12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânii de la Microsoft riscă să fie concediaţi

Românii de la Microsoft riscă să fie concediaţi

Un senator american cere gigantului Microsoft să renunţe la angajaţii străini, iar românii din cadrul companiei ar putea fi primii concediaţi.

Un senator american a cerut companiei Microsoft, care intenţionează să concedieze 5.000 de angajaţi, să renunţe în primul rând la străinii care au viză de muncă, şi nu la americani, ceea ce i-ar putea afecta pe cei peste 300 de români care lucrează în sediul central de la Seattle, relatează Reuters, citat de NewsIn. În februarie 2008, ambasadorul american la Bucureşti din perioada respectivă, Nicholas Taubman, a declarat că „se spune că, la sediul central al Microsoft din Seattle, una dintre limbile cel mai des auzite după engleză e româna, vorbită de cei peste 300 de angajaţi români“. „Mi-e teamă că Microsoft va păstra muncitorii străini şi nu angajaţii americani, care au aceleaşi calificări, atunci când îşi va pune în aplicare planul de concedieri“, a declarat senatorul Charles Grassley, un republican din Iowa, într-o scrisoare datată 22 ianuarie.
După rezultatele financiare tot mai slabe, compania a anunţat că va concedia 5.000 de angajaţi şi că nu va mai face previziuni pentru restul anului fiscal. Microsoft este una dintre companiile cu cei mai mulţi angajaţi străini cu vize temporare, acordate în cadrul unui program ce le permite societăţilor şi universităţilor americane să angajeze persoane din alte ţări, într-o categorie considerată de guvern drept „loc de muncă specializat“. Compania a precizat vineri seară că unii dintre cei care îşi vor pierde locurile de muncă nu vor fi americani. „Ne pasă de toţi angajaţii noştri, astfel încât oferim servicii şi asistenţă pentru a încerca să ajutăm fiecare muncitor afectat, indiferent că este american sau străin, care lucrează în această companie cu viză“, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft, într-un comunicat.

Compania ar reduce cheltuielile cu 1,5 milioane de dolari

Microsoft are mii de angajaţi străini, potrivit lui Grassley, care i-a cerut directorului companiei, Steve Ballmer, să ofere o prezentare detaliată a slujbelor care vor fi eliminate şi să precizeze câţi muncitori concediaţi sunt străini cu vize de muncă şi câţi sunt americani. „Microsoft are o obligaţie morală de a apăra muncitorii americani, acordându-le prioritate în această perioadă dificilă din punct de vedere economic“, a scris Grassley.
Printre cei care vor pleca se numără salariaţii din departamentele de cercetare şi dezvoltare, de marketing, din vânzări, din sectorul financiar, juridic, cele de resurse umane şi de tehnologia informaţiei. Măsurile vor contribui la reducerea cheltuielilor operaţionale anuale cu aproape 1,5 milioane de dolari. „Condiţiile de afaceri sunt mai dificile decât s-a anticipat. Concedierile sunt substanţiale. Microsoft nu a mai concediat un număr atât de mare de angajaţi, trimiţând semnalul că vremurile se schimbă“, a declarat Richard Williams, analist la Cross Research.
Microsoft Corp. a afişat rezultate trimestriale sub aşteptările analiştilor de pe Wall Street, în timp ce cotaţia acţiunilor companiei a căzut cu 8,5% în predeschiderea pieţei. Microsoft a afişat un profit net de 4,17 miliarde de dolari, respectiv 47 cenţi/acţiune, în al doilea trimestru fiscal, încheiat pe 31 decembrie, comparativ cu un profit de 4,71 miliarde de dolari, respectiv 50 cenţi/acţiune, în perioada similară din 2007. Analiştii anticipau că Microsoft va anunţa câştiguri de 49 cenţi/acţiune, potrivit Reuters Estimates. Venitul Microsoft a avansat cu 2%, la 16,63 miliarde de dolari, sub estimările medii ale analiştilor, de 17,1 miliarde de dolari.

Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII