22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGarda de Mediu amână implementarea EcoTaxei

Garda de Mediu amână implementarea EcoTaxei

Comercianţii vor fi amendaţi abia începând cu luna februarie. Amenzile vor fi între 2.000 şi 2.500 de lei.

Cu toate că Ministerul Mediului a susţinut introducerea taxei pentru pungile nedegradabile în scopul protejării mediului înconjurător de la 1 ianuarie 2009, Garda de Mediu a decis amendarea abia din luna februarie a comercianţilor care distribuie gratuit pungi de plastic, instituţia limitându-se la acţiuni de avertizare şi informare a agenţilor economici.
Potrivit declaraţiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Gărzii, Daniel Fiţa, „în ianuarie, Garda de Mediu va demara o acţiune de prevenire, prin informări şi avertizări, deoarece sunt foarte mulţi agenţi economici mici care trebuie ajutaţi să se conformeze noii reglementări privind pungile reutilizabile“. Purtătorul de cuvânt a declarat că, în cadrul acţiunilor de informare, inspectorii de mediu vor dispune distribuirea unui afiş-tip în magazine, pentru ca fiecare societate să aibă un reper şi să nu poată susţine că nu cunoaşte legea.

Comercianţii mai au timp să se conformeze

Abia din februarie comisarii Gărzii de Mediu şi inspectorii Fondului de Mediu vor începe să dea amenzi agenţilor economici care nu au afişat la loc vizibil informaţii despre EcoTaxa de 20 bani, care trebuie plătită pentru fiecare pungă de plastic comercializată. De asemenea, se vor acorda amenzi şi celor care nu au transmis către Administraţia Fondului de Mediu (AFM) cifre privind cantitatea de pungi distribuite, ultima zi pentru transmiterea datelor la Administraţia Fondului de Mediu fiind 25 februarie. Reprezentantul Gărzii de Mediu a ţinut să sublinieze că „amenzile pentru neconformarea la prevederile Ordonanţei nr. 25/2008 sunt între 2.000 şi 2.500 de lei“.
Toţi agenţii economici, producători ai pungilor fabricate în România şi comercializate pe piaţa naţională, importatori ai pungilor provenind din ţări din afara Uniunii Europene sau distribuitori ai pungilor din ţări membre ale Uniunii, au „obligaţia de a calcula şi plăti EcoTaxa de 0,2 lei/bucată“, se arată în Ordinul pentru aprobarea completării Metodologiei de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru Mediu, emis de Ministerul Mediului. În actul normativ se mai precizează că pungile confecţionate din hârtie şi materiale textile nu sunt supuse taxării, la fel şi cele confecţionate din alte materiale, dacă firma face dovada biodegradabilităţii respectivului material.

Marii retaileri nu mai dau gratuit sacoşe de plastic

Principalii retaileri s-au conformat deja metodologiei şi nu mai distribuie în mod gratuit pungi de plastic clienţilor, orientându-se fie spre vânzarea lor, fie spre comercializarea de sacoşe reutilizabile sau din materiale biodegradabile. Spre exemplu, hipermarketul Carrefour a înlocuit pungile de plastic cu pungi biodegradabile integral, care pot menţine greutăţi de până la şase kilograme şi se descompun în 180 de zile. Acestea sunt vândute cu 30 de bani bucata, în timp ce sacoşele din hârtie – care pot suporta maximum cinci kilograme şi se descompun în 90 de zile, sunt comercializate la preţul de 40 de bani. Pungile reutilizabile Natura – ce suportă până la 15 kilograme şi se pot schimba gratuit la degradare, în toate magazinele Carrefour, costă 2,50 lei, iar pungile din polipropilenă reciclabilă, care se descompun în 180 de zile şi pot rezista la greutăţi de până la 15 kilograme, costă 3,60 lei.
„Avem la comercializare doar sacoşe biodegradabile“, a declarat directoarea de marketing a Carrefour România, Andreea Mihai, precizând că preţul sacoşei reutilizabile Natura include EcoTaxa de 0,20 lei pe bucată, care va fi direcţionată către Administraţia Fondului pentru Mediu. La rândul lor, reprezentanţii real-, au declarat că au scos la vânzare pungi de rafie şi sacoşe mari de plastic, în timp ce la hipermarketul Auchan pungile de plastic, care anterior puteau fi luate în mod gratuit, au dispărut de lângă casele de marcat, clienţii fiind nevoiţi să le cumpere.

Roxana DIMACHE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII