Acasă Bani & Afaceri CV-ul perfect, un pas spre jobul visat

CV-ul perfect, un pas spre jobul visat

Trimiterea unei scrisori de intenţie alături de CV este o metodă foarte bună pentru a vă prezenta atuurile şi pentru a-i convinge pe angajatori să vă citească CV-ul. Iată câteva sfaturi care vă vor înlesni redactarea CV-ului şi a scrisorii de intenţie, oferite de site-urile de specialitate.

Deşi este foarte important ca un CV să fie însoţit de scrisoarea de intenţie, unii angajatori foarte ocupaţi vor citi numai CV-ul pentru a decide rapid dacă vă cheamă sau nu la interviu. De aceea, specialiştii vă recomandă să vă compuneţi CV-ul pornind de la premisa că este posibil ca scrisoarea de intenţie să nu fie citită. Atunci când CV-ul omite detalii importante care nu se regăsesc şi în scrisoarea de intenţie, ar trebui refăcut, adăugând orice informaţie ce ar putea atrage atenţia angajatorului pentru a vă chema la un prim interviu. Nu omiteţi să adăugaţi în CV adresa exactă şi numărul de telefon. Dacă nu puteţi răspunde în timpul serviciului, lăsaţi un număr de telefon de rezervă, unde mesajele vă pot fi salvate.  
Dacă includeţi şi o adresă de pagină web personală, asiguraţi-vă că formatul este unul profesional, care să cuprindă CV-ul, exemple ale activităţii profesionale, fotografii etc. Dacă nu sunteţi român, notaţi obligatoriu şi cetăţenia.

Obiectivul de carieră şi cel pentru poziţia solicitată

Pentru locurile de muncă cu program redus sau pentru diversele colaborări, obiectivul de carieră nu este esenţial. El oferă totuşi angajatorului o idee despre ce aveţi de gând să faceţi. Pentru slujbele permanente, pe bază de contract de muncă, obiectivul personal pentru postul vizat este esenţial.
„Obiectivul de carieră“ se întinde pe o perioadă mai mare, în timp ce obiectivul personal pentru postul vizat se referă la primii paşi pe care îi veţi face în organizaţie (de exemplu: să ajungeţi cercetător în domeniul bioingineriei umane este un obiectiv de carieră, în timp ce acceptarea poziţiei de tehnician de laborator este un obiectiv pentru postul dorit).
Obiectivele trebuie formulate în termeni de genul „ce puteţi face pentru un angajator“ şi nu „ce poate angajatorul să facă pentru dumneavoastră“. Evitaţi expresiile de genul „…unde îmi voi putea folosi cunoştinţele şi aptitudinile pentru a-mi lărgi nivelul de expertiză în…“.
Obiectivul trebuie formulat după locul de muncă la care aspiraţi în prezent (exemplu: programator sau asistent social) sau după domeniul în care veţi lucra (comunicare, relaţii publice etc.).
Adaptaţi CV-ul în funcţie de cerinţele locului de muncă la care aspiraţi.

Sumarul calificărilor

Această secţiune este, surprinzător, eliminată de majoritatea celor care îşi redactează un CV. Ea este poate cea mai importantă componentă a CV-ului. Secţiunea va oferi o imagine concisă asupra calificărilor dumneavoastră, ţinând seama de obiectivele declarate.
Aici vrea orice angajator să ajungă când citeşte un CV. În această secţiune, el trebuie să regăsească în dumneavoastră persoana ideală pentru postul pe care îl oferă, trebuie să afle avantajele competitive pe care le puneţi la dispoziţie. Evitaţi redactarea cronologică a valorilor pe care le oferiţi, dar scrieţi-le, nu le omiteţi.

Folosiţi cuvinte-cheie în CV

Cuvintele-cheie sunt esenţiale într-un CV. Acestea vor putea fi uşor folosite în bazele de date ale angajatorilor, pentru a vă solicita şi la interviuri viitoare. Aceasta este cea mai grea secţiune a unui CV profesional. Nu o redactaţi înainte a scrie restul CV-ului, deoarece aveţi nevoie să revedeţi şi să înţelegeţi informaţia scrisă înainte de a o rezuma. Mergeţi pe urmele experienţei pe care o aveţi în muncă. Dacă nu aveţi experienţă relevantă, accentuaţi aptitudinile pe care le-aţi dezvoltat în termenii relaţiilor interpersonale, organizaţionale etc. Prima frază se poate rezuma la experienţa pe care o aveţi ţinând seama de obiectivul declarat (exemplu: un an de experienţă în design grafic).
A doua frază descrie cunoştinţele relaţionate la numeroasele componente şi aspecte ale postului spre care aspiraţi (de exemplu bugetare, scrierea rapoartelor, planificare etc.).
A treia frază descrie numeroasele aptitudini pe care le aveţi pentru a îndeplini efectiv cerinţele locului de muncă (de exemplu capacitatea de a rezolva probleme, capacităţile de comunicare, managementul timpului etc.)
A patra frază se referă la baza academică pe care o aveţi. Ea completează experienţa practică acumulată (de exemplu design, evaluarea resurselor, marketing etc.).
A cincea frază enumeră caracteristicile şi atitudinile dumneavoastră personale, aşa cum sunt ele cerute de locul de muncă solicitat (de încredere, abilitatea de a lucra sub presiune, creativitate etc.)

Educaţia

Pentru studenţii în anii terminali, este esenţial să menţioneze în CV următoarele: dacă sunt studenţi în sistem de stat sau privat, diploma pe care urmează să o obţină, disciplina pe care îşi focalizează interesele, universitatea, anul începerii facultăţii, diversele titluri obţinute sau spre care aspiră (de exemplu student ASE, Finanţe-bănci, Bucureşti, 1 oct. 2005 – până în prezent).
Nu este necesar sa treceţi în CV şcoala primară sau gimnaziul. Menţionaţi liceul absolvit, diploma obţinută, data şi, dacă doriţi, puteţi scrie şi specializarea obţinută (ex. Bucureşti, diplomă bacalaureat, Liceul „Ion Neculce“, 1999).
Numele diplomelor obţinute nu se abreviază.
Toate etapele educaţionale vor fi scrise în ordine inversă absolvirii lor (cea mai recentă prima).
 
Cursuri relevante

O subsecţiune este cea a cursurilor care au relevanţă în raport cu locul de muncă dorit. Dacă unul dintre cursuri nu aduce, prin titlul lui, informaţii relevante cu privire la legătura cu jobul scos la concurs, explicaţi separat de ce a fost introdus în listă. Lista va trebui „aranjată“ în ordinea priorităţilor.

Proiecte

În această subsecţiune puteţi menţiona proiectele relevante, rapoartele, tezele etc. pe care le-aţi pregătit (cu ghilimele). Dacă titlul este suficient de expresiv, va fi scris fără a fi date explicaţii suplimentare.

Experienţa IT&C

Vor fi menţionate atât cunoştinţele teoretice, cât şi cele practice. Poate fi realizat un tabel cu secţiunile: Hardware, Operating Systems, Software, Limbaje de programare.

Premii, burse

Menţionaţi numele premiului, numele instituţiei care v-a înmânat premiul şi data. Menţionaţi premiile importante, atât cele obţinute în facultate, cât şi cele câştigate în liceu. Ordinea lor va fi invers cronologică.

Sursa: 1educat.ro
Exit mobile version