Acasă Bani & Afaceri Scurte stiri

Scurte stiri

Craiova, şantier şi în acest an

Bănia va fi şi în 2009 un oraş plin de şantiere. Autorităţile publice se bazează nu pe investiţiile bugetare, mai ales în condiţii de criză, ci pe banii europeni, pe care speră să-i atragă prin proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii. „Criza economică nu are corespondent în asfaltul Craiovei. Vom lua 100 de milioane de euro din fonduri europene ca pol de creştere, bani pe care îi băgăm în infrastructură. Şi toate vor începe în acest an, aşa că, indiferent câţi or să ne înjure, Craiova tot şantier o să fie şi în 2009“, a declarat ieri primarul Antonie Solomon. El s-a referit la banii pe care Craiova îi poate folosi în calitate de pol de creştere, conform Programului Operaţional Regional. Între obiectivele pe care primăria le vede începute în 2009 sunt pasajele din centrul oraşului şi marile bulevarde şi artere de circulaţie. La acestea se adaugă bulevardul de 10 kilometri Dacia-Decebal, a cărui modernizare este cofinanţată tot cu bani europeni. Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor la bulevardul Dacia-Decebal este programată pentru 26 februarie 2009.

Marian BĂDÎRCI
 

Gaz redus la fabricile de pâine

Furnizorii de gaze din trei judeţe din ţară au cerut reducerea consumului de gaze la fabricile de pâine din Buzău, Gorj şi Prahova, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie, Rompan, Aurel Popescu. Potrivit lui Popescu, furnizorii de gaze au cerut reducerea consumului de gaze în fabricile de pâine din cele trei judeţe, însă acest lucru nu este posibil, motiv pentru care acesta a cerut intervenţia ministrului economiei, Adriean Videanu.
„A fost nevoie de o singură sesizare din partea fabricilor, ca să cer imediat domnului Videanu să nu permită aceste reduceri şi să acorde o atenţie deosebită fabricilor de pâine, asemenea atenţiei acordate încălzirii populaţiei“, a explicat Popescu. Preşedintele Rompan a precizat că 80% din fabricile de pâine utilizează gaze.

NewsIn
 

Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe coduri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în şedinţa CSM, că promovarea celor patru coduri – retrase cu o zi în urmă din parlament de Ministerul Justiţiei – este o prioritate şi că acestea ar urma să fie prezentate în parlament, prin asumarea răspunderii de către guvern, până în vară, la sfârşitul sesiunii parlamentare, astfel încât să fie aplicabile din 2010. „Decizia legată de coduri este să se meargă pe asumarea răspunderii guvernului“, a spus Băsescu, precizând că este vorba totuşi de o decizie „provizorie“. Pentru asta, a susţinut însă Băsescu, trebuie ca factorii de răspundere să aibă convingerea că cele patru proiecte de coduri sunt „perfecte sau aproape perfecte“.  
La rândul său, ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Victor Ponta, a confirmat o posibilă asumare a răspunderii guvernului pe coduri. „Asumarea răspunderii pentru aceste legi este o variantă posibilă, dar nu am luat o decizie în acest sens. O să ne sfătuim în primul rând cu reprezentanţii judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor, pentru că ei sunt cei care vor folosi cel mai mult aceste coduri. Ne vom sfătui şi cu grupurile parlamentare. Nu vrem să luăm o măsură repezită sau care să pară abuzivă, ci să fie agreată de toată lumea“, a spus Ponta.

Adrian DINU
 

Mii de vâlceni, în şomaj tehnic

Aproximativ 2.500 de persoane din Vâlcea vor fi disponibilizate luna aceasta şi în februarie. Mai multe societăţi au anunţat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea că fac disponibilizări. „În ianuarie şi februarie, 2.500 de persoane vor intra în şomaj tehnic. Majoritatea lucrează în construcţii“, a declarat Gabi Albinaru, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vâlcea.
Albinaru a mai precizat că în rândul celor 2.500 de vâlceni disponibilizaţi nu intră şi cei 550 de la combinatul Oltchim.

Alina STATE-FULGER
Exit mobile version