17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreşte indemnizaţia de şomaj

Creşte indemnizaţia de şomaj

Şomerii indemnizaţi vor primi cu aproximativ 11% mai mulţi bani de la stat începând din februarie. „Odată cu modificarea salariului minim pe ţară la 600 de lei începând cu 1 ianuarie 2009, cuantumul indemnizaţiei de şomaj se măreşte de la 405 la 450 de lei, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote de 3%, 5%, 7% sau 10% asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea executivă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Cota se aplică în funcţie de stagiul de cotizare (3% pentru cel puţin trei ani, 5% pentru minimum cinci ani, 7% pentru cel puţin zece ani şi 10% pentru minimum 20 de ani).
Şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ mediu şi superior vor primi o indemnizaţie de şomaj mai mare decât până acum. Aceasta va fi în cuantum de 300 de lei (50% din salariul minim garantat în plată), cu 11% mai mare decât suma acordată până la 1 ianuarie 2009 (270 de lei).
Potrivit legislaţiei în vigoare, indemnizaţia de şomaj se reactualizează ori de câte ori se modifică salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
„De mărirea cuantumului indemnizaţiei de şomaj beneficiază atât persoanele care şi-au depus dosarul de şomaj ulterior datei de 1 ianuarie 2009, cât şi cele existente în evidenţele AJOFM ca persoane indemnizabile“, a precizat Daniela Dobrin.
Această majorare a indemnizaţiei de şomaj este a doua din ultimele luni. Începând cu 1 octombrie 2008, odată cu creşterea salariului minim pe economie la 540 de lei, cuantumul indemnizaţiei de şomaj s-a mărit cu 8%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII