Acasă Bani & Afaceri Marea căpşuniadă

Marea căpşuniadă

http:http://www.youtube.com/watch?v=8gNyumuaH00
http:http://www.youtube.com/watch?v=Zn6BfRWOHX0
http:http://www.youtube.com/watch?v=bmeH0QmaSTs

Peste 1.000 de persoane s-au călcat în picioare în cartierul craiovean Rovine, unde au fost chemate la preselecţia de forţă de muncă pentru Spania. Multe dintre ele au stat la coadă de la ora 1.00 noaptea, altele de la şapte dimineaţa, ca să prindă un loc la cules de căpşune.

Peste 1.000 de persoane, majoritatea femei, au stat ore în şir în stradă, în frig, pentru a prinde un loc pe listele firmei care recruta personal pentru muncă la căpşune, în Spania. Acţiunea s-a desfăşurat pe strada Traian Lalescu din Craiova, într-un spaţiu închiriat de la depozitele Novus. Firma care a intermediat recrutarea, SC Leon Trans din Giurgiu, a chemat în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră sute de oameni, deşi în sala de recrutare propriu-zisă intrau doar grupuri de câte zece. Mulţimea s-a aşezat la rând de la 1.00 noaptea, de la 4.00 sau de la 7.00 dimineaţa, deşi recrutările începeau mai târziu. În cursul dimineţii, oamenii au blocat strada pe ambele sensuri de mers, iar după ora 9.00 se circula doar pe unul dintre sensuri. Abia în jurul orei 10.30 şi-a făcut apariţia şi Poliţia Rutieră, iar doi agenţi încercau să deblocheze carosabilul, ameninţând că vor aplica amenzi. Oamenii se îngrămădeau să fie cât mai aproape de poartă, pentru a-şi auzi numele strigat de două persoane cu statut de „colaboratori“ ai firmei de recrutare. Cei doi (o femeie şi un bărbat) încercau să facă un culoar de acces prin mulţime şi ţipau cât îi ţineau plămânii la viitorii culegători de căpşune să nu se mai înghesuie şi să… „nu mai ţipe“. Femeile, multe din mediul rural, au venit chiar cu o zi înainte, să prindă un loc pe liste. „Stăm de la şapte azi-dimineaţă şi în trei ore au intrat doar 130 de persoane. Azi eram programată, dar dacă ei au chemat 600 de persoane într-o singură zi şi la aceeaşi oră, de aceea s-a făcut îngrămădeala aceasta. Nu avem unde să ne ducem“, a spus Nicoleta Culărea, de 19 ani. „Nu sunt organizaţi bine şi uite ce a ieşit. Stau de o oră la rând şi nu am înaintat deloc. Am mai lucrat şi în Germania, iar în Spania se oferă numai la cules de căpşune“, a spus şi Margareta Matei, de 50 de ani. „Ia gândiţi-vă că eu sunt programată la numărul 831. Cred că diseară ajung la mine să mă strige. Ce să facem, asta este!“, s-a resemnat Elena Firoiu, în timp ce Ionica Pălănadu a spus că a venit de la ora 4.00 de dimineaţă şi deja avea înaintea ei 170 de persoane. Şi bărbaţii s-au revoltat din cauza aglomeraţiei. „Oamenii stau în stradă pentru că li s-a spus să vină la o anumită oră. Eu sunt cu sora mea şi am aflat că au mai venit şi femei care nu aveau nici un fel de programare, că poate prind şi ele un loc în Spania“, a spus Costel Nicola, de 37 de ani.

Munca la căpşune: unica soluţie

Multe femei îşi lasă acasă copiii şi soţii pentru a câştiga un ban în Spania. „Ce să fac, unde să mă duc, că nu se găseşte pe nicăieri de lucru. Mergem la căpşune că la asta ne pricepem noi ăştia de la ţară. Sper să mă aleagă. Am înţeles că e o firmă spaniolă“, a spus o femeie din Măceşu de Sus. „Nu am serviciu nici eu, nici soţul. Am auzit că ne fac contract şi ne dau şi bănuţi frumoşi. Acasă ce să fac? Să dau la lume în cap?“, a spus altă pretendentă la un post de culegătoare de căpşune.

1.000 de locuri în Spania

Recrutarea s-a făcut de către angajatorul spaniol ASAJA, prin intermediarul român Leon Trans din Giurgiu, aceasta din urmă ocupându-se cu înscrierile anterioare pe liste şi cu transportul femeilor către Spania. În calitate de organizator, patronul firmei de transport, Leon Cengher, a recunoscut că a chemat candidatele la ora 8.00, dar că acestea au venit mult mai devreme şi că recrutarea nu se putea face pe parcursul a două zile. „Este un program care se desfăşoară în toată ţara, în toate judeţele şi vor fi selectate între 10.000 şi 15.000 de persoane. De la Craiova vor fi selectate circa 1.000 de persoane pentru cules de căpşune în Spania. Ştim că oamenii stau în stradă, dar nu avem altă posibilitate. Ieri (marţi – n.r.), la Călăraşi, am chemat jandarmii, dar oamenii au început să-i înjure şi să-i huiduie şi de aceea la Craiova nu am mai apelat la jandarmi. Femeile sunt mai rău ca bărbaţii la capitolul acesta“, s-a justificat Leon Cengher, organizatorul evenimentului. El a mai spus că s-a lucrat la programul de recrutare timp de trei luni.

37 de euro pe zi, adică 150 de lei

„Vor primi 37 de euro pe zi, cazare şi masă, transportul gratuit. Contractele sunt pe termen scurt, de trei-şase luni, şi din Craiova vor fi selectate circa 1.000 de persoane, numai femei“, a menţionat Leon Cengher. Criteriile de selecţie pentru culegătoarele de căpşune erau doar două: să aibă până în 45 de ani şi să fie apte de muncă, a mai spus organizatorul Cengher. De ce au ales Craiova, respectiv Doljul, a explicat chiar reprezentantul firmei spaniole ASAJA, Felix Sanz: „Este o zonă foarte bună pentru agricultură, cu foarte multă forţă de muncă liberă, iar femeile de aici muncesc bine“. Despre organizarea evenimentului, spaniolul a spus că sunt inevitabile mici disfuncţionalităţi atunci când sunt implicate aşa de multe persoane.   

Cine este firma spaniolă

Compania spaniolă ASAJA este din regiunea Huelva (provincia Andalusia), din sud-vestul Spaniei, unde se găseşte cea mai mare suprafaţă cultivată cu căpşuni din această ţară. Spania este al doilea producător de căpşune din lume. ASAJA este, de fapt, o asociaţie agricolă din zona respectivă. Recrutarea de culegătoare de căpşune pentru regiunea Huelva se face prin patru mari companii de profil: Freshhuelva, ASAJA, COAG şi UPA-CORA. Anul trecut, cele mai multe culegătoare de căpşune din Huelva erau românce şi poloneze.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version