16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai mulţi şomeri cu studii superioare

Mai mulţi şomeri cu studii superioare

Doljul este unul dintre judeţele în care procentul şomerilor cu studii superioare este sub cel naţional. Numărul acestora a crescut însă în 2008.

Dacă potrivit statisticilor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în prima parte a anului şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional reprezentau 82,3% din numărul total de şomeri, cei cu nivel de instruire liceal şi post-liceal, 14,7% şi cei cu studii superioare, 3,0%, în timp situaţia s-a schimbat. Drept urmare, chiar dacă în continuare, cei mai mulţi şomeri provin din rândul celor cu un nivel de instruire inferior, procentul şomerilor cu studii medii şi superioare s-a majorat. „Şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), în vederea găsirii unei slujbe (77,3%). Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 17,6%, iar cei cu studii universitare, doar 5,1%“, se arată în „Situaţia statistică a şomajului înregistrat la 31 decembrie 2008“.

În Dolj, 3,59% din şomeri au studii superioare

În judeţul Dolj, datele statistice arată puţin diferit. „Din cei peste 24.000 de şomeri înregistraţi în luna decembrie, 18.206 (peste 74%) sunt muncitori, 5.229 (aproximativ 21%) sunt persoane cu studii medii şi 875 (3,59%), cu studii superioare“, a declarat Alina Ghercioiu, inspector în cadrul AJOFM Dolj. Dintre cei 875 de şomeri cu studii superioare, mai mult de trei sferturi (78,4%) primesc indemnizaţie de şomaj. Potrivit legislaţiei în vigoare, indemnizaţia de şomaj se acordă, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: şase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an; nouă luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani; 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Rată aproape dublă a şomajului faţă de cea la nivel naţional

Chiar dacă din punct de vedere procentual Doljul se situează sub nivelul naţional, nu acelaşi lucru se întâmplă cu rata şomajului. În decembrie 2008, Doljul, cu 8,4%, a fost unul din cele trei judeţe cu cel mai ridicat nivel al ratei şomajului după Vaslui (10,2%) şi Mehedinţi (9,3%). Asta, în condiţiile în care la nivel naţional rata şomajului a fost de 4,4%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII