

Grupul olandez Vimetco, care deţine 84,19 % din acţiunile societăţii Alro, face presiuni asupra liderilor de sindicat pentru a tăia din drepturile angajaţilor. După ce, la începutul acestui an, a pus cruce uneia dintre halele de producţie, cea cu numărul 9, impertinenţa conducerii unităţii nu cunoaşte limite. Profitând şi de contextul actual, de criza economică şi de fluctuaţiile LME-ului (cotaţia aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra), conducerea Alro bagă pumnul în gura sindicaliştilor. De această dată, conducerea „sugerează“ liderilor de sindicat să ştirbească din drepturile angajaţilor. Unii lideri sindicali susţin că nu vor fi de acord cu această măsură. Muncitorii de la Alro se gândesc că vor urma alte măsuri care vor duce la închiderea fabricii. După cele două mitinguri de amploare care au avut loc anul trecut pe platoul din faţa sediului administrativ al societăţii şi după ce oamenii politici ai judeţului, reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţene, liderii de sindicat şi-au dat cuvântul că vor face tot ce le stă în putere pentru a salva soarta unităţii şi a muncitorilor, conducerea a strâns cu uşa liderii sindicalişti şi a închis hala nr. 9.

Reducerea cheltuielilor, pe spinarea angajaţilor

După închiderea halei respective, patronilor le-a mai venit o idee. Acum, aceştia doresc reducerea costurilor pe spinarea angajaţilor. Zilele trecute, le-a fost sugerat unor sindicalişti că „ar fi bine dacă ar mai reduce costurile aşa cum au făcut-o şi alte societăţi“. Contactat telefonic, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, a declarat că nu va fi de acord cu propunerile „sugerate“ de conducere. „Am înţeles că vor să ne ia tichetele-cadou, să mai umble pe la biletele de odihnă şi să reducă plata orelor lucrate săptămânal. Salariaţii să muncească normal, dar să le fie plătite mai puţine ore“, a declarat indignat Popescu.  

Alt lider de sindicat susţine că, deocamdată, nu este nimic stabilit, că a fost doar o discuţie, fără a se lua vreo decizie în această direcţie. „Am auzit şi eu această discuţie. Nu este nimic stabilit. Ni s-a spus că ar fi bine să ne gândim la o modalitate de a reduce cheltuielile. Ni s-a spus că ar fi bine dacă angajaţii ar înţelege să îşi ia concedii de 15 zile fără plată sau din cinci zile lucrate pe săptămână să le fie plătite doar patru. Am analizat propunerile şi nu vom fi de acord cu nici una dintre aceste măsuri“, a declarat Ioan Popa, preşedintele Sindicatului Liber Alro.


Aceleaşi drepturi pentru salariaţi şi în 2009

Dacă patronatul ar trece la astfel de fapte, măsura ar fi ilegală, având în vedere contractul colectiv de muncă aferent acestui an. La sfârşitul anului trecut, sindicatele şi patronatul s-au pus de acord într-o privinţă şi au prelungit valabilitatea contractului colectiv de muncă şi pentru 2009. „Sindicatele şi patronatul au prelungit valabilitatea contractului colectiv de muncă printr-un act adiţional. Salariaţii vor beneficia în acest an de aceleaşi drepturi (salarii, prime, bonuri de masă, bilete de odihnă etc) ca şi în 2008. Contractul a fost verificat, iar de la 1 ianuarie a intrat în vigoare. Actul adiţional de prelungire a contractului a fost înregistrat cu numărul 139/4988/22.12.2008“, a explicat directorul Direcţiei de Muncă şi Incluziune Socială (DMIS), Velemir Radovan.

Demisionari

Situaţia tensionată de la Alro a atras un val de demisionări. Primul care a cedat presiunilor a fost preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Alro, Christian Wust. Acesta a părăsit cârma după cel de-al doilea protest al aluminiştilor. În locul său a fost numit ca preşedinte interimar Pierre Baillot. Surse din fabrică susţin că şi Rolf Steinemann, membru în CA, şi-ar fi dat de curând demisia, locul acestuia fiind luat de Frank Muller. După valul de demisii, în CA au rămas pe lângă cei doi amintiţi mai sus: Marian Năstase, Gheorghe Dobra, directorul Alro, şi Adrian Manaicu. Pe 13 februarie va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor. Pe ordinea de zi a şedinţei se regăseşte alegerea unui nou administrator al CA, precum şi stabilirea datei de 5 martie 2009 ca dată de înregistrare a acţionarilor, în conformitate cu dispoziţiile atr. 238 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital.Comenteaza acum

3 Comentarii

 1. Dan Ro-tariu said:

  INSURECŢIA PLEBEILOR

  O incursiune in geografia sociala a multimilor electorale specifice Romaniei de astazi poate fi nu numai instructiva dar si plina de surprize. Obisnuiti sa interpretam reactia electoratului prin identificarea aspiratiilor sociale si politice specifice unor grupuri sau clase sociale bine definite, dezamagirea produsa de un astfel de demers va fi naucitoare .

  Peisajul socio-uman al acestor multimi este divers, originea lor socio-profesionala este eterogena, ele nu formeaza o clasa sociala distincta, nu au aceleasi aspiratii, nu consuma aceleasi produse culturale, nu adera la aceleasi idealuri si, totusi, ele actioneaza asemanator si solidar in fata urnelor.

  Aceste multimi heteromorfe, in forma, dar si in spirit se compun si isi extrag convingerile comune dintr-un instinct al supravietuirii si al adaptarii la noile realitati economice, sociale si politice specifice unei Romanii captivata de mirajul globalizarii si sedusa de gandul luciferic al imbogatirii personale prin orice mijloace. Pierdute pe terasament sau abandonate la marginea magistralei capitaliste pe care alearga ca o naluca sageata albastra a integrarii europene, aceste multimi traiesc cu iluzia ca trenul social al bunastarii v-a opri in halta lor si vor reusi sa circule pe magistrala, chiar cu riscul calatorului clandestin. Dar sa personalizam aceste multimi individualizand sociotipurile care le compun. Aflam aici lucratorii salariali din sectorul productiv, ceea ce s-ar putea numi clasa muncitoare. Slab salarizati, amenintati de somaj, manipulati de lideri sindicali corupti sau lipsiti de organizare sindicala, dependenti de mizeria salariului minim pe economie, acestia traiesc frisoanele abandonului social, teama disponibilizarilor si a lipsurilor materiale necesare unui trai decent. Dezorientati, nesolidari, lipsiti de protectie politica, ei isi consuma destinele injurand puterea, politicienii si statul care raman insensibili la necesitatile lor umane si sociale. Acuzati ca sunt lenesi sau neproductivi, ei accepta scuzele patronilor care justifica proasta salarizare prin sistemul fiscal sufocant. Paradoxal, salariatii se revolta impotriva statului in care vad un simplu perceptor de taxe, un expoliator si un exploatator lacom si nu le trece prin cap sa protesteze impotriva celor care se imbogatesc din munca muncitorilor, patronii. Trecem acum la micii afaceristi care actioneaza la limita legilor sau in afara lor. Comercianti marunti, chioscari de trotuar sau bazar, buticari, tarabagii, pietari, birtasi, clienti ai marilor angrosisti, toti acestia formeaza universul fermentativ al capitalului comercial speculatoriu. Aceasta levura a comertului dereglementat absoarbe resursele din buzunarele consumatorilor si le transforma in substanta nutritiva pentru esentele tari ale marelui capital. Acest grup social traieste, insa, intr-un mediu septic, care induce virusi marei coruptii. Sufocati de presiunea organelor de control supradimensionate, multiplicate aber

 2. Dan Ro-tariu said:

  aberant si corupte in buna masura, acesti mici patroni recurg la specula, evaziune fiscala si mituirea organelor de control pentru a putea rezista. Pentru ei, cei care controleaza reprezinta un stat corupt si pus pe capatuirea personala a celor care il reprezinta. Implicit apare aversiunea fata de stat si puterea care guverneaza, dar toti accepta cardasia cu reprezentantii puterii pentru a-si spori veniturile. Sa continuam cu angajatii de lux ai societatilor comerciale, financiare, bancare, ai agentiilor publicitare, imobiliare sau de turism etc. Finantisti, economisti, analisti, consultanti, sefi de servicii, experti la care se mai adauga plevusca colaboratorilor comerciali, toti acestia sunt bine platiti si se afla aproape de sacul cu bani al marelui capital si spera sa se infrupte cat mai mult. Ei sunt independenti si indiferenti fata de stat si fata de mersul societatii. Ei sunt invingatorii si raman impasibili la framantarile sociale prin care trece tara. Pe ei capitalismul stie sa-i premieze. Pentru ei, cei care protesteaza sunt cetateni de speta a doua, neadaptati si incapabili sa-si asume destinul. Mai mult, ei sunt convinsi ca trebuie sa plateasca pentru acestia si lucrul acesta ii determina sa-i dispretuiasca. Plonjam acum in lumea functionarilor publici. Uitati prin birouri sau in spatele ghiseelor ei suporta acuzele cetatenilor revoltati de atatea obligatii, taxe si impozite. Agresati, stresati, introdusi in sistem prin concurs, prin nepotisme sau protectie politica, prost salarizati, dar multumiti ca sunt la adapostul fortelor concasoare ale pietei muncii, ei privesc cu invidie la comisioanele pe care le primesc sefii mai mari sau mai mici, ajunsi pe fotoliile administrative in virtutea promovarii pe principiul clanului politic dominant in comunitate. sefii lor vin slabi si pleaca obezi. Cand se instaleaza pe functie vin dintr-un apartament modest, cand pleaca din functie se duc intr-o vila in al carei garaj se afla o masina scumpa, in timp ce functionarii raman vesnici soldati in regimentul de manutanta impotmolit in reforma administrativa fara sfarsit. Nu le mai ramane decat adaptarea dupa cum bate vantul puterii, putere pe care o dispretuiesc pentru ca sunt obligati sa o slujeasca. Regasim in aceste multimi compozite si armata salariatilor bugetari: dascali, cadre medicale, impreuna cu angajatii din sistem. Salarizati umilitor, ignorati de puterea administrativa si politica, ei se simt victime ale unei puteri corupte si incompetente. Adversitatea lor se indreapta catre stat in general si catre putere in special.

  Prof. Ion MIU, Piteşti

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 ianuarie 2009

Actualitate

» Scurte stiri
» Magistraţii tineri l-au supărat pe Băsescu
» Zeci de gospodării din Gorj, afectate de inundaţii
» Avioane SA, ultima escală
» Îi înghite pământul!
» Drum acoperit de ape
» Ministrul Mediului a dat avizul de construire pentru Şoseaua de Coastă
» Avocaţii italieni numiţi din oficiu refuză să-i apere pe românii arestaţi pentru viol

Local

» 166 de firme, datoare
» Mai puţine victime ale virozelor respiratorii decât anul trecut
» 3.449 de lei, salariu mediu de bugetar
» Tentaţia politicianului, să dea leapşa celuilalt
» Economia românească va fi lovită foarte puternic
» Scurte ştiri
» Reţinuţi de poliţişti, eliberaţi de judecători
» Rănită, după impactul cu o rabă
» Spărgători de maşini, prinşi în flagrant
» „Garcea“ în acţiune

Dolj

» Tabere pentru şcolari şi studenţi
» Elevii intră în vacanţă fără teme obligatorii
» Alertă în Dolj, după dispariţia armelor de la Ciorogârla

Gorj

» A crescut numărul copiilor abuzaţi
» Zeci de instituţii de stat au finanţat campania lui Adrian Năstase
» Scurte ştiri

Sport

» Vâlcenii, mulţumiţi de Liviu Mihai
» Cîrţu: Nu ne-am atins obiectivele
» Mititelu vrea ca titlul să rămână în provincie
» Firţulescu a plecat de la Jiul Petroşani
» Cu Bornescu spre Cupa UEFA
» Craiova l-a luat pe Mişu de la Barcelona
» Ştiinţa, neînvinsă în Turcia
» Dică, propus la FC Bruges
» Doar Ştefan Radu titular în Italia
» Elena Bogdan a ieşit de pe teren în scaunul cu rotile
» Keşeru, la Liege?
» Scurte ştiri
» Rădoi, învingător în Arabia Saudită
» Jula, eliminat din Cupa Germaniei

Bani & Afaceri

» Sydney Hotel, o afacere cu voinţă
» Parcări cu plată în centrul Craiovei
» Conducerea Alro, cu tunul pe sindicate
» De ce „a luat foc“ Rocada

Sanatate

» Cum prevenim intoxicaţia cu monoxid de carbon
» Culoarea morcovului, sursă de sănătate
» Ţigara electronică
» Îngrijirea picioarelor
» Candidoza bucală, boala secolului

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri
» Marea Barieră de Corali, paradisul din Australia

Top